Leucoplaziile buzelor (leucoplazia sau leucoplakia bucală): cauze, simptome, tratament

Leucoplaziile buzelor (leucoplazia sau leucoplakia bucală): cauze, simptome, tratament

Ce este leucoplazia/leucoplakia

Leucoplaziile sunt leziuni benigne ale mucoasei bucale cauzate în principal de fumat şi care se prezintă sub forma unor pete albe ce pot apărea pe gingii, partea laterală a limbii, buza inferioară, interiorul obrajilor sau retrocomisural (în colţurile gurii).

Alţi factori care pot contribui la apariţia acestor simptome sunt igiena deficitară a danturii, infecţiile cu HPV sau predispoziţia genetică.

Deşi sunt în general inofensive, în lipsa unui tratament şi continuând aceleaşi obiceiuri vicioase, aceste leziuni pot deveni în timp cancerigene, favorizând apariţia cancerului oral (carcinom spinocelular).

Leucoplazia bucală: simptome

Leucoplaziile se prezintă ca nişte plăci sau pete albicioase ori gri pe mucoasa bucală, în general pe gingii, interiorul obrajilor, sub limbă sau pe părţile sale laterale ori pe buze, care se dezvoltă lent, pe parcursul câtorva săptămâni.

Aceste leziuni nu sunt dureroase în mod normal, dar pot fi însoţite de disconfort, discoloraţii roşiatice (eritroplakie) şi textură groasă în cazul în care celulele se malignizează.

De asemenea, leucoplaziile pot afecta uneori şi organele genitale, în special vulva şi mucoasa vaginului, cu precădere la menopauză.

O formă aparte de leucoplazie este leucoplazia păroasă orală indusă de infecţia cu virusul Epstein-Barr, care prezintă simptome similare candidozei bucale şi care afectează în generală persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum cele care suferă de infecţia cu HIV/SIDA.

Leucoplazia bucală: cauze

Factorul cel mai incriminat în apariţia leucoplaziei bucale este fumatul, care are efecte nefaste asupra întregului organism, dar cu precădere la nivelul cavităţii orale.

Studiile arată că fumătorii prezintă un risc de 6 ori mai crescut de a dezvolta leucoplazii ale cavităţii bucale.

De asemenea, o altă cauză a leziunilor albicioase poate fi nevul alb spongios, o afecţiune ereditară autozomal dominantă, care se manifestă prin apariţia unor plăci albe la nivelul mucoasei bucale, simetrice, înainte de pubertate.

Alţi factori care pot contribui la apariţia acestor leziuni sunt:

  • Infecţia cu HPV
  • Igiena dentară precară
  • Muşcarea repetitivă a limbii ori a interiorului obrajilor
  • Consumul excesiv de alcool
  • Bolile inflamatorii
  • Lucrările dentare prost executate

Leucoplazia bucală: diagnostic

Leucoplazia bucală este de obicei diagnosticată prin excluderea altor afecţiuni care se pot manifesta similar (cum este, de exemplu, infecţia cu Candida albicans). Acest lucru presupune un examen fizic, revizuirea istoricului medical al pacientului şi efectuarea unei biopsii – prin periere sau excizională.

Dacă rezultatele nu indică leziuni maligne, cel mai probabil medicul va recomanda renunţarea la fumat şi igiena orală corectă.

În schimb, dacă petele albe din cavitatea orală prezintă modificări celulare cu un potenţial ridicat de malignizare, se vor recomanda teste suplimentare pentru stabilirea cu precizie a diagnosticului.

Se estimează că în 5% dintre cazurile de leucoplazie bucală pacienţii vor dezvolta cancer oral, care impune un tratament de specialitate.

Leucoplazia bucală: tratament

Tratamentul leucoplaziei bucale constă adesea în renunţarea la fumat şi igiena orală corespunzătoare. În cazul în care rezultatele analizelor indică celule precanceroase sau chiar maligne, se impune eliminarea leziunilor prin electrocoagulare, crioterapie, laserterapie sau excizie chirurgicală.

Tratamentul leucoplaziei păroase se adresează cauzei care a declanşat-o, respectiv infecţia cu virusul Epstein-Barr pe fondul slăbirii sistemului imunitar ca urmare a infecţiei cu HIV/SIDA, caz în care vor fi recomandate medicamente antivirale (aciclovir) şi unguente topice pe bază de acid retinoic care micşorează leziunile.

Leucoplazia bucală: prevenţie

Pentru a reduce riscul de apariţie a leucoplaziei bucale, se recomandă:

  • Renunţarea la fumat
  • Limitarea consumului de alcool
  • Consultaţiile periodice la medicul stomatolog
  • Periajul dentar zilnic (de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara)
  • Evitarea produselor de igienă dentară abrazive
  • Evitarea băuturilor şi alimentelor foarte reci sau fierbinţi
  • Consumul de alimente bogate în antioxidanţi (spanac, morcovi, afine etc.)
  • Practicarea sexului protejat, pentru a evita infecţia cu HPV

Autor: Paula Rotaru

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”