Hidrosalpinxul: simptome, tratament

Hidrosalpinxul: simptome, tratament

Descriere generala

Hidrosalpinxul reprezinta blocarea unei trompe uterine (sau a amandurora) cu fluid seros sau clar. Fiind blocata cu lichid, aceasta capata aspectul de saculet, iar tuba afectata poate ajunge la cativa cm in diametru. Hidrosalpinxul este una dintre cauzele infertilitatii.

Cauzele blocarii trompelor uterine

Una dintre cauze este boala inflamatorie pelvina, dar nu inseamna ca toate infectiile pelvine cauzeaza ocluzia trompelor uterine. Alte cauze de formare a hidrosalpinxului sunt endometrioza, tuberculoza trompelor uterine, aderentele dupa interventiile chirurgicale, cancerul tubar, ovarian etc.

Factorii de risc
Infectiile cu chlamidia si/sau gonoree sunt doua dintre infectiile care determina inflamatia mucoasei tubare ducand la diagnosticul de BIP – boala inflamatorie pelvina.

Hidrosalpinxul: simptomele afectiunii

De multe ori, hidrosalpinxul nu are simptome. Se poate intampla, rar, insa ca pacienta sa acuze o durere abdominala sau pelvina.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Diagnosticul de hidrosalpinx se pune in urma unui examen ecografic. Este important ca aparatul ecograf sa fie unul performant, iar medicul sa aiba experienta in astfel de patologii, altfel hidrosalpinxul poate fi confundat usor cu un chist ovarian.
O alta investigatie este salpingograma, o procedura radiologica ce foloseste substanta de contrast pentru a evidentia problemele existente.

Diagnosticul de Hidrosalpinx

Atunci cand exista suspiciunea de hidrosalpinx, medicul recomanda histerosalpingografia. Aceasta este o metoda radiologica de vizualizare a trompelor si uterului folosind substante de contrast. Cu ajutorul acesteia, medicul poate determina extinderea si gradul distrugerii tubare. Ecografia transvaginala si laparoscopia sunt alte doua metode de a diagnostica hidrosalpinxul.

Hidrosalpinxul: tratament

Tratamentul acestei afectiuni este de cele mai multe ori chirurgical.

Inainte de inceperea unei proceduri de fertilizare in vitro, medicul poate recomanda doua optiuni terapeutice:
– Inlaturarea trompei afectate de hidrosalpinx (sau trompelor, daca sunt afectate amandoua) fie prin sectionarea lor, fie prin extirpare.
– Ligatura trompei afectate la jonctiunea cu uterul.

O alta metoda de tratament este ca in timpul operatiunii de recoltare a ovocitelor, sub ghidaj ecografic, sa se goleasca prin aspiratie saculetul cu lichid acumulat. Din pacate, exista riscul ca acest lichid sa se refaca dupa interventie. In acest caz, exista doua situatii intalnite:
– acumularea se face rapid, pana la momentul implantarii embrionilor, caz in care afecteaza sarcina.
– acumularea se face lent, astfel ca nu va impiedica procesul de implantare, iar sarcina nu va fi afectata.

Hidrosalpinxul: evolutie, Complicatii, Profilaxie

Hidrosalpinxul este o cauza a infertilitatii. Daca pacienta urmeaza o procedura de fertilizare in vitro, prezenta hidrasalpinxului scade rata de succes a interventiei.

Din punct de vedere al preventiei, este bine ca pacientele sa foloseasca mijloace de protectie in cazul partenerilor ocazionali, depistarea din timp a infectiilor genitale, precum si tratamentul partenerului pentru a inchide lantul contaminarii. Ca prima complicatie, hidrosalpinxul determina aparitia sarcinii extrauterine.

Recomandari medicale
Unele dintre femeile infectate nu manifesta niciun simptom, iar infectia devine greu de detectat. Astfel, recomandarea este ca pacientele sa se prezinta la control medical regulat pentru a depista din timp problemele. Atunci cand trompele sunt blocate in totalitate, recomandarea medicilor este de fertilizare in vitro pentru obtinerea unei sarcini.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”