Lichemul spinulosum este o afecţiune dermatologică numită şi keratoză spinulosa, caracterizată prin apariţia unor vezicule grupate sub forma unor petice, localizate în special pe gât, trunchi, coate, genunchi sau coapse, având mărimea între 2 şi 6 centimetri, însoţite frecvent de mâncărime. Boala afectează cu precădere copiii, adolescenţii şi adulţii tineri, iar raportul pe sexe este aproximativ egal.
Cauza acestei afecţiuni dermatologice nu este cunoscută, însă anumiţi factori se ar putea declanşa simptomele specifice, cum ar fi alergiile la anumite substanţe, diverse infecţii sau chiar mutaţiile genetice.
Nu există până în prezent un tratament pentru vindecarea lichenului spinulosum, dar pot fi luate anumite măsuri pentru ameliorarea simptomelor. De altfel, afecţiunea se poate vindeca de la sine, în decursul a 1-2 ani.
Lichenul spinulosum debutează de obicei brusc şi se manifestă prin apariţia pe piele a unor vezicule sau papule foliculare rotunde sau ovale, rugoase, roşiatice sau albicioase, de mici dimensiuni (1-3 milimetri), care se grupează sub forma unor petice de 2-6 centimetri care apar iniţial pe coate, genunchi, gât, spate etc. şi care se extind rapid în următoarele zile pe mari suprafeţe din corp, inclusiv pe coapse şi abdomen. De regulă nu apar şi alte simptome, dar au existat cazuri când au fost raportate mâncărimi intense (prurit).
Sursa foto: Primary Care Dermatology Society
Cauza precisă a lichenului spinulosum este necunoscută, dar există câteva posibile explicaţii privind acest fenomen. De exemplu, printre factorii implicaţi în apariţia lichenului spinulosum putem aminti:
Afecţiuni precum boala Crohn, infecţia cu HIV, alcoolismul, boala Hodgkin, dermatita seboreică, sifilisul sau acneea nodulochistică pot agrava simptomele acestei probleme dermatologice.
Diagnosticul de lichen spinulosum se stabileşte pe baza examenului clinic, nefiind necesare teste de laborator sau alte investigaţii suplimentare. Este important însă ca medicul să realizeze un diagnostic diferenţial, deoarece lichenul spinulosum se poate manifesta similar cu alte afecţiuni dermatologice, precum phrynoderma (aceasta este cauzată de carenţa de vitamina A, B) sau hipercheratoza spinoasă.
Majoritatea cazurilor de lichen spinulosum se vindecă spontan, pe parcursul a 1-2 ani, deşi există şi situaţii când simptomele pot persista pe termen mai lung. Nu există un tratament specific pentru această afecţiune, dar anumite creme şi loţiuni emoliente pot ameliora simptomele. Astfel de produse au ca substanţă activă acid lactic, acid salicilic, uree, tretinoin sau calcipotriol şi trebuie aplicate de două ori pe zi sau conform indicaţiilor oferite de medic.
De asemenea este indicată echilibrarea nivelului de vitamina A prin consumul de alimente bogate în acest nutrient, dar şi prin suplimente alimentare, la recomandarea medicului. Îndepărtarea părului corporal prin tehnici laser poate fi, de asemenea, o soluţie benefică pentru pacienţi.
Se recomandă evitarea săpunurilor parfumate, a detergenţilor care conţin surfactanţi şi a gelurilor de duş exfoliante, deoarece pot usca foarte mult pielea şi pot agrava simptomele.
Autor: Paula Rotaru
Sursa: aocd.org, dermnetnz.org, firstderm.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.