Infertilitatea la femei

Infertilitatea la femei

Infertilitatea la femei nu ar trebuie sa mai fie, in ziua de azi, un subiect tabu. Cauzele pentru care sarcina intarzie sa apara pot fi, in proportie foarte mare, rezolvate cu o singura conditie, femeile sa nu intarzie vizita la medicul specialist in infertilitate.

Factorii ce pot duce la infertilitate de tip feminin sunt numerosi si pot fi de natura hormonala, medicala ori asociati cu un stil de viata mai putin benefic pentru sanatate (stres, sedentarism etc).

Infertilitatea la femei si indromul de ovare polichistice

O prima cauza pentru infertilitatea la femei o reprezinta diagnosticul de ovare polichistice. Acesta produce dezechilibre hormonale si afecteaza ovulatia. Sindromul de ovare polichistice (sau SOP cum mai este cunoscut) apare atunci cand organsimul produce mai multi hormoni masculini, ciclulul menstrual este perturbat, iar producerea ovulelor de catre ovare se produce mai rar decat ar fi normal sau nu mai are loc.

Acest dezechilibru duce la aparitia chisturilor ovariene, obezitate, hirsutism (aparitia firelor de par in locuri nedorite – pe fata, sani sau barba), dar si la aparitia sterilitatii. Odata pus diagnosticul, femeile care se confrunta cu aceasta afectiune vor urma un tratament medicamentos ce urmareste restabilirea ovulatiei si, implicit, cresterea sanselor de a ramane insarcinate.

Endometrioza

O alta cauza a infertilitatii este endometrioza, o afectiune foarte des intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproductiva si, din pacate, putin diagnosticata. Endometrioza se caracterizeaza prin aparitia celulelor endometriale, ce captusesc in mod normal uterul, in afara acestuia, dezvoltandu-se pe alte organe pelvine sau abdominale.

Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt complet cunoscute, dar cu toate acestea simptomele nu sunt greu de recunoscut: sangerari menstruale neregulate si abundente, dureri pelvine inainte sau in timpul menstruatiei, dureri in timpul actului sexual, urinari frecvente si, uneori, dureroase, si nu in ultimul rand dificultatea de a concepe o sarcina. Diagnosticul se pune prin laparoscopie, interventie prin care aceasta poate fi si eliminata.

Din pacate, rata de recurenta a endometriozei este de aproximativ 40% si, de asemenea, este o boala ce se mosteneste. In urma acestei interventii minim invazive, foarte multe paciente pot sa ramana insarcinata pe cale naturala daca diagnosticul de infertilitate a fost pus din cauza prezentei endometriozei.

Infertilitatea la femei si menopauza precoce

Menopauza precoce este o alta cauza a infertilitatii. Cunoscuta si ca insuficienta ovariana prematura, afectiuneea afecteaza aproximativ 5% din populatia feminina a lumii aflata la varsta reproductiva. Este caracterizata prin incetarea menstruatiei si, implicit, incetarea activitatii ovarelor.

Cele mai importante cauze ale aparitiei acesteia sunt bolile autoimune tiroidiene sau articulare, infectiile ce afecetaza ovarele, anomaliile cromozomiale, istoricul familial de menopauza precoce. Poate fi recunoscuta prin aparitia menstrelor neregulate sau inexistente, bufeuri, incontinenta urinara, uscaciunea vaginului, a pielii, dureri musculare, retentia de apa, schimbari bruste de dispozitie etc.

Diagnosticul menopauzei precoce se pune in urma unor analize hormonale: FSH sau hormonul de stimulare ovariana, prolactina, estradiolul si AMH sau hormonul anti-mullerian. Tratamentul consta in stimularea ovariana in urma caruia se urmareste stimularea ovarelor, fertilizarea in vitro devenind o sansa de a obtine o sarcina.

De curand, o noua tehnica revolutionara poate readuce zambetul pe chipul femeilor aflate la menopauza precoce. Este vorba despre procedura PRP (Platelet Rich Plasma), aceasta constand in extragerea unor celule din sangele pacientei, prelucrarea acestora si injectarea in ovare pentru a produce din nou material genetic sau in endometru, ce se poate ingrosa suficient cat sa poata permite implantarea si fixarea embrionului. Cu ajutorul acestei interventii, se urmareste rejuvenarea rezervei ovariene a pacientelor fie pentru obtinerea unei sarcini, fie pentru a contracara efectele negative ale menopauzei.

Infectiile inflamatorii

Infectiile inflamatorii se numara si ele printre cauzele infertilitatii feminine daca nu sunt depistate si, mai ales, tratate corespunzator. Infectia cu Chlamydia se manifesta sub forma unei inflamatii a colului uterin, poate sa nu prezinte simptome, facand afectiunea greu de depistat. Aceasta se poate extinde si produce inflamarea trompelor uterine provocand infertilitatea. Cu cat pacienta se prezinta mai repede la doctor, cu atat se reduce aparitia complicatiilor. Tratamentul consta in adiministrarea antibioticelor, timp in care se recomanda evitarea contactelor sexuale.

Alte cauze ale infertilitatii feminine sunt existenta fibroamelor si a polipilor uterini, malformatii uterine, aderente produse dupa o interventie chirurgicala in uter, folosirea pentru perioade foarte lungi a dispozitivelor intrauterine pentru contraceptie, anomalii ale colului sau vaginului. De asemena, varsta stresul, regimul alimentar nesanatos, obezitatea sau subponderabilitatea sunt factori ce cresc riscul de infertilitate la femei.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”