Infertilitate masculina: cauze si analize medicale

Infertilitate masculina: cauze si analize medicale

Infertilitate masculina: la nivel mondial, unul din cinci cupluri este considerat infertil, procentele acestui diagnostic fiind impartite aproape in mod egal intre cei doi parteneri. Si chiar daca este un subiect delicat pentru ei, barbatii trebuie sa mearga la medicul specialist in infertilitate pentru investigatii amanuntite atunci cand sarcina intarzie sa apara.

In cazul barbatilor, cele mai frecvente cauze ale infertilitatii sunt anomaliile spermei, dilatarea venelor testiculare sau variocelul si sechelele ramase in urma unei boli cu transmitere sexuala. Ce inseamna fiecare dintre aceste cauze si mai ales, ce investigatii sunt necesare pentru punerea unui diagnostic precis aflam imediat.

Cauze ce determina infertilitate masculina

Modificarea parametrilor materialului seminal reprezinta una dintre principalele cauze de infertilitate masculina. Aceasta poate consta in productie scazuta de sperma sau chiar absenta acesteia, motilitate necorespunzatoare a spermatozoizilor, incapacitatea de a penetra ovulul, anomalii functionale ale spermei etc.

Cauzele ce pot conduce la aceste anomalii pot sa apara fie din cauza unor defecte congenitale, boli sau obiceiuri nesanatoase in stilul de viata.
Cele mai intalnite anomalii ale spermei, determinate in urma efectuarii unei simple spermograme, sunt: oligospermia (cantitate redusa de sperma), astenospermia (abilitate scazuta a spermatozoizilor), teratospermia (forma anormala a spermatozoizilor ce face imposibila fecundarea ovulului) si azoospermia (lipsa totala a spermatozoizilor in materialul seminal).
In situatia in care infertilitatea masculina nu este grava, se recomanda inseminarea. Lichidul seminal, dupa recoltare, este supus unei prelucrari in laborator pentru a alege spermatozoizii de cea mai buna calitate, ce sunt apoi amplasati in uterul partenerei (aflate in perioada de ovulatie).

Variocelul

Varicocelul se aseamana cu ceea ce numim varice pe venele picioarelor, doar ca in acest caz este vorba despre dilatarea unei vene din jurul testiculului, aceasta afectand producerea de sperma, motilitatea si morfologia spermatozoizilor datorita cresterii temperaturii testiculului. Aproximativ 40% dintre barbati sufera de variocele scrotale.

Bolile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala – Gonoreea si Chlamydia – sunt printre cele mai comune cauze ale infertilitatii de tip masculin. Nedepistate la timp, aceste infectii impiedica spermatozoizii sa ajunga in lichidul seminal, dar si la scaderea motilitatii acestora.

Stresul, fumatul si stilul de viata

Traim o viata din ce in ce mai agitata, iar stresul, alimentatia nesanatoasa, fumatul, sportul dus la extrem ne influenteaza sanatatea mai mult decat constientizam acest fapt. Astfel spermograma unui barbat poate varia foarte mult de la o zi la alta sau de la o analiza la alta, fie ea si in cursul unei luni calendaristice.

Fumatul este o alta cauza a infertilitatii masculine, afectand grav calitatea si mobilitatea spermatozoizilor. Rujeola si rubeola, doua boli contagioase ale copilariei cauzate de virusi, pot lasa urme asupra fertilitatii barbatului, afectand structura testiculului, un lucru iremediabil.

Analize medicale pentru determinarea infertilitatii masculine

Ca investigatii medicale, pe langa efectuarea spermogramei, prima investigatie recomandata – rezultatul acesteia indicand foarte clar fertilitatea la nivelul lichidului seminal, mai pot fi recomandate:

Analize hormonale – la fel ca si in cazul analizelor hormonale pentru femei, acestea presupun prelevarea de sange pentru a cunoaste nivelul de testosteron si a hormonului foliculo-stimulant, dar si a hormonului luteinizant (ce are rolul de producere de testosteron). Mai pot fi recomandate teste pentru aflarea valorilor prolactinei, estrogenilor sau adrenalinei.

Testul postcoital al lui Huhner – este o analiza ce se realizeaza prin examinarea mucusului cervical prelevat de pe col, imediat ce a avut loc actul sexual. Prin aceasta analiza se poate confirma prezenta spermatozoizilor, a numarului si a mobilitatii acestora.

Ecografia testiculara – acest timp de investigatie medicala se recomanda pentru depistarea posibilelor anormalitati ce duc la diagnosticul de infertilitate de tip masculin, cum ar fi marimea testiculelor, prezenta variocelelor sau a chisturilor.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”