Laringita cronica: simptome si tratament

Laringita cronica: simptome si tratament

Laringita cronica reprezinta inflamatii trenante la nivelul laringelui care dureaza mai mult de 15 zile, simptomul dominant fiind raguseala (disfonia). Aceste afectiuni pot surveni la orice varsta, preponderent intre 45-65 ani, mai frecvent la barbati. 

Autor: Dr. Geanina Bandol, medic primar ORL, Clinica: Medicover Iasi 

Cauzele laringitelor cronice

  • fumatul este un factor frecvent implicat (creste de 7 ori riscul de aparitie a laringitei cronice fata de o persoana nefumatoare). Leziunile apar dupa multi ani de tabagism si pot fi reversibile intr-o anumita masura, daca se opreste intoxicatia tabagica;
  • actiunea sinergica intre alcool si tutun este des evocata in transformarea maligna a leziunilor laringiene, alcoolul determinand inflamatia mucoasei (cauzeaza carenta de vitamina A care are rol in protejarea mucoasei);
  • agenti iritanti sub forma de vapori;
  • refluxul gastro-esofagian (mai exact refluxul faringo-laringian) este responsabil de aparitia laringitelor cronice posterioare (exudative);
  • infectia cu HPV este gasita in papilomatozele laringiene sau in displaziile laringiene;
  • infectiile de vecinatate favorizeaza inflamatia laringiana: rinosinuzite cronice cu rinoree posterioara, bronsite cronice, amigdalite cronice.

Simptomele si diagnosticul de laringita cronica

Simptome:
– disfonia (raguseala) este simptomul principal, caracterizata prin persistenta mai mult de 2-3 saptamani a scaderii intensitatii vocii, mai ales spre seara, pana la episoade de afonie;
– parestezii- uneori poate aparea senzatia de corp strain la nivelul gatului.

Diagnostic:
Diagnosticul este stabilit prin examen clinic ORL (evaluarea vocii si vizualizarea laringelui). Efectuarea investigatiilor precum: laringoscopia indirecta, fibrolaringoscopia si laringostroboscopia are rolul de a vizualiza laringele, in special corzile vocale, studiindu-se aspectul acestora, cat si functionalitatea lor in inspir si fonatie.

In functie de aspectul endoscopic, laringitele cronice nespecifice sunt clasificate in laringite cronice rosii si laringite cronice albe sau keratozice.

Tipuri de laringite cronice nespecifice

Laringitele cronice rosii:

  • laringite catarale- caracterizate de o hiperemie (congestie) in ansamblu a laringelui si o hipersecretie mucoasa;
  • laringita pahidermica rosie (hipertrofica);
  • laringita hipertrofica pseudomixomatoasa (edem Reinke)- este constituita dintr-un edem, cel mai frecvent simetric si bilateral;
  • laringite posterioare- secundare refluxului faringo-laringian.

Laringitele cronice albe:

  • hiperkeratoza sau keratoza sunt responsabile de aspectul albicios al mucoasei.
  • leucoplazie- leziune plana, indurata, prost delimitata, poate fi unica sau multipla;
  • pahidermia alba (keratoza);
  • papilomul cornos- tumora exofitica, spiculata cu o baza de implantare larga si bine delimitata.

Diagnosticul diferential se face in primul rand cu cancerul laringian, al carui aspect macroscopic poate fi asemanator la debut.

Laringita cronica: tratament

Tratamentul laringitelor cronice este preventiv si curativ.

Eliminarea factorilor iritanti care provoaca aparitia leziunilor la nivelul corzilor vocale:

  • oprirea fumatului (o abstinenta tabagica de 10-15 ani la un fost fumator duce la un risc de a dezvolta cancer laringian identic cu cel al unei persoane nefumatoare). Evaluarea laringelui trebuie mentinuta mai multi ani dupa oprirea fumatului;
  • tratamentul antireflux (masuri igieno-dietetice, medicamente antireflux, inhibitori ai pompei de protoni);
  • reeducare foniatrica.

Tratamentul anomaliilor mucoasei vizibile consta in microchirurgie laringiana cu excizia completa a leziunilor mucoase macroscopice si stabilirea diagnosticului histologic. Aceasta chirurgie se practica cu microinstrumente sau prin laser CO2.

Evolutia / Supravegherea clinica

Supravegherea clinica:

  • este foarte importanta, potentialul evolutiv catre malignitate a leziunilor displazice justifica atentia sporita;
  • este mai bine facuta prin filme/fotografii realizate cu ajutorul evaluarii fibroscopice;
  • frecventa consultatiilor de supraveghere depinde de persistenta fumatului si de aspectul, evolutia leziunilor la examenul clinic.

Concluzii:
Laringitele cronice si in particular keratozele pot constitui o stare precanceroasa. Orice disfonie (raguseala) care persista mai mult de 2-3 saptamani (tratata sau netratata anterior) trebuie evaluata prin consult ORL.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”