Keratoza actinica: tratament

Keratoza actinica: tratament

Ce este keratoza actinica

Keratoza actinica este o formatiune tumorale sub forma unor pete roz, bej, scuamoase, dispuse mai frecvent pe zonele pielii intens si indelung expuse la soare.

Sunt denumite si keratoze solare si sunt considerate leziuni precanceroase, unele dintre ele putand evolua spre carcinom spinocelular.  

Cauzele aparitiei keratozei actinice

Principalul factor care determina formarea de keratoze actinice e reprezentat de radiatiile ultraviolete ale soarelui, mai precis UVB. Predispozitia de a dezvolta astfel de leziuni e in mare parte determinata genetic, ele fiind foarte frecvente la persoanele cu piele deschisa la culoare, par roscat sau blond, care se ard usor la soare si se bronzeaza foarte putin sau deloc. Factorii care destabilizeaza sistemul imun, cum ar fi terapia posttransplant organ, cresc riscul de a dezvolta keratoze actinice.

Expunerea indelungata si intensa la soare modifica ADN-ul celulelor promovand dezvoltare tumorala; date mai noi dovedesc prezenta in formatiunile tumorale a beta-papiloma virusului uman, fara sa se cunoasca insa implicarea lui directa.

Simptome de keratoza actinica

Keratozele actinice sunt aproape in exclusivitate prezente la persoanele cu piele deschisa la culoare. Riscul de aparitie creste cu varsta; sunt ceva mai frecvente la barbati; sunt caracteristice persoanelor care desfasoara activitati prelungite in aer liber.

Se localizeaza pe fata, scalp (pe zonele neacoperite de par), urechi, decolteu, dosul mainilor si antebratelor. Apar ca pete roz, cu scuame fine in suprafata, uneori nu foarte bine delimitate, care evolueaza spre crestere in dimensiuni si uneori erodare (ca semn de invazie).

Pot fi si bej, brune, violacee, uneori avand suprafata rugoasa, pot conflua realizand leziuni extinse sau pot dezvolta in suprafata formatiuni keratozice, asemanatoare unui corn. Dau impresia falsa de “eczema care nu trece”, scuamele se diminueaza usor dupa aplicarea unei creme emoliente, dar revin in suprafata imediat ce a s-a intrerupt aplicarea.

Diagnostic si analize de laborator

Examenul clinic, evaluarea dermatoscopica orienteaza diagnosticul. Biopsia urmata de examen histopatologic este importanta pentru a stabili diagnosticul de certitudine, gradul de invazie a tumorii, pentru a o diferentia de carcinomul spinocelular. Fototerapia cu acid delta-aminolevulinic este si o cale de diagnostic, keratozele actinice emitand fluorescenta la expunerea la lumina lampii utilizate in tratament.

Tratamentul pentru keratoza actinica

Keratozele actinice trebuie indepartate atat din cauza aspectului estetic, disconfortului asociat precum si a riscului de a se transforma in carcinom spinocelular. Oricum evolutia lor poate fi greu de determinat, unele fiind stationare, altele putand involua, iar circa 10% din ele putant dezvolta tumori invazive.

Modalitatile de indepartare variaza functie de aspectul leziunii, varsta pacientului, predispozitia la a dezvolta tumori cutanate, localizare. Se poate utiliza tratamentul topic cu produse aplicate pe leziune sau proceduri chirurgicale, invazive. Dincolo de aceste interventii recomandarea de folosire a cremelor de protectie solara, evitarea orelor de varf de expunere la ultraviolete raman esentiale.

In general, daca numarul leziunilor este foarte mare sau suprafata afectata prea intinsa se prefera aplicarea de tratamentelor topice; au avantajul de a fi mai putin invazive, insa necesita o durata mai lunga de aplicare, pot asocia iritatie, disconfort local. Imiquimodul, 5 fluoro-uracilul, diclofenacul sau ingenolul mebutat determina disparitia keratozelor actinice prin diferite mecanisme (stoparea proliferararii celulare, stimularea unui raspuns imun nespecific).

Terapia fotodinamica foloseste o substanta fotosensibilizanta si lumina vizibila care tinteste celulele tumorale.

Modalitatile invazive de tratament urmaresc inlaturarea completa a tumorii cu pastrarea tesutului sanatos; de cele mai multe ori sunt insotite de prelevarea de biopsie. Se utilizeaza crioterapia, electroterapia, curetarea sau excizia tumorii (mai ales in formele dificil de evaluat, ulcerate, la persoane foarte tinere).
Cateva studii au sustinut ca dieta saraca in grasimi ar limita aparitia de keratoze actinice.

Complicatii, prognostic, preventie

Keratozele actinice pot evolua spre carcinom spinocelular, care este o tumora invaziva; atentie la tumorile infiltrate (mai tari la palpare), ulcerate, care nu raspund la tratamentele locale conventionale.

Keratozele actinice au o evolutie dificil de prevazut; pot creste ca numar, mai ales la persoanele care s-au expus mult timp la soare, care poarta pe piele si alte semne de agresiune solara. Pot conflua, formand leziuni extinse. Pot asocia alte forme de cancere cutanate, ca urmare a agresiunii cumulate in timp provocata de ultraviolete. Pot involua, dar pot si evolua in severitate, transformandu-se in tumori agresive – carcinoame spinocelulare.

Preventia priveste doua directii: limitarea fotoagresiunii solare si evaluarea periodica pentru aparitia de noi leziuni; folosirea constanta si corecta a cremelor de protectie solara, cu blocarea radiatiilor UVB si UVA, sunt esentiale pentru a limita formarea si evolutia keratozelor. Aplicati in cantitate generoasa, o jumatate de lingurita ar trebui sa acopere zona de fata, gat, decolteu si ureche. Limitati expunerea in orele de varf, purtati palarii cu boruri largi si incercati sa va acoperiti cu haine cat mai bine. Prezentati-va periodic la dermatolog pentru o corecta evaluare a tuturor leziunilor ce apar pe piele.

Sursa foto: FamDoc, via Wikimedia Commons

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”