Hirsutismul: tratament

Hirsutismul: tratament

Descriere generala

Hirsutismul reprezintă o afecţiune endocrinologică cu expresie clinică dermatologică ce constă în prezenţa părului pentru sexul feminin pe zonele de pilozitate tipic masculină (mustaţă, bărbie, perciuni, facial, periareolar, etc.).

Afecţiunea este întalnită la aproximativ 10% dintre femei şi este caracterizată prin modificări enocrinologice, cu prezenţa în concentraţie crescută a hormonilor masculini (androgeni) şi/sau asociată  cu hiperactivitatea tisulară.

In aceste zone există în mod normal pilozitate fină de tip vellus, care în aceste condiţii menţionate se transformă în păr de tip terminal, gros şi închis la culoare.  Este o afecţiune ce induce un stres psihic important, cu izolare socială, diminuare a feminităţii, dezaprecierea de sine şi alte traume pentru sexul feminin afectat.

Componenta genetică a acestei afecţiuni este una importantă, femeile în cadrul aceleiaşi familii pot avea o afectare liniara, dar nu putem vorbi despre o transmitere cu determinism de 100%.  Varsta de debut este, de obicei, în jurul pubertăţii şi se remite traptat după menopauză.

Hirsutismul: simptome

Clinic se manifestă, aşa cum am menţionat anterior, prin prezenţa părului închis la culoare, cu densitate crescuă în zone lipsite de pilozitate în mod normal pentru sexul feminin, respectiv facial (mustaţă, bărbie, perciuni) sau corporal (areole, abdominal, torace).

Cauzele hirsutismului

Cauzele cele mai importante sunt reprezentate de: tulburările endocrinologice cu prezenţa în cantitate crescută a hormonilor sexuali masculini (testosteron, adrosteron, DHEA, androstendion) sau reactivitate tisulară crescută pentru hormonii masculini, sindromul ovarului polichistic, oprirea contraceptivelor orale, patologia suprarenalelor, creşterea importantă în greutate,  sursa exogenă de androneni (sportivi), medicamente, patologia neoplazică (cancere) sau idiopatic(fără cauză decelabilă).

Diagnosticul de hirsutism

Diagnosticul este stabilit clinic dar necesită confirmare endocrinologică, cu realizarea profilului hormonilor sexuali, controlul biologic şi imagistic general, pentru un diagnostic de certitudine şi identificarea cauzei, pentru terapia corectă şi definitivă a acestei patologii. Medicul dermatolog şi endocrinolog în echipă stabilesc diagnosticul de certitudine.

Hirsutismul: tratament

Tratamentul acestei afecţiuni este reprezentat de terapia bolii de bază endocrine, frecvent cu medicaţie anti-angrogenă, sau decelarea unei cauze şi terapia acesteia.

Pentru situaţii idiopatice terapia este dermatologică adresată menifestării şi anume îndepărtarea pilozităţii prin tehnici laser sau electroliză. Este extrem de ficientă pentru acestă din urmă situaţie, reducerea pilozităţii fiind ireversibilă, sigură, lipsită de riscuri/reacţii adverse utilizand tehnici laser moderne.

Reducerea permanentă a pilozităţii este cea mai studiată tehnică de estetică medicală iar în prezent sunt cunoscute în detaliu elementele de fizică, fiziopatologie, eficienţă şi siguranţă.
Avand la dispoziţie arsenalul farmacologic, tehnicile de estetică medicală, medicina tradiţională a rezolvat problema severă a hirsutismului!

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”