Cel mai important lucru în acest caz este să nu se facă nici un fel de tratament după ureche, ci numai la recomandarea medicului ginecolog, pentru că există riscul de a face mai mult rău decât bine.
Cele mai periculoase infecţii pentru o femeie gravidă sunt cele din profilul TORCH (toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex).
Cele mai bune măsuri pentru a ne feri de infecţii pe timpul sarcinii sunt evitarea spaţiilor închise, aglomerate şi respectarea normelor de igienă. Şi vorbim despre igiena în zona genitală, dar şi despre igiena alimentară – e mai important ca niciodată ca femeia gravidă să aibă grijă ca mâncarea să fie bine gătită şi din sursă sigură.
Infecţii la care sunt predispuse femeile gravide:
Este tot o infecţie, chiar dacă în cele mai multe dintre cazuri vorbim despre una virală. Se tratează simplu, atât răceala, cât şi gripa, mai ales printr-un aport mărit de lichide, repaos în timpul manifestării simptomelor. Chiar dacă este o infecţie uşoară, nici măcar aceasta nu trebuie tratată fără a semnala medicului cele întâmplate. În timpul sarcinii, nu se ia nici un fel de medicaţie fără prescpripţia medicului, nici măcar cele care vă par inofensive.
Sunt foarte frecvente în timpul sarcinii, de la cele uşoare, care pot fi tratate acasă fără probleme, până la cele care necesită spitalizare şi tratament perfuzabil. De cele mai mult ori, se manifestă prin usturime şi mâncărime la urinare.
Analizele pentru urină sunt incluse în screeningul de bază în cele trei trimestre, dar dacă observaţi orice simptome deranjante este mai bine să spuneţi medicului cât mai repede, pentru că este mai simplu să fie tratate în fază incipientă, prin administrarea de antibiotice la recomandarea medicului, care să nu dăuneze în nici un fel sarcinii.
Este o alta infecţie cu care multe gravide se confruntă în timpul sarcinii, tocmai din pricina slăbirii sistemului imunitar. Cele mai frecvente simptome ale infectării cu candida sunt scurgerile vaginale anormale (consistenţă, miros, culoare). Dacă la analizele de secreţie s-a stabilit că aveţi aşa ceva, nu trebuie să vă îngrijoraţi, candida se tratează în timpul celor 9 luni de sarcină, fără ca fătul să fie afectat în vreun fel.
Infecţia cu chlamydia şi cea cu gonoreea fac parte din această categorie.
Chlamydia este una dintre cauzele cele mai des întâlnite în apariţia sarcinii extrauterine.
Gonoreea poate determina şi naşterea prematură, ruperea membranelor înainte de termen, infecţii ale sacului şi lichidului amniotic, şi multe alte probleme.
Ele pot trece la făt în timpul naşterii, dar la fel de bine ambele infecţii pot fi ţinute sub control în timpul sarcinii, cu tratamentul potrivit indicat de medicul ginecolog.
O altă infecţie transmisă pe cale sexuală este HIV-ul. Acest lucru se întâmplă mai cu seamă atunci când este vorba despre parteneri multiplii pe parcursul sarcinii, dar nu numai. De aceea, analiza de depistare HIV este printre cele recomandate de medic încă din primul trimestru de sarcină.
Sunt cele mai periculoase în sarcină, pentru că pun în pericol chiar viaţa fătului. Din această categorie fac parte toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul si herpesul simplex. În aceste cazuri, nu există tratamente de vindecare în timpul sarcinii, se încearcă doar ameliorarea efectelor asupra bebeluşului, iar pentru acest lucru medicul ginecolog colaborează cu un medic specializat în boli infecţioase.
În afara sarcinii, nu este periculoasă, unele femei fac această infecţie, dar nu au nici un semn clinic. O dată ce a fost infecţia în organism, acesta devine imun. Problema cea mai mare a acestei infecţii în sarcină este faptul că poate afecta fătul.
Numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoză în timpul sarcinii infecţia se transmite mai departe, la copilul nenăscut. Riscul infectării depinde şi de momentul la care s-a declanşat infecţia: cele mai grave lucruri se pot întâmpla în acest caz în cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, la o sarcină prelungită, la probleme de creştere, de văz şi auz, la epilepsie şi leziuni cerebrale.
Infestarea cu rubeola este uşor de prevenit prin efectuarea analizelor pentru depistarea prezenţei în organism a anticorpilor, încă înainte de a rămâne însărcinată. Dacă anticorpii nu sunt depistaţi, atunci este indicată vaccinarea, urmată de o perioadă de interdicţie de a rămâne gravidă timp de 3-4 luni.
Atât citomegalovirusul, cât şi herpesul simplex se pot dobândi în timpul sarcinii. O dată depistate în sânge, medicul ginecolog vă poate spune ce este de făcut pentru a asigura în primul rând siguranţa fătului.
Foto: 123rf.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.