Infectiile puerperale genitale – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Infectiile puerperale genitale - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Descriere generala

Infectia puerperala genitala este o infectie ce apare fie in timpul nasterii, fie postpartum.

Cauzele infectiilor puerperale genitale

Cauzele acestor infectii sunt reprezentate de streptococi, stafilococi, escherichia coli, pseudomonas, bacteroides, proteus, gonococi, mycoplasme, chlamydii, virusuri, candida, trichomonas vaginalis. Bacteriile patrund in uter si mai apoi in peritoneu si in alte organe din zona abdominala.

Factorii de risc
Printre principalii factori de risc ai acestor infectii puerperale genitale se disting:
– Numarul mare de ore de travaliu
– Interval mare de la ruperea membranelor
– Ruptura prematura a membranelor
– Tusee vaginale repetate
– O alta infectie in organism
– Anemie si malnutritie
– Igiena perineala defectuoasa
– Resturi placentare
– Diabet, cardiopatii

Simptomele infectiilor puerperale genitale

Din punct de vedere clinic, simptomele infectiei puerperale sunt usor de recunoscut din cauza temperaturii de peste 38 grd C, cel putin doua zile consecutive in prima saptamana dupa nastere (se exclud primele 24 de ore).

Investigatii radioimagistice si de laborator

Cum infectiile puerperale sunt provocate de stafilococi rezistenti la antibiotice, anaerobi, bacili gram negativi este necesar si obligatoriu un examen genital. Daca germenul poate fi izolat, alegerea antibioticului se face dupa efectuarea unei antibiograme.

Infectiile puerperale sunt frecvent provocate de stafilococi rezistenti la antibiotice, anaerobi, bacili gram negativi.

Simptomatologia este stearsa, uneori ignorata de bolnava, debutul fiind prin septicemie. De aceea, in starile septice la femei este obligatoriu si examenul genital. In infectiile cu stafilococ de spital (rezistent) sunt indicate doze mari de oxacilina in asociere cu penicilina, streptomicina, kanamicina sulfat sau gentamicina.

Diagnosticul si tipul infectiilor puerperale genitale

In functie de localizare, simptome si gravitate, infectia puerperala se impart astfel:

Infectii puerperale genitale joase – sunt inflamatii localizate la nivelul perineului, vulvei, vaginului si colului uterin. Principalele simptome sunt durere, senzatie de arsura, temperatura.

Lohiometrie – diagnosticul se pune dupa nasterea prin cezariana efectuata pe un col nedilatat. Ca simptome, este posibila usoar afebra iar uterul este usor marit in volul, moale si dureros la palpare.

Endometrite puerperale – este cea mai frecventa si comuna  infectie puerperala ce apare dupa nastere sau avort. Printre principalele simptome se numara febra mai mare de 38 grd C, frisoane, cefalee, uterul este marit si dureros la palpare.

Salpingo-ovarita puerperala – este o forma mai rara, cauzata de intinderea rapida a endometritei nediagnosticata la timp, fie a fost provocata de germeni foarte agresivi sau tratamentul nu a fost eficient.

Celulita pelvina – este infectia ce se intinde si la tesutul conjunctiv-celular si limfoganglionar.Este cea mai des intalnita infectie dupa interventiile chirurgicale precum histerectomie vaginala sau abdominala.

Peritonita generalizata puerperala – se mai numeste si septicemie peritoneala. Evolueaza lent si intarzie mult punerea unui diagnostic corect. Principalul simptom este durerea.

Septicemie puerperala – este o forma rar intalnita, iar cele mai grave forme sunt determinate de stafilococ.

Tratamentul infectiilor puerperale genitale

Alegerea antibioticului se face in functie de germen, daca poate fi izolat. In starile septice, este absolu necesar si examenul genital.
In infectiile cu stafilococ de spital sunt indicate doze mari de antibiotic (oxacilina in asociere cu penicilina, streptomicina, kanamicina sulfat sau gentamicina).

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

In absenta unui tratament de specialitate, infectiile puerperale genitale tind sa evolueze rapid si sa se transforme in septicemie, care de cele mai multe ori are o rata de vindecare foarte mica. Supravietuitoarele acestui diagnostic se vor confrunta cu sterilitate.

Recomandari medicale
Infectiile puerperale poate ramane localizata la nivelul uterului, dar se poate extinde la duferite parti ale organismului. Cum simptomele depind in functie de localizare si de extensia infectiei, se recomanda un consult de specialitate imediat ce pacienta simte ca ceva nu este in regula.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”