Infectiile puerperale ale sanului – cauze, simptome si tratament

Infectiile puerperale ale sanului - cauze, simptome si tratament

Descriere generala

Infectiile sanului se pot imparti in doua categorii: puerperale, cand sunt legate de procesul de lactatie, si nonpuerperale. Infectiile puerperale ale sanului reprezinta infectia cu germeni piogeni, care provoaca formarea de puroi. Pot sa apara in primele 10 zile de la nastere.

Cauzele si factorii de risc ai infectiilor puerperale ale sanului

Germenii care se fac raspunzatori de aparitia inflamatiilor puerperale sunt, de cele mai multe ori, stafilococul alb si auriu, mai rar streptococul Escherichia coli. Pielea sanului, mainile proaspetei mamici si, uneori, chiar cavitatea bucala a bebelusului sunt principalele surse ale infectiei puerperale.

Factori de risc

Infectiile cu germeni piogeni pot aparea in timpul alaptarii fie de la o fisura, fie de la o ragada mamelonara, care afecteaza tesutul celular perimamar si glanda mamara. Cu toate ca apar de obicei in perioada de lauzie, infectiile puerperale pot sa apara si in cursul sarcinii.

Infectiile puerperale ale sanului: simptome

Infectiile puerperale sunt caracterizate de marirea in volum a glandei mamare, edem difuz, senzatie de caldura locala, dureri musculare, stari de voma, dureri de cap, febra.

Diagnosticul infectiilor puerperale ale sanului

Infectiile puerperale ale sanului frecvent intalnite sunt mastita postpartum si abcesul mamar. In urma examinarii, medicul poate pune diagnosticul de:

Limfangita acuta – inflamatia vaselor limfatice, care debuteaza cu febra si frisoane, durere si senzatie de sani tensionati, placard limfangitic de forma triunghiulara. Temperatura incepe sa scada dupa 48 de ore, iar semnele locale se reduc pana la disparitia lor
Abcesul premamar – tegumentele sunt rosii, dureroase, pacienta are temperatura si prezinta frisoane, precum si dureri la nivelul sanului afectat
Abcesul retromamar – sanul creste mult in volum, lehuza are temperatura si frisoane
Mastita acuta – poate aparea la 10-15 zile de la nastere, cand infectia se propaga pe cale caniculara
Galactofarita – este o inflamatie a mameloanelor care apare in perioada alaptarii. Senzatia este de tensiune a sanului chiar si la miscari ale bratelor, temperatura.

Infectiile puerperale ale sanului: tratament

Tratamentul local consta in golirea regulata a sanului, pentru a evita stagnarea laptelui. Daca pacienta nu are temperatura, golirea sanului se poate face prin punerea nou-nascutului la sanul afectat. Daca insa febra sau ranile mamelonare o impiedica pe pacienta sa alapteze, golirea sanului se va face cu ajutorul unei pompe de san sau prin mulgere manuala. Ca tratament antibacterian sunt folosite preparate cu spectru larg.

Abcesul mamar este reprezentat printr-o durere foarte intensa si temperatura peste 40 de grade. Tratamentul consta in incizia chirurgicala si drenajul lichidului purulent sub protectie antibiotica si antitermica.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Imediat ce au nascut, lauzele trebuie sa fie instruite pentru a aplica masurile de igiena corespunzatoare cu principalul rol de a preveni aparitia infectiilor puerperale. Nerespectarea regulilor de igiena si a tehnicii de alaptare a copilului, precum si stoarcerea incorecta a sanilor sunt principalele cauze ale aparitiei acestor infectii.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”