Hernie hiatala – simptome, analize, tratament

Hernie hiatala - simptome, analize, tratament

Hernie hiatala – descriere generala

O hernie hiatala reprezinta o varianta de hernii diafragmatice, in care se produce migrarea transdiafragmatica, in torace, a stomacului prin hiatusului esofagian. Dr. Ștefan Tucă, medic chirurg vine cu lămuriri despre hernia hiatală.

Simptomele herniei hiatale

Pot fi manifestari cauzate de refluxul gastro – esofagian sau dependente de volumul herniei. Refluxul gastro – esofagian consecutiv herniei hiatale se poate manifesta prin:
– pirozis (clasica arsura pe care o resimtim din cand in cand, este un simptom ce se datoreaza iritatiei mucoasei esofagiene cauzata de refluxul continutului gastric acid in esofag),
– disfagie (dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag)
– odinofagie (durere la inghitire),
– senzatie de uscaciune a gatului,

Alte simptome ale herniei hiatale

De asemenea, unii pacienți cu hernie hiatală experimentează și astfel de semne și simptome
– tuse,
– ragusala,
– eructatii,
– dureri retrosternale sau epigastrice,
– regurgitatii acide sau alimentare.
– tulburari respiratorii şi/sau cardiace (tulburari de ritm, crize de angor de efort) pot apare in cazul herniilor voluminoase.

 

Investigatii radioimagistice si de laborator

– Analize de laborator uzuale – hemoleucograma , biochimie, coagulare.
– Radiologic – tranzitul baritat eso – gastric, care se face atat in pozitie standard cat şi in pozitii speciale de provocare a refluxului – Trendelemburg, evidentiaza masa radioopaca rotunda sau ovalara imediat supradiafragmatic stang. Herniile voluminoase se pot evidentia şi pe radiografia toracica simpla prin largirea mediastinului.
Endoscopia digestiva superioara – utila in diagnosticul herniilor hiatale

Hernie hiatala – tratament

Herniile hiatale asimptomatice nu necesita tratament. Cele exprimate prin semne de reflux gastro – esofagian beneficiaza şi de tratament medicamentos specific BRGE (antiacide).

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este reprezentat de operatii antireflux – fundoplicatura Nissen, hemifundoplicaturile  (anterioara si posterioara ), floppy Nissen interventii ce pot fi realizate atat prin abord clasic cat şi laparoscopic. Indicatiile operatiilor antireflux: esofagite severe, persistente,  progresive refractare la tratament sau cu risc crescut de complicatii pulmonare, esofag Barrett, stenoza peptica dar şi de reflux recurent.

Actualizat: 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Tuca Ştefan - medic chirurg
Dr. Stefan Tuca este medic primar in Chirurgie generala. Are competenta in Chirurgie laparoscopica avansata, Chirurgie bariatrica, Chirurgie colorectala, Chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal, flebologie, chirurgie parietala abdominala, Chirurgie biliara si hepatica, Chirurgie splenica, Chirurgia ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”