Leziunea Bankart (luxaţia): tratament

Leziunea Bankart (luxaţia): tratament

Ce este leziunea Bankart

Leziunea Bankart reprezintă afectarea unei părţi din articulaţia umărului numită labrum. Articulaţia umărului este reprezentată de capul humeral (sferic), care se articulează cu cavitatea glenoidă (are aspectul unei farfurii plate), ce prezintă pe marginea ei o structură ca o garnitură – aceasta poartă numele de labrum, care participă la stabilizarea capului humeral în articulaţie.
Când labrumul din articulaţia umărului este rupt, stabilitatea articulaţiei este compromisă. Un anumit tip de leziune labrală se numeşte leziune Bankart.

Cauzele leziunii Bankart

O leziune Bankart apare atunci când o persoană suferă o luxaţie de umăr. Acest aspect se întâmplă de obicei la pacienţii tineri – detaşarea labrului antero-inferior de pe glena cu implicarea ligamentului gleno-humeral inferior. Continuitatea între cartilaj şi labrum este ruptă, dar periostul rămâne intact. În cazul leziunii acute, este prezentă hemoragia interstiţială, în timp ce luxaţiile recurente lasă un ţesut franjurat.

Este foarte importantă inspectarea acestei leziuni pentru că, de multe ori, se asociază şi cu alte modificări (fracturi, detaşări periostale) care nu au rezolvare artroscopică.

Leziunea Bankart: simptome

Simptomele tipice ale unei leziuni Bankart sunt:
• o senzaţie de instabilitate a umărului
• luxaţii repetate
• dureri de umăr
Deseori, pacienţii se plâng ca nu pot avea „încredere” în umărul lor, temându-se că l-ar putea disloca din nou.

Diagnostic si investigaţii radioimagistice şi de laborator

În urma examinării clinice şi a studierii rezultatelor testelor imagistice, medicul specialist stabileşte diagnosticul.

Există o suspiciune mare a acestei leziuni oricând un pacient îşi dislocă umărul. La o examinare, pacienţii vor avea de multe ori sentimentul că umărul lor este pe cale de a se disloca în cazul în care braţul este plasat în spatele capului lor (braţul în abducţie şi rotaţie externă).

Radiografiile sunt uneori normale, dar de multe ori, ele pot indica o leziune a capului humeral (prin impactare cu glena în momentul luxării umărului) numită leziune Hill-Sachs (constă într-o impactare condrală sau osteocondrală a părţii postero-laterale a capului humeral. Are formă de V şi reprezintă una din contraindicaţiile reparării artroscopice).

Pentru o vizualizare mai bună a leziunii Bankart se poate face un RMN nativ sau ARTRORMN – injectarea unei substanţe de contrast în articulaţia umărului.

Leziunea Bankart: tratament

Există două opţiuni generale pentru tratamentul leziunilor Bankart.

Prima opţiune este de a pune umărul în repaus, prin imobilizarea braţului într-o eşarfă. Aceasta este de obicei urmată de kinetoterapie pentru a recâştiga mobilitatea în articulaţia umărului. Dar de obicei, din cauza detaşării labrumului de pe glenă, capul humeral poate ieşi oricând din articulaţie, apărând astfel reluxarea capului humeral.

Cealaltă opţiune este de a efectua intervenţia chirurgicală pentru a repara labrumul rupt – reataşarea printr-o sutură a labrumului la glenă, închizând astfel spaţiul prin care capul humeral se luxează. Rezultatele intervenţiei chirurgicale sunt de obicei foarte bune, peste 90 % dintre pacienţi reveniţi la activităţile de zi cu zi, fără dislocări ulterioare ale umărului. De obicei, această operaţie se face artroscopic.

Se recomandă intervenţia chirurgicală pentru a repara o leziune Bankart după o luxaţie a umărului la tinerii sportivi. Tratamentul obişnuit constă într-o perioadă de imobilizare a umărului, urmată de kinetoterapie intensivă.  Apoi, o revenire treptată la activităţile de zi cu zi. În cazul în care umărul este dislocat din nou, intervenţia chirurgicală este obligatorie.

Evoluţie, Recuperare, Recomandări Medicale

O leziune Bankart are nevoie de cel puţin şase luni pentru a se vindeca, iar mulţi pacienţi doresc să se întoarcă la activităţile de zi cu zi cât mai curând posibil, fără teamă de o eventuală dislocare repetată. De aceea, de cele mai multe ori intervenţia chirurgicală reprezintă soluţia optimă.

Este important să ne amintim că o reparaţie Bankart este o intervenţie chirurgicală importantă, iar recuperarea nu este uşoară. Kinetoterapia poate fi încercată, dar pacientul trebuie să înţeleagă că o redislocare a umărului este foarte posibilă.

În luarea unei decizii corecte e necesar să ţinem cont şi de vârstă la leziunea Bankart. Statistic, şansele de redislocare a umărului sunt mai mari cu 80 % la pacienţii mai tineri de 30 de ani. Peste această vârstă, şansele de dislocare repetată scad în mod semnificativ.

Recomandări Medicale
• Postoperator este indicat să purtaţi o eşarfă (orteza) de susţinere.
• Condusul auto poate fi reluat după 6 săptămâni, iar sportul (precum fotbal, tenis, rugby etc) după 3 luni.
• La serviciu vă veţi putea întoarce în funcţie de caz, după 2-3 săptămâni.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”