Hidrocefalia nu este o boală în sine, ci o afecţiune care survine în momentul în care se acumulează mult lichid cefalorahidian la nivelul creierului şi acesta se umflă – de aici şi denumirea de „apă la creier”. Ca urmare a acestui fenomen apar tot felul de simptome şi, în lipsa unui tratament prompt, există riscul ca pacientul să rămână cu sechele grave sau chiar să moară în scurt timp. Hidrocefalia afectează în special nou-născuţii şi persoanele peste 60 de ani.
Potrivit The National Institute of Neurological Disorders and Stroke, unul sau doi noi-născuţi la 1.000 suferă de hidrocefalie. Intervenţia chirugicală rapidă şi terapiile posttratament sunt esenţiale pentru ameliorarea simptomelor şi prevenirea complicaţiilor.
Hidrocefalia poate fi de 4 tipuri:
Congenitală – afecţiunea este prezentă la naştere şi este cauzată de un cumul de factori genetici şi de mediu.
Compensată – este forma de hidrocefalie prezentă la naştere şi tratată, care poate reveni după mai mulţi ani, timp în care este asimptomatică.
Dobândită – apare după naştere şi este un rezultat al unei afecţiuni neurologice sau al unei traume survenite la nivelul capului: lovituri puternice, tumori cerebrale, chisturi cerebrale, hemoragie intraventriculară, infecţii la nivelul sistemului nervos central.
Cu presiune normală – apare cu precădere în rândul persoanelor vârstnice, iar cauza nu este cunoscută.
Hidrocefalia poate cauza leziuni grave la nivelul creierului, aşa că este important să recunoşti simptomele şi să soliciţi ajutor medical de urgenţă. Simptomele variază în funcţie de vârsta persoanei afectate, dar şi de localizarea, tipul şi cauza hidrocefaliei, precum şi de timpul scurs de la debutul acestei afecţiuni.
La nou-născuţi pot apărea simptome precum:
La copii mici şi adolescenţi pot apărea simptome precum:
La adulţi pot apărea simptome precum:
La persoanele vârstnice pot apărea simptome precum:
Lichidul cefalorahidian joacă un rol important în organism. Acesta protejează măduva spinării şi creierul de diferite tipuri de agresiuni şi ajută la menţinerea presiunii intracraniene. Acumularea în exces a lichidului cefalorahidian la nivelul creierului are loc din mai multe motive: fie există un blocaj care previne circulaţia normală a acestuia, fie există o afecţiune a vaselor sanguine care împiedică absorbţia acestuia, fie creierul produce mai mult lichid cefalorahidian decât este normal. Ca urmare a acumulării excesive a acestuia, creierul este supus unei presiuni enorme şi începe să se umfle, ceea ce poate duce la degradarea ţesuturilor cerebrale.
Hidrocefalia poate apărea dintr-o sumedenie de cauze, în funcţie de tipul acesteia. De exemplu, hidrocefalia congenitală poate fi cauzată de:
Hidrocefalia dobândită, pe de altă parte, poate fi cauzată de:
Deseori însă, cauzele hidrocefaliei rămân necunoscute, în special în cazul hidrocefaliei cu presiune normală, specifică persoanelor vârstnice. Cu toate acestea, există anumiţi factori care pot creşte riscul acumulării în exces a lichidului cefalorahidian la nivelul creierului, cum ar fi:
Complicaţiile pe termen lung ale hidrocefaliei sunt variate şi adeseori greu de prezis. Dacă hidrocefalia este prezentă de la naştere şi nu este tratată rapid, pot apărea întârzieri majore în creştere, în dezvoltarea intelectuală şi motrică. În cazul adulţilor şi al vârstnicilor, recuperarea este mai greoaie şi simptomele de natură cognitivă tind să persiste chiar şi după tratament. Totul depinde însă de cauza hidrocefaliei, de gravitatea simptomelor, de momentul diagnosticului şi de tratamentul administrat.
Diagnosticul de hidrocefalie se obţine pe baza simptomelor resimţite, a examenului fizic general, a testărilor neurologice şi a analizelor imagistice.
Examinarea fizică poate consta în observarea anumitor simptome specifice, în funcţie de vârsta pacientului.
De exemplu, în cazul nou-născuţilor, medicul va nota dacă:
La copii şi adulţi, medicul va nota prezenţa:
În prezent nu există un test de sânge care poate ajuta la diagnosticul hidrocefaliei, dar anumite teste imagistice sunt utile în acest sens. Acestea includ: analiza cu ultrasunete, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM/RMN), computer tomograf (CT).
Prognosticul unui pacient cu hidrocefalie depinde de severitatea simptomelor, de momentul diagnosticului, dar şi de reacţia bolnavului la tratamentul administrat. Majoritatea pacienţilor care urmează tratament observă o ameliorare semnificativă a simptomelor şi au o speranţă de viaţă ridicată. Totuşi întârzierea tratamentului poate duce la complicaţii sau chiar la deces. Copiii care suferă de hidrocefalie şi nu sunt trataţi în scurt timp pot prezenta sechele pentru toată viaţa. Acestea pot fi însă prevenite sau ameliorate cu ajutorul terapiei ocupaţionale, al fizioterapiei sau logopediei.
În lipsa tratamentului, hidrocefalia poate fi fatală. Trebuie ţinut cont însă că tratamentul nu poate reface leziunile survenite la nivelul creierului, ci doar previne agravarea acestora şi apariţia complicaţiilor, iar asta constă în reglarea nivelului de lichid cefalorahidian.
Există trei metode chirurgicale care pot restabili echilibrul circulaţiei şi nivelului lichidului cefalorahidian la nivelul creierului:
Toate aceste intervenţii prezintă însă şi riscuri. În cazul pacienţilor cu implant de şunt poate apărea în timp un blocaj care împiedică scurgerea lichidului cefalorahidian, dar şi infecţii sau sângerări. Semnele unei complicaţii postchirurgicale includ: febră, iritabilitate crescută, somnolenţă excesivă, dureri de cap puternice, greaţă şi vărsături, tulburări de vedere, dureri, roşeaţă sau sensibilitate în zona implantului. Aceste simptome necesită atenţie medicală de urgenţă şi, eventual, înlocuirea implantului de şunt ventricular.
În urma unui studiu publicat în martie 2022 în BMC Infectious Diseases, cercetătorii au descoperit că alte infecții precum sifilis, criptococoza, boala Lyme, dar și infecția cu COVID-19 au fost asociate hidrocefaliei cu presiune normală.
Articol revizuit 2022
Surse: brainfoundation.org, hydroassoc.org, mayoclinic.org, healthline.com, bmcinfectdis.biomedcentral
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.