Leucoreea inseamna o scurgere vaginala, dar nu sangerare. Poate fi de natura fiziologica – in momentul ovulatiei – sau de natura patologica – cand arata o infectie a cailor genitale.
Leucoreea poate fi groasa, aderenta, de culoare alb-galbuie, cu miros dezagreabil (uneori). Existenta leucoreei nu este una anormala.
Fiecare vagin sanatos produce, in mod regulat, secretii al caror rol este de a-l curata, impiedicand aparitia infectiilor. Modificarile acestor secretii apar fie din cauza ciclului menstrual (inainte sau dupa menstruatie), a unei perioade cu stres emotional, alimentatie deficitara, sarcina sau tratamente repetate cu antibiotice.
Alti factori care duc la aparitia leucoreei sunt hipersecretia glandelor cervicale, alte boli ale aparatului genital (vaginite, candidoze microbiene), igiena precara, folosirea in mod repetat a produselor cosmetice sau a lubrefiantilor vaginali, diabet zaharat, activitate sexuala excesiva.
Fiecare femeie are secretii vaginale. In conditii de normalitate, acestea pot fi clare, usor tulburi ori albicioase sau galbui atunci cand apar pe lenjerie sau pe tamponul extern. Uneori, leucoreea este insotita de iritatii locale, arsuri, mancarimi si chiar dureri in timpul actului sexual.
In vederea unui diagnostic este necesara recoltarea de secretie vaginala pentru examinarea microbiologica in timpul consultului ginecologic, care este indispensabil pentru a primi tratamentul corect. Alte investigatii sunt testul cu KOH (hidroxid de potasiu), colpocervicoscopia si biopsia cervicala
In momentul aparitiei simptomelor descrise mai devreme, este important ca fiecare femeie sa mearga la un consult de specialitate. Amanarea obtinerii unui diagnostic corect duce la aparitia complicatiilor sau la intarzierea eficacitatii tratamentului prescris.
In functie de cauza aparitiei leucoreei, se face un tratament diferentiat. Daca este de natura infectioasa, leucoreea este tratata cu antibiotice sau antifungice, in functie de germenul identificat in timpul examinarii microbiologice.
Leucoreea este destul de sensibila la tratament, dar ea recidiveaza destul de frecvent. Netratate, aceste scurgeri vaginale pot cauza infertilitate si predispun la aparitia cancerului de col uterin.
Pentru prevenirea oricaror tipuri de infectii, igiena personala este cea mai importanta. Nu sunt recomandate spalaturile vaginale zilnice si dusurile excesive cu produse iritante care pot distruge micro-organismele vaginale, agravand leucoreea.
De asemenea, se recomanda evitarea purtarii lenjeriei intime foarte stramte si din material sintetic, evitarea actelor sexuale prea frecvente si evitarea folosirii deodorantelor si a parfumurilor in zona genitala. Femeile cu diabet trebuie sa isi controleze regulat glicemia.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.