Lichenul plan: simptome, tratament

Lichenul plan: simptome, tratament

Lichenul plan este o afectiune cronica inflamatorie care poate afecta pielea, mucoasele, unghiile sau parul cu implicarea sistemului imun.

Cauzele aparitiei lichenului plan

Motivul pentru care apare lichenul plat nu este pe deplin cunoscut; la baza sta reactia sistemului imun impotriva unui factor agresiv, adica un antigen.

In unele cazuri este implicata componenta genetica, boala regasindu-se la mai multi membri ai unei familii. Poate fi determinata de infectia cu virusul hepatitei C, de vaccinari, medicamente, agenti chimici, metale (ex folosite la lucrarile dentare), de traumatismul local. Se poate asocia cu boli din acelasi spectru autoimun (ciroza biliara primitiva, lupus, sclerodermie, vitiligo, morfee etc).

Lichenul plan: simptome

Lichenul plan poate debuta la orice varsta, cu precadere in intervalul 30-60 de ani, distributia pe sexe fiind identica.

Aspectul leziunilor variaza functie de localizare.

La nivelul pielii apar leziuni mici, rosu-violet, uneori albicioase in suprafata, grupate, care se pot uni realizand leziuni ceva mai extinse; unele pot avea un aspect ingrosat, cu scuame in suprafata (lichen hipertrofic, verucos). Se regasesc cel mai frecvent la nivelul antebratelor, incheietura mainilor, lombar, glezne. Antreneaza prurit sever. Se vindeca, dispar, lasand pielea fie pigmentata, fie depigmentata.

La nivelul cavitatii bucale poate afecta mucoasa obrajilor, limba, gingiile. Imbraca aspectul unei retele albicioase (linii albe care se intersecteaza) sau al eroziunilor si ulceratiilor. Leziunile se pot localiza in vecinatatea lucrarilor dentare.

Pe mucoasa genitala leziunile sunt similare cu cele din cavitatea bucala; functie de localizare, pot face dificil contactul sexual.

Lichenul plano-pilar presupune afectarea firului de par. Apare sub forma unor leziuni rosu-violet care se dispun exact la nivelul firului de par. Suprafata este aspra la palpare; poate afecta orice zona cu fire de par (torace, abdomen, scalp etc). Fenomenele inflamatorii duc la alopecie cicatriceala, adica la pierderea permanenta a firelor de par pe zona afectata.

Leziunile unghiale pot fi izolate sau se pot asocia cu afectarea la nivelul pielii sau mucoaselor. Poate afecta una sau mai multe unghii; unghiile sufera modificari de culoare, sunt brazdate de santuri, se rup usor, pot fi ingrosate, desprinse de patul unghial; cuticula poate fi absenta, unghia creste greu.

Leziuni similare lichenului plan pot fi declansate de unele medicamente (saruri de aur, chinina, chinidina, captopril; la fel se poate intampla si dupa transplantului de organe.

Diagnostic si analize de laborator pentru lichenul plat

Diagnosticul se pune in cele mai multe cazuri prin examinarea directa; biopsia urmata de examenul histopatologic confirma diagnosticul; se pot face si studii de imunofluorescenta.

In cazul in care leziunile sunt determinate de un anumit agent chimic, metal, se poate face patch-testare, pentru a observa aparitia leziunilor la contactul cu agentul incriminat.  Nu trebuie ignorata testarea pentru infectia cu virusