Infecţiile urinare şi urolitiaza în sarcină

Infecţiile urinare şi urolitiaza în sarcină

Oricare viitoare mamica isi doreste ca perioada de sarcina sa fie una fericita, linistita si ferita de probleme. De cele mai multe ori, asa si este. Dar mai sunt si cazuri cand apar mici probleme, infectiile urinare si urolitiaza fiind doua dintre ele.

Infectiile urinare reprezinta una dintre problemele medicale des intalnite de viitoarele mame, riscul cel mai mare fiind intre saptamana a sasea si luna a sasea (saptamana 24).

Cauzele şi simptomele infecţiilor urinare în sarcină

Acestea au loc din cauza schimbarilor ce au loc la nivelul tractului urinar, altfel spus, din cauza greutatii uterului ce se dezvolta, acesta blocheaza scurgerea urinei din vezica, ducand astfel la aparitia infectiei.
Nu este o infectie ce nu are simptome, astfel ca acestea pot fi recunoscute destul de usor:

  • Senzatie de disconfort si/sau arsura la urinare
  • Nevoia de a urina mai des
  • Sangerari
  • Crampe in partea de jos a abdomenului
  • Disconfort in timpul actului sexual
  • Incontinenta urinara
  • Frisoane si febra
  • Modificarea cantitatii de urina eliminata (in plus sau in minus)
  • Culoare modificata a urinei, miros neobisnuit
  • Cand bacteriile ajung la rinichi, pot aparea dureri de spate, febra, greata si varsaturi

Diagnosticul şi tratamentul infecţiilor urinare în sarcină

Odata detectate aceste simptome, vizita la medic se impune a fi facuta negresit. Diagnosticul se pune in urma unei analize si a unei culturi de urina.

Tratamentul consta in administrarea unor antibiotice permise in sarcina, ce nu ar dauna copilului. De regula, aceste infectii dispar dupa cateva zile de tratament, dar indicat este ca femeia insarcinata sa urmeze tot tratamentul prescis de catre medicul specialist.

Este foarte important de stiut faptul ca o infectie urinara netratata poate duce la aparitia contractiilor uterine si a nasterii premature!

Urolitiaza în sarcină – cauze şi simptome

Urolitiaza este una dintre cele mai frecvente boli ale rinichilor si se caracterizeaza prin prezenta de calculi in sistemul uretral si afecteaza ambele uretre in mod egal.

Multi dintre calculi pot migra sub tratament. In caz contrar, acestia pot initia nasterea prematura si produc dureri severe.

Printre cei mai importanti factori ce predispun gravida la urolitiaza se numara varsta (intre 30 si 40 de ani), scaderea aportului de apa, greutate excesiva, dieta cu exces de sodiu, calciu si consumul de carne rosie.

Cele mai caracterisite simptome ale acestei afectiuni sunt durerile ce iradiaza in organele genitale, greata, prezenta sangelui in urina, alaturi de febra, frisoane, varsaturi, urinari dureroase.

Analize, diagnostic şi tratament pentru urolitiaza în sarcină

Principalele metode imagistice pentru punerea diagnosticului sunt:

  • ecografia renala – reprezinta principala modalitate imagistica la gravide,
  • ecografia vaginala – este utila pentru evidentierea calculilor ureterului distal, ce nu sunt vizualizati prin ecografie abdominala,
  • urografia excretorie – este o modalitate importanta de diagnostic pentru detectarea calculilor.

Repausul la pat, hidratarea intravenoasa, administrarea antiemeticelor si antibioticelor sunt importante in tratamentul urolitiazei. Daca aceste masuri dau gres, se impune interventia chirurgicala.

Foto:123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”