Lichen scleros şi atrofic: cauze, simptome, tratament

Lichen scleros şi atrofic: cauze, simptome, tratament

Ce este lichenul scleros şi atrofic

Lichenul scleros şi atrofic este o afecţiune dermatologică cronică specifică femeilor cu vârsta peste 50 de ani, dar nici bărbaţii sau copiii nu sunt feriţi de ea. Boala afectează cu precădere organele genitale şi regiunea perianală, dar şi braţele, pieptul sau sânii, şi se manifestă prin apariţia unor papule de culoare albă, care formează plăci cu aspect de porţelan strălucitor ce pot varia în dimensiune de la câţiva milimetri până la câţiva centimetri, vezicule pline cu lichid, mâncărime şi tendinţă de cicatrizare a pielii.

Adeseori, lichenul scleros atrofic se asociază cu alte afecţiuni dermatologice, precum psoriazisul, lichenul plat, vitiligo sau neurodermatita (lichenul simplex). În este 15% dintre cazuri, pacientul are în familie o persoană diagnosticată cu lichen scleros atrofic.

Aşadar, printre cauzele acestei afecţiuni putem aminti moştenirea genetică, dar sunt şi alţi factori care pot favoriza apariţia acestei probleme, cum ar fi existenţa unei boli autoimune, precum anemia pernicioasă, alopecia areata, diabetul de tip 2 sau tulburările tiroidiene.

Chiar dacă această afecţiune dermatologică nu poate fi vindecată, există tratamente care pot ameliora simptomele neplăcute şi îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului.

Lichen scleros şi atrofic: simptome

Unele persoane cu forme uşoare de lichen scleros şi atrofic nu prezintă deloc simptome, însă în majoritatea cazurilor apar manifestări precum:

  • Prurit (mâncărime) în zona genitală şi/sau perianală
  • Iritaţie şi roşeaţă locală şi apariţia unor papule eritematoase albe, opalescente (sunt afectate cu precădere labiile, clitorisul, capul penisului, prepuţul şi zona perianală, rareori şi torsul, sânii, braţele, gâtul, urechile, nasul sau gura)
  • Disurie (dificultate la urinare)
  • Dispareunie (durerea în timpul actului sexual)
  • Usturime la urinare
  • Durere în timpul defecaţiei
  • Fisuri anale
  • Fimoză
  • Vezicule pline cu lichid, care se pot rupe şi sângera
  • Erecţie dureroasă

În cazurile severe de lichen scleros şi atrofic pot apărea complicaţii precum infecţia cu candida, herpes simplex, infecţii stafilococice, retenţie urinară etc. De asemenea, trebuie menţionat că persoanele cu lichen scleros şi atrofic prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer vulvar, penian sau anal, aşa-numitul carcinom celular scuamos.

Lichen scleros şi atrofic: cauze

Cauza precisă a lichenului scleros şi atrofic nu este pe deplin cunoscută, însă există suspiciuni că în apariţia acestei afecţiuni ar putea fi implicat sistemul imun al organismului sau dezechilibrul hormonal (în special scăderea nivelului de estrogen).

De asemenea, un factor de risc ar putea fi şi preexistenţa altor afecţiuni dermatologice, precum psoriazisul, vitiligo sau lichenul plat. Lichenul scleros şi atrofic nu este o boală contagioasă şi nu se transmite pe cale sexuală!

În cazul băieţilor şi bărbaţilor, afecţiunea ar putea fi determinată şi de lipsa circumciziei, adică îndepărtarea prepuţului.

Lichen scleros şi atrofic: diagnostic

Lichenul scleros şi atrofic poate fi diagnosticat pe baza examinării fizice a pacientului, dar şi prin intermediul unei biopsii cutanate – aceasta presupune prelevarea unei mostre de ţesut afectat şi examinarea la microscop şi se realizează cu anestezie locală.

Lichen scleros şi atrofic: tratament

Tratamentul lichenului scleros şi atrofic are drept scop ameliorarea simptomelor neplăcute – cum ar fi mâncărimea, usturimea, durerea în timpul actului sexual etc. – şi prevenirea apariţiei complicaţiilor. Acesta include folosirea unor creme sau loţiuni topice pe bază de corticosteroizi sau tacrolim. Alte tratamente topice frecvent indicate pacienţilor cu lichen scleros şi atrofic sunt cremele intravaginale cu estrogen şi cele pe bază de retinoizi.

Studii recente arată că fototerapia PUVA (psoralen + UVA) poate ajuta semnificativ la îmbunătăţirea simptomelor de lichen scleros şi atrofic. Aceasta presupune combinarea radiaţiei ultraviolete A cu un fotosensibilizant, adică o substanţă care creşte sensibilitate pielii la lumina ultravioletă. Fototerapia PUVA s-a dovedit benefică şi în cazul altor afecţiuni dermatologice, precum psoriazisul, vitiligo sau limfoamele cutanate cu celule T.

Alte terapii experimentale care s-ar putea dovedi benefice în tratamentul lichenului scleros şi atrofic sunt: terapia fotodinamică, injecţiile cu propria grăsime sau cu celule stem, ablaţia cu laser CO2 şi YAG.

În cazul băieţilor şi bărbaţilor care prezintă forme recurente ale lichenului scleros şi atrofic care nu răspund la tratament se recomandă circumcizia. Dacă este afectată uretra (este stenozată sau se cicatrizează), poate fi indicată reconstrucţia pe cale chirurgicală.

Pentru cele mai bune indicaţii de tratament, se recomandă consultul medical periodic, o dată la 6 sau la 12 luni.

Pentru prevenirea complicaţiilor şi ameliorarea simptomelor, pot fi luate şi anumite măsuri precum:

  • Igienizarea corectă a regiunii afectate, cu săpun fără parfum şi apă caldă
  • Băile de şezut (ameliorează durerea şi usturimea)
  • Administrarea de antihistaminice înainte de culcare (acestea reduc mâncărimea)
  • Evitarea lenjeriei de corp din materiale sintetice, strâmtă
  • Evitarea unor activităţi care pot agrava simptomele – mersul pe bicicletă, echitaţia etc.
  • Evitarea hârtiei igienice parfumate, colorate

Autor: Paula Rotaru

Surse: dermnetnz.org, mayoclinic.org,healthline.com, msdmanuals.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”