Igiena orală – sfaturi de îngrijire pentru o dantură perfectă

Descriere

Încă de mici am învăţat că prevenţia este mai importantă şi mai uşoară decât tratarea unei probleme. Am auzit expresia aceasta în legătură cu multe subiecte din viaţa noastră, dar, cu siguranţă, în anumite domenii se potriveşte ca o mănuşă.

Ai grijă de tenul tău, eşti la curent cu cele mai noi tendinţe în materie de modă, ai grijă de felul în care arăţi în fiecare secundă! Dar ştii ce nu se va demoda niciodată? Grija pentru sănătate. Un zâmbet perfect, spre exemplu, nu poate fi niciodată obţinut fără o atenţie deosebită acordată sănătăţii.

Ce presupune această grijă pentru sănătate? Medicii stomatologi pot răspunde la unison la această întrebare – grija înseamnă în primul rând prevenţie! Dacă e să vorbim de sănătate, prevenţia presupune evitarea apariţiei afecţiunilor pe când tratamentul înseamnă tratarea afecţiunii apărute. Dar în legătură cu sănătatea, oamenii au abordări diferite.

Problemele dentare apar cu timpul şi sunt neglijate de mulţi dintre noi, iar vizita la stomatolog se face doar atunci când intervine durerea. Ce simplu ar fi dacă am conştientiza (nu doar am afla) cât de simplu putem evita problemele în acest domeniu!

Dobândirea deprinderilor de autoîngrijire şi tratament, modificarea modului în care oamenii înţeleg şi apreciază intervenţiile medicului stomatolog nu se pot obţine decât prin introducerea unor programe susţinute de preventive care să se adreseze fiecăruia dintre noi dar şi unor întregi colectivităţi.

Datele statistice arată clar că afecţiunile stomatologice ocupă primul loc între toate îmbolnavirile organismului. Astfel găsim o prevalenţă a cariei dentare în rândul populaţiei de peste 90%; peste 60% din populaţie prezintă anomalii dento-maxilare şi peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii. Aceste date sunt ameţitoare, ştiut fiind cât de uşor putem evita în realitate să ajungem la probleme de sănătate grave.

Este esenţial ca fiecare dintre noi să afle importanţa îngrijirii permanente a dinţilor, să cunoască simptomele afecţiunilor buco-dentare şi a modului în care acestea determină alte afecţiuni ale organismului.

Prin înţelegerea acestor informaţii în familie, la şcoală, iar mai târziu la vizitele la medicul stomatolog putem trece de la faza de “a afla despre”, la „a înţelege şi a conştientiza” cum putem preveni.

Pentru ca îngrijirea danturii să nu devină o corvoadă, trebuie să reţinem câteva sfaturi cheie:

Pasta de dinţi

De fiecare dată când trebuie să cumperi pasta de dinţi, te afli în faţa unei decizii difícile: să alegi o pastă de dinţi care să îţi protejeze dantura împotriva plăcii bacteriene sau o pastă pentru dinţi albi şi strălucitori, să alegi respiraţia proaspătă sau să lupţi împotriva cariilor?

Sunt atât de multe opţiuni, atât de multe paste care îţi promit dantura perfectă fără prea mult efort, încât devine foarte dificil să alegi pasta potrivită pentru a combate cât mai multe probleme.
Cea mai eficientă pastă de dinţi este cea cu un complex de substanţe care să protejeze şi structura, să menţină şi curăţenia şi să lupte şi împotriva bacteriilor.
Aceasta te protejează de cele mai frecvente afecţiuni ale cavităţii bucale. În prezent, există formule inovatoare bazate pe combinaţii de fluor, poli-fosfaţi şi staniu, ce protejează dinţii împotriva problemelor viitoare, nu doar îi curăţă.

Periuţa de dinţi

Dinţii nu au suprafaţă dreaptă, sunt mai degrabă ca un relief complicat. De aceea, trebuie să te asiguri că periuţa de dinţi se mulează perfect pe suprafaţa dinţilor, ca să cureţe eficient şi să înlăture tartrul chiar şi de la baza lor.

Un periaj corespunzător care să asigure o igienă orală corectă se face în două minute dacă ai periuţă electrică şi în 5-6 minute dacă foloseşti o periuţă manuală, dar trebuie să te asiguri că tehnica de periaj pe care o foloseşti este însuşită corect şi efectuată complet.

Periajul dentar

Cu toţii ştim că, pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, trebuie să începem şi să încheiem ziua cu periaj dentar. Specialiştii în igienă orală ne sfătuiesc să nu neglijăm sub nicio formă spălatul pe dinţi seara, după ultima masă, înainte de culcare.

Acesta este esenţial deoarece placa microbiană şi resturile alimentare rămase în cavitatea bucală peste noapte, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţează acţiunea dăunatoare a microbilor asupra dintelui.

Deşi dimineaţa simţi o nevoie mai mare de a fugi la baie şi a te spăla pe dinţi, periajul de seară este la fel de important ca şi cel de dimineaţă. Pe lângă o igienizare evidentă a întregii gurii, periajul de dimineaţă funcţioneaza şi ca un masaj al gingiei, ce stimulează tonusul şi circulaţia vaselor de sânge din gingie.

Aţa dentară

Deşi poate părea un procedeu mai complicat, fără rezultate imediat vizibile, folosirea aţei dentare este un pas important pentru o cavitate bucală sănătoasă. A te spăla pe dinţi fără să foloseşti şi aţa dentară este ca şi cum ţi-ai spăla doar 65% din corp, restul de 35% rămânând murdar.

Apa de gură

Un ultim pas pentru o igienă corectă şi completă este folosirea apei de gură. Pe lângă curăţarea mecanică realizată prin periaj, folosirea apei de gură completează îngrijirea prin înlăturarea bacteriilor care se află pe mucoase şi care prin periaj nu sunt îndepărtate – suprafeţele cervicale (din vecinătătea gingiei) şi proximale (obrajii şi limba).

Ca şi în cazul aţei dentare, apa de gură este completarea pastei de dinţi, pentru că ajunge în acele zone în care periajul este mai dificil. Folosirea apei de gură din aceeaşi gamă ca şi pasta de dinţi, potenţează efectul celei din urmă, oferindu-ţi o protecţie completă împotriva celor mai frecvente probleme dentare.

Pentru a avea totul sub control, fără să ai dubii asupra respiraţiei tale, poţi suplimenta curăţarea gurii prin clătiri energice cu apă de gură după fiecare masă şi prin îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu aţa dentară. Dacă nu ai aţa dentară la îndemână, poţi folosi şi scobitori din lemn moale, dar foloseşte-le blând, pentru a nu răni gingia.

Şi nu uita de vizita la dentist!

Mergi constant la medicul stomatolog! Trebuie să îţi intre în obişnuită să mergi la un control cel puţin o dată la 3 luni. Dacă respecţi această rutină, zâmbetul tău va fi în orice moment impecabil!

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”