Hemoragia Intracerebrala

Hemoragia Intracerebrala

Descriere generala

Hemoragia Intracerebrala reprezinta a treia cauza de accident vascular cerebral. Aici sunt incluse hemoragia intracerebrala de cauza hipertensiva, ruptura anevrismala si cea a malformatiilor arterio-venoase si hemoragiile asociate tratamentului anticoagulant si cu agenti trombolitici.

Hemoragia intracerbrala presupune ruperea unui vas de sange la nivel cerebral, permitand sangelui sa iasa din vas si sa se acumuleze la nivelul creierului. Reprezinta aproximativ 12% din numarul total de accidente vasculare. Mai multi factori pot duce la aparitia hemoragiei intracerebrale. De departe cea mai frecventa cauza este hipertensiunea arteriala. Alte cauze includ: traumatismele, infectiile, amiloidoza, tumorile, tulburarile de coagulare, anomalii ale vaselor de sange – malformatiile arterio-venoase.

Exista anumite regiuni ale creierului unde hemoragia apare cu predilectie: putamen si capsula interna adiacenta, talamus, cerebel, punte sau substanta alba de la nivelul lobilor cerebrali.

Extravazarea de sange duce la formarea unei acumulari de forma rotunda sau ovoidala, ocupatoare de spatiu. Cum creierul ocupa un loc (cutia craniana ) care nu îsi poate creste dimensiunile, aceasta acumulare de sange va duce la cresterea presiunii la nivelul creierului cu compresiunea structurilor din jur si afectarea functionarii normale a celulelor nervoase. Daca aceasta acumulare este foarte mare, sunt deplasate structurile liniei mediane cu instalarea comei si ulterior a mortii.

Hemoragia Intracerebrala – simptome

Tabloul clinic este de multe ori unul dramatic, inainte aceasta afectiune fiind cunoscuta sub denumirea de apoplexie.
Imaginea clasica este cea a unui barbat obez, pletoric, hipertensiv care în aparenta stare de sanatate se prabuseste brusc, este inconstient, areactiv, cu respiratie stertoroasa si moare in cateva ore.

In functie de dimensiunile sangerarii si de localizarea acesteia, manifestarile clinice variaza. Cele mai multe au însa in comun un salt tensional, varsaturi, cefalee intensa alaturi de deficitul neurologic focal determinat strict de localizarea hemoragiei.

De exemplu, in hemoragia putaminala, pacientul prezinta hemipareza/hemiplegie, dizartrie, devierea capului spre partea opusa hemiplegiei putand ajunge la stare confuzionala, stupor, coma. Hemoragia cerebeloasa se caracterizeaza prin vertij, varsaturi repetate, cefalee occipitala intensa, lipsa coordonarii cu imposibilitatea de a sta in picioare, de a merge.

Diagnostic

Diagnosticul este stabilit de medicul neurolog pe baza anamnezei, a examenului clinic si a investigatiilor. Intre acestea, un rol important il are examenul CT cerebral.

Tratamentul pentru hemoragia intracerebrala

Tratamentul pacientilor cu hemoragie intracerebrala se face in spital, uneori necesitand conditii de terapie intensive. Presupune controlul functiilor vitale, cu mentinerea unui nivel adecvat de ventilatie, reglarea adecvata a valorilor tensionale, monitorizarea presiunii intracraniene.

In anumite situatii, in functie de localizarea hematomului (de exemplu în cerebel), de dimensiunile acestuia si de starea clinica se poate pune problema unei interventii chirurgicale, cu evacuarea hematomului respectiv.

Hemoragia intracraniana – Evolutie, Complicatii

Evolutia si prognosticul sunt influentate de dimensiunile hemoragiei, localizarea acesteia si de bolile asociate ale pacientului. In cazul hemoragiilor de dimensiuni mari prognosticul este grav, 30-35% dintre pacienti decedand.

Recuperarea in cazul supravietuitorilor este treptata si de cele mai multe ori cu sechele.

Tinand cont de gravitatea acestei patologii, de urmarile pe termen lung, se justifica acordarea unei atentii sporite factorilor de risc. In acest sens, un rol important revine controlului valorilor tensiunii arteriale si, de asemenea reglarii celorlalti factori de risc vascular.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Neagu Oana-Camelia - medic neurolog
Dr. Neagu Oana-Camelia este medic primar neurolog. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, iar in prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-neagu-oana-camelia
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”