Dieta pentru fertilitate

Dieta pentru fertilitate

Foarte multe cupluri se confrunta in prezent cu infertilitatea, definite ca incercarea cuplului de a concepe un copil, timp de un an, fara succes.
Cauzele pot fi multiple si de regula, in urma investigatiilor, medicul specialist ginecolog va stabili care este cauza pentru care respectivul cuplu nu poate concepe.

Atunci cand sunt excluse cauzele genetice, organice sau ce tin de alte patologii, este foarte important sa analizam atent si dieta, stilul de viata al cuplului respectiv deoarece exista o mare legatura intre acestea si calitatea materialului genetic, echilibrul hormonal si conceptie. Sa le analizam pe rand:

1. Infertilitatea, indicele glicemic al dietei si SOPC

Sindromul ovarului polichistic (SOPC), insotit de lipsa ovulatiei poate fi o cauza de infertilitate. SOPC se asociaza cu  cicluri menstruale neregulate, rezistenta la insulina si chiar glicemii crescute, nivele crescute ale hormonilor androgeni, depresie, cadere si subtiere a parului, acnee, agresivitate, chisturi ovariene.

In acest caz, o dieta cu indice glicemic scazut si care sa duca si la pierderea kg in plus, poate fi solutia. Asadar, se evita dulciurile, sucurile dulci, cerealele rafinate  (paine alba, orez alb, paste- se inlocuiesc cu varianta integrala), se evita consumul de pateuri, covrigi, biscuit, croissanti, covrigi.

Fructele se consuma doar dupa mese si insotite de alimente cu grasime si fibre ce scad indicele glicemic, de exemplu nucile. Se evita freshurile de fructe, ca de altfel orice alta bautura indulcita. Dieta de slabire  nu trebuie gandita cu evitarea meselor. In acest caz, mai ales daca se practica si activitate fizica iar apoi nu se serveste masa, apare chiar o agravare a sindromului de ovar polichistic prin cresterea secretiei de testosteron la femei.

Sunt necesare 4-5 mese mici/zi pentru un bun control glicemic ce influenteaza apoi echilibrul hormonal.
Benefice pe termen lung sunt si plantele care influenteaza nivelul plasmatic de hormoni sau activitatea acestora in tesuturi  (suplimente cu vitex agnus castus, lemn dulce, menta, trifoi rosu, maca), sensibilizante la insulina (scortisoara, castravete amar).

De retinut, este nevoie de aproximativ 6-12 luni pentru ca efectele schimbarii de stil de viata si de suplimentare sa produca efectele dorite.

2. Infertilitatea si deficitele de nutrienti.

Statusul nutrientilor este foarte important pentru fertilitate, atat cel al vitaminelor, mineralelor, cat si al proteinelor, acizilor grasi esentiali. Un set de analize amanuntite care sa verifice acest lucru este un punct de pornire in analiza cuplului infertil.

Dieta cu o cantitate prea mica de proteine (animale sau vegetale) se insoteste de anovulatie, daca urmezi o dieta vegana este deci foarte important sa verifici daca zilnic iti asiguri 50-70 grame proteine/zi.

Deficitul vitaminelor din grupul B, in special deficitul folatilor este cunoscut ca fiind o cauza pentru o proasta sinteza a materialului genetic si a calitatii embionului asadar este important ca zilnica sa se consume salate verzi sau alte surse de folati precum lintea, mazarea, nautul.

Nivelul insuficient al vitaminei D, foarte frecvent raspandit, este pus in legatura cu infertilitatea. Vitamina D regleaza activitatea a mii de gene dar si metabolismul glucidic, deficitul sau fiind intalnit in sindromul de ovar polichistic, obezitate, boli autoimmune si alte boli cu caracter inflamator cronic ce duc la randul lor la infertilitate.

De cele mai multe ori, inafara de expunerea rationala la soare, 20 de minute zilnic la orele pranzului, este nevoie si de prescrierea unui supliment cu vitamina D. Sursele alimentare de vitamin D, aduc un aport modest fata de sinteza sa prin expunere la soare; oua, lactate grase, peste gras.

Vitaminele C, E, zincul, seleniul – sunt implicate in cresterea calitatii ovocitului dar si a spermatozoidului. Acesti nutrienti, prin capacitatea lor antioxidanta pot sa scada stresul oxidativ, un factor ce impiedica formarea, implantarea si sustinerea embrionului. Acesti nutrient pot fi obtinuti printr-o dieta foarte variata dar si  cu alimente proaspete, putin tratate chimic si care sa mai pastreze inca informatia nutritionala. In SOPC se evita excesul de cafea (peste 2 portii cafea/zi) si excesul de lactate in special degresate.

3. Echilibrul hormonal si dieta.

Echilibrul hormonal este foarte mult influentat de cantitatea de zahar din dieta ta, de cantitatea si calitatea grasimilor pe care le mananci, de greutate si de gradul de activitatea fizica, de starea emotionala.

