Infectiile vulvo-vaginale: tratament

Infectiile vulvo-vaginale: tratament

Descriere generala

Infectiile vulvo-vaginale sunt cele mai frecvente motive de prezentare la medicul ginecolog. Cele mai frecvente infectii vulvo-vaginale sunt:
• Trichomoniaza vaginala – are transmitere aproape exclusiv sexuala, reprezinta 5-10% din infectiile vaginale
• Candidoza vulvo-vaginala – este cea mai des intalnita dintre infectiile fungice, reprezinta 30-35% dintre infectiile vaginale
• Vaginoza bacteriana – nu este considerata boala cu transmitere sexuala (BTS) si reprezinta dezvoltarea anormala a florei comensuale
Herpesul genital – este provocat de virusul herpetic de tip 2 si este o boala cu transmitere predominant sexuala
• Infectia cu HPV – infectia cu virusul Papilloma uman este o boala cu transmitere aproape exclusiv sexuala

Cauzele infectiilor vulvo-vaginale

Printre principalele cauze se numara infectarea prin act sexual, inaintarea in varsta, sistem imunitar slabit, modificarea PH-ul vaginal, dezechilibru la nivelul florei vaginale.

Infectiile vulvo-vaginale: simptome

O infectie vaginala are urmatoarele semne si simptome:

• Secretii vaginale abundente, de culoare galbena
• Senzatie de mancarime (prurit vulvar)
• Iritatie si senzatie de arsura
• Usturime si durerere in timpul mictiunii
• Dureri in timpul actului sexual (dispareunie vulvara)
• Miros neplacut

Analize medicale

Pentru un diagnostic corect este necesara prezenta obligatorie la medic pentru investigatii de specialitate cum ar fi prelevarea de secretii vaginale si analiza acestora, colposcopia.

Diagnosticul de infectie vulvo-vaginala

Examenul clinic pune in valoare mucoasa vaginala, congestia, eritemul sau edemul colului, friabilitatea mucoasei, eventualele scurgeri (purulente sau mucopurulente) din canalul cervical.

Tratamentul pentru infectiile vulvo-vaginale

Tratamentul poate fi la nivel general sau local si consta in administrarea de ovule, tablete vaginale, creme, irigatii vaginale cu solutie bicarbonata. Tratarea partenerilor sexuali este necesara in cele mai multe dintre cazuri.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Trichomoniaza si vaginita candozica favorizeaza transmiterea virusului HIV si reprezinta factori de risc pentru nastere prematura, infectii urinare, anexite.

Recomandari medicale

Printre cele mai importante recomandari medicale se numara pastrarea igienei intime, folosirea lenjeriei din bumbac, evitarea purtarii pantalonilor foarte stramti, schimbarea tamponului la cel mult patru ore in timpul menstruatiei, folosirea prezervativului in cazul in care exista mai multi parteneri sexuali, limitarea exercitiilor intense pe bicicleta sau ore indelungate petrecute in sa (echitatie), evitarea consumului de antibiotice fara prescriptie medicala.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”