Hipoestrogenism

Hipoestrogenism

Descriere generala

Hipoestrogenism inseamna  prezenta unor nivele subnormale de hormoni estrogeni. Principala sursa de hormoni estrogeni este ovarul, si in general hipoestrogenismul este consecinta unei disfunctii ovariene primare sau secundare. 

Hormonii  estrogeni sunt necesari pentru dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare feminine, pentru asigurarea conditiilor necesare saltului de crestere pubertar, pentru cresterea densitatii minerale osoase si pentru o functie normala a axului reproductiv.

Daca vorbim de hipoestrogenism, acesta poate fi fiziologic sau patologic in functie de varsta – un nivel scazut de hormoni estrogeni este normal la copii prepubertari sau in cazul unei femei aflate in postmenopauza (la aprox. 50 ani), dar poate fi patologic atunci cand este intalnit la varsta pubertara sau in cazul unei femei aflate la varsta reproductiva.

Hipoestrogenismul este determinat de inabilitatea ovarului de a produce o cantitate adecvata de hormoni estrogeni.

Printre factorii de risc se numara insuficienta hipotalamo-hipofizara (functionala, sd Kallman, apoplexia pituitara, hiperprolactinemia); insuficienta ovariana (disgenezii gonadale, insuficienta ovariana prematura), chimioterapia, radioterapia, ovarectomia.

 

Simptomele hipoestrogenismului

Manifestarile hipoestrogenismului variaza in functie de varsta la care se instaleaza.

Extremele variaza intre absenta completa a hormonilor estrogeni incepand cu varsta pubertatii, cu absenta dezvoltarii caracterelor sexuale secundare – hipoplazie mamara, areole depigmentate, distributie androgina a tesutului adipos, statura mica, amenoree, respectiv hipoestrogenismul determinat de instalarea menopauzei la varsta adecvata, simptomatologia fiind dominata de tulburari de ciclu menstrual cu rarirea menstrelor pana la amenoree, bufeuri, diminuarea libidoului, atrofia mucoasei vaginale.

Un alt element caracteristic hipoestrogenismului este o densitate minerala osoasa scazuta.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Determinarea nivelului estradiolului plasmatic documenteaza prezenta hipoestrogenismului. Investigatiile complementare se adreseaza stabilirii cauzei – insuficienta ovariana primara sau secundara si includ (de la caz la caz) evaluarea axului hipotalamo-hipofizar, aprecierea rezervei ovariene, examenul ginecologic si ecografia utero-ovariana. In functie de etiologie pot fi necesare si investigatii genetice (spre ex. cariotip in sd. Turner).

Alte tipuri de explorari apreciaza consecintele estrogenismului (spre ex. DXA pentru evaluarea densitatii minerale osoase).

Diagnosticul de hipoestrogenism

Hipoestrogenismul nu este un diagnostic in sine, ci o reflexie a statusului hormonal in diferite etape ale vietii si se intepreteaza in functie de context. Nivelul estrogenilor prezinta variatii semnificative inclusiv pe durata unui ciclu menstrual, motiv pentru care evaluarea trebuie condusa de un medic specialist.

Hipoestrogenism: tratament

Tratamentul presupune corectarea hipoestrogenismului, atunci cand este cazul, in functie de diagnostic, de patologia asociata si de preferintele pacientei. Cel mai frecvent, restabilirea unor nivele adecvate de estrogeni se realizeaza prin administrarea de hormoni estrogeni pe cale orala (anticonceptionale sau preparate destinate substitutiei hormonale in menopauza) sau transdermica (plasturi sau gel).

In cazul insuficientei ovariene secundare, daca este cazul, se poate initia tratamentul cu analogi GnRH pentru restaurarea fertilitatii si obinerea sarcinii. In hiperprolactinemie, tratamentul etiologic consta in administrarea de agonisti dopaminergici.

Hipoestrogenism – Evolutie, Complicatii

Evolutia pacientului depinde de patologia de baza si este in general favorabila, dupa stabilirea diagnosticului corect.  Din punct de vedere al fertilitatii, prognosticul cel mai prost este intalnit in cazul insuficientei ovariene premature, definita ca pierdere a functiei ovariene la o femeie cu varsta mai mica de 40 ani.

In menopauza, nivelul scazut al estrogenilor afecteaza negativ calitatea vietii prin tulburarile neuro-vegetative asociate, diminuarea libidoului, dispareunie si cresterea riscului pentru infectii urinare, precum si prin scaderea densitatii minerale osoase, osteoporoza si riscul crescut de fractura de fragilitate.

Hipoestrogenismul este un fenomen normal in cursul vietii unei femei atunci cand se instaleaza la o varsta adecvata.

Principala problema reflectata si de hipoestrogenism este infertilitatea in cazul pacientelor cu insuficienta ovariana prematura. Aceasta patologie are frecvent un substrat genetic, un context autoimun sau o cauza iatrogena (un act medical care a condus la scaderea rezervei ovariene – interventii chirurgicale, chimio sau radioterapie).

Singurul factor de risc asociat insuficientei ovariene premature asupra careia se poate interveni este fumatul. In cazul unei paciente care are un istoric familial de insuficienta ovariana prematura, este de dorit planificarea unei sarcini pana la varsta de 35 ani.

Recomandari Medicale

Adresabilitate catre specialist:  endocrinolog, ginecolog

Medicatie: analogi GnRH, agonisti dopaminergici, preparate estrogenice cu administrare orala sau transdermica

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Hoisescu Anca Roxana - medic endocrinolog
Dr. Hoisescu Anca Roxana este medic primar endocrinolog. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București in 2005. Pentru consultatii verificati: https://www.medlife.ro/medic-hoisescu-anca-roxana-endocrinologie https://www.royalhospital.ro/doctor-anca-roxana-hoisescu
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”