Dietele de tip ‘’low-fat’’ sunt foarte frecvent asociate in studii cu infertilitatea iar aportul insuficient de acizi graside tip omega 3 este asociat mai frecvent cu inflamatia cronica, depresei ce influenteaza negativ ovulatia, si cu alterarea calitatii materialului genetic.
Consuma frecvent, zilnic, nuci, seminte crude, uleuri presate la rece si pesti mici grasi precum sardine, macrou, hering, icre de peste, oua ecologice.

Acest aspect influenteaza atat femeia cat si barbatul; exista numeroase studii ce atesta legatura dintre calitatea spermei si nivelul de acizi grasi de tip omega 3 (DHA si EPA) din dieta.

Dezechilibrul hormonal prost in cazul barbatilor se refera la un prost raport dintre testosteron si estrogen ,in favoarea ultimului. Consumul de dulciuri, de alcool, obezitatea, inactivitatea sunt cauze ce pot duce la cresterea nedorita a secretiei de estrogen la barbat, asociata cu infertilitatea si proasta calitate a spermei.

Dieta cu o cantitate scazuta in fibre alimentare se insoteste de un prost ‘’clearance’’ al hormonilor, adica o proasta eliminare digestiva a excesului de hormoni, estrogeni de exemplu. Predominenta estrogenica este astazi un factor cauzal pentru patologii din sfera uterine  (fibromatoza, endometrioza), cu impact major in fertilitate, asadar renunta la dietele bazate doar pe produse animale si preparate din faina alba si alege zilnic alimente cu fibre (legume, leguminoase, cereal integrale, fructe- fara aface exces de sursele hipercalorice).

Obezitatea precum si greutatea corporala foarte scazuta sunt factori determinanti pentru echilibrul hormonal, au impact direct- tesutul gras produce hormoni, citokine inflamatorii, dar si indirect deoarece seteaza activitatea axului hipofizo-hipotalamo-ovarian., mai pe scurt a tuturor glandelor ce secreta hormoni.

4. Influentele mediului asupra calitatatii materialului genetic.

In toate celulele, inclusiv in ovocit si spermatozoid trebuie sa existe un echilibru intre radicalii liberi si antioxidantii ce ii stabilizeaza (anihileaza). Producta speciilor de radicali liberi de oxigen (stresul oxidativ), se desfasoara pe tot parcursul vietii, impactul este cumulativ. Excesul de radicali liberi dar si prezenta insuficienta de antioxidanti are efect asupra multor procese ce tin de fertilitate; maturarea ovocitara, ovulatie, implantarea si dezvoltarea embionului.  Anumite vitamine, minerale, suplimentele cu resveratrol, cholina, inositol si coenzima Q10 sunt de mare interes in acest echilibru.

Cautati sursele de stres oxidativ in mediul inconjurator pentru a le reduce; poluare, toxice, noxe chimice, lipsa somnului, exces de radiatii electromagnetice, poluanti alimentari si in acelasi timp asigurat-va un bun aport antioxidant din alimente precum fructele de padure, ciuperci, legume colorate, condiment si plante aromatice.

CONCLUZIE
Greseli in stilul de viata ce pot influenta rata fertilitatii:
Consumul de toxice  (alcool, fumat, drogur), de dulciuri, consumul de sucuri si bauturi carbogazoase, lipsa activitatii fizice, stresul, lipsa somului si a relaxarii

Principii ale dietei pentru cresterea fertilitatii:

  • Dieta cu 5 mese/zi, cu indice glicemic si incarcatura glicemica mica adica dieta in care se evita dulciurile sucurile, cerealele rafinate, portiile mari de surse de glucide.
  • Dieta cu aport proteic suficient  si cu aport de grasimi de calitate, dar fara grasimi trans, artificiale  (margarine, uleiuri hidrogenate, mancare procesata, aluaturi industriale , produse ‘’de post).
  • Aport constant de fibre, vitamine si minerale, antioxidati prin consumul a 2  fructe zilnic, 1-2 salate cu frunze verzi si legume zilnic, portii mici de leguminoase  (linte, mazare, naut) de 2-3 ori/ saptamana, condiment si plante aromatice din abundenta.
  • Consum frecvent de peste gras, oua ecologice si redu consumul de pesti grasi mari rapitori( contin grasimi omega 3 dar si metale grele), carne rosie, mancare fast food, procesata.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr Ruxandra Plesea
Absolventa a Facultatii de Medicina Generala Carol Davila Bucuresti. Medic specialist diabet zaharat, boli de nutritie si metabolism, medic specialist medicina de familie. Pasionata de nutritie, sustinatoare a numeroase conferinte si cursuri de nutritie pentru marele public, corporatii, autoare a numeroase ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”