Keratoza seboreica – cauze, simptome si tratament

Keratoza seboreica - cauze, simptome si tratament

Descriere generala

Keratoza seboreica (veruca seboreica) este una dintre cele mai frecvente tumori cutanate benigne (noncanceroase) prezenta mai ales la populatia varstnica. Numarul lor variaza de la 1-2 leziuni pe corp pana la sute de leziuni.

Cauzele keratozei seboreice

Keratoza seboreica este rezultatul proliferarii celulelor din epiderm, stratul superficial al pielii. Cauza acestei proliferari nu este insa foarte cunoscuta.

Pot aparea in cadrul aceleasi familii cu implicarea factorului genetic.  Expunerea la soare, arsurile solare, frictiunea pot fi factor declansator. Anumiti factori de crestere care apar in sarcina sau utilizati in tratamentul cancerului pot determina keratoze.

Aparitia in numar mare, intr-un interval scurt de timp, poate fi semnul unor afectiuni maligne interne (adenocarcinoame de stomac, colon, limfoame, leucemie).

Simptome de keratoza seboreica

Keratozele seboreice se prezinta ca formatiuni rotund ovalare, cu aspect “aplicat” pe piele, care evolueaza de la leziuni mai mici de 1 cm, plane spre crestere in dimensiuni si ingrosare. Au o suprafata cu aspect ceruit, uneori rugoasa si friabila.

Culoarea variaza de la bej deschis pana la negru intens. Se irita usor la frictiune, producand sangerare.

Se dispun cu preponderenta pe fata, torace si abdomen, dar pot fi gasite si in orice alta zona, inclusiv pe scalp. Rar asociaza senzatie de mancarime locala.

Supara prin aspectul estetic si prin cresterea necontrolata; sunt o procupare pentru multi din pacienti din cauza evolutiei rapide, ceea ce determina de cele mai multe ori ignorarea leziunilor cu adevarat periculoase pentru piele.  Debuteaza in general dupa varsta de 30 de ani, afectand in mod egal ambele sexe.

Diagnostic si analize specifice keratozei seboreice

Cele mai multe leziuni se diagnosticheaza relativ usor prin simpla examinare; dermatoscopia completeaza diagnosticul. Deoarece unele keratoze pot mima leziuni maligne (melanom, epiteliom bazocelular, spinocelular) biopsia urmata de examen histopatologic poate fi cruciala.
In cazul aparitiei in numar mare, rapid a keratozelor sunt necesare analize de laborator pentru a identifica afectiuni interne asociate.

Tratamentul pentru keratoza seboreica

Lactatul de amoniu, alfa-hidroxi acizii sub forma de geluri, creme pot reduce dimensiunile keratozelor seboreice sau chiar le pot indeparta in totalitate; la fel si aplicarile locale de acid triclor-acetic.

De cele mai multe ori se prefera procedurile medicale, chirurgicale de eliminare a leziunilor: sunt usor de efectuat si insotite de inlaturarea in totalitate a formatiunii: electrocauterizare, crioterapie, laser, curetare sau excizie, completate in anumite cazuri de trimiterea probei (leziunii) pentru examen histopatologic. Ingrijirea dupa interventie e simpla, cu aplicarea de solutii antiseptice locale si antibiotic topic.

Evolutie, complicatii, prognostic

In general, evolutia este spre crestere ca numar si in dimensiuni a keratozelor; indepartarea nu limiteaza si nu influenteaza aparitia de noi leziuni. Multe dintre keratozele seboreice, mai ales cele cu suprafata friabila sau cele localizate in zona pliurilor, se irita usor, indepartarea lor fiind solutia optima.

Evaluarea de catre medic este foarte importanta, pentru ca multe pot avea aspect similar cu alte tumori cutanate sau pot aparea asociat acestora. La fel, urmarirea in timp este esentiala, pentru a reasigura pacientul de benignitatea keratozelor, dar si pentru a identifica leziuni cu potential malign.

Cand trebuie mers la dermatolog

Vizita la dermatolog se impune in timp scurt daca:

  • leziunile keratozice cresc rapid in volum si sangereaza;
  • apar brusc;
  • leziunile sunt plane, aspre, cu aspect de solzi;
  • se irita usor.

Surse: www.bad.org.uk, www.aad.org

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”