Keratoconus

Keratoconus

Descriere

Keratoconus este o afectiune oculara degenerativa din grupul ectaziilor oculare, alaturi de keratoglob si degenerescenta marginala pellucida.

Este caracterizata prin modificarea formei corneei care, din rotunda, devine conica si a grosimii corneene care devine din ce in ce mai subtire.

Corneea este fereastra ochiului. Lumina patrunde prin ea, traverseaza lentila-cristalinul, spre retina, apoi informatia este dusa la creier pentru a forma imaginea vizuala.

Este tipic diagnosticata la pacientii adolescenti cate o data atingand forme severe la pacientii de 20 si 30 de ani.

Afecteaza ambii ochi, cu un usor decalaj in evolutie, ducand chiar la incapacitatea pacientilor de a conduce masina si imposibilitatea citirii unui text.

Afecteaza ambele sexe.

Cauzele keratoconusului

S-a descoperit ca apare datorita unui deficit enzimatic de la nivelul corneei.

Prevalenta in populatia generala este de 1/1000. Anumite studii au adus dovezi ale faptului ca sunt niste mutatii genetice la nivelul cromozomilor 16q si 20q. Altele sugereaza ca se transmite autosomal dominant. Se asociza cu boli atopice care includ astmul si alergiile.

Keratoconus – simptome

Cel mai frecvent pacientul percepe:

– o vedere incetosata,

– imagine distorsionata,

– sensibilitate crescuta la lumina,

– iritatie oculara

– imagini multiple fantoma- poliopiemonoculara

Diagnosticul de keratoconus

Exista niste semne caracteristice ale keratoconusului care sunt observate de clinician la biomicroscop. Dar sunt foarte frecvente situatiile cand la debutul afectiunii aceste semne NU exista.

In suspiciunea de diagnostic, se inscrie este un pacient tanar care isi schimba frecvent ochelarii, care prezinta un astigmatism evolutiv, neregulat.

Metode moderne de investigatie

Topografia corneana

Este o metoda moderna prin care se determina mai multi parametrii ai corneei, printre care:
-raza de curbura a suprafetei anterioare si posterioare,

-puterea dioptrica a corneei atat anterior cat si posterior

-grosimea corneei, zona cea mai subtire corneana.
-indici corneeni.

O alta investigatie de care trebuie tinut cont este OCT cu programul de pol anterior care da informatii pretioase despre grosimea corneei.

Pahimetria ultrasonica este o alta investigatie care trebuie avuta in vedere inaintea stabilirii atitudinii terapeutice.

Tratamentul pentru keratoconus

Initial in cazurile incipiente, pacientii pot fi corectati din punctul de vedere al vederii cu ochelari si lentile de contact moi.

O alta alternativa este folosirea lentilelor de contact rigide gaz permeabile, dar care prezinta un dezavantaj, disconfortul pacientului, acesta plangandu-se de faptul ca nu le suporta, ca simte un corp strain in ochi si nu este o metoda de stoparea a bolii.

Cele mai moderne metode de tratament

Implantarea unor inele dintr-un material special, biocompatibil PMMA in grosimea corneei.

Aceste inele se numesc INELE INTRACORNEENE si sunt personalizate, adica sunt specifice fiecarui pacient. Sunt calculate intr-un mod foarte bine stabilit in functie de parametriivizuali si anatomici ai ochiului si au ca scop aplatizarea corneei. Aceasta aplatizare duce la o imbunatatire foarte importanta a vederii.

Aceasta implantare se poate realiza cu ajutorul unui laser care foloseste tehnologia INTRALASE, un laser in femtosecunde. El este cel care face tunelul prin care este bagat acest inel, ducand la un rezultat final precis si usor de cuantificat fata de metoda manuala.

CROSSLINKING Cornean este o metoda moderna de tratament. Este o reactie de fotopolimerizare intre o substanta speciala riboflavina si colagenul din stoma corneana sub o lampa de UV-A speciala. Se aplica din 5 in 5 min la nivelul cornean apoi se sta sub aceasta lampa de UV 30 min. Riboflavina intareste legaturile de colagen de la nivelul cornean nemaipermitand corneei sa se deformeze.

Tehnica este realizata tot cu ajutorul laserului in femtosecunde, iar disconfortul pe care il resimte pacientul este minim.
Stabilizarea refractiei si imbunatatirea vederii incep sa fie observate de pacient in aproximativ 2 luni.

De cele mai multe ori aceste 2 tehnici se pot asocia fie in aceeasi sedinta fie in etape succesive.

Keratoplastia perforanta sau TRANSPLANTUL DE CORNEE  este ultima metoda.

Este foarte dificila ca tehnic, dar si din punctul de vedere al materialelor necesare.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mihaela Simion
Dna. Doctor Mihaela Simion este medic primar oftalomlog la West Eye Hospital cu experienta in chirurgia refractiva si chirurgia keratoconusului. Este membra  in cadrul mai multor asociatii profesionale (Societatea Romana de Oftalmologie, Societatea Romana de Glaucom, Societatea Europeana de Cataracta ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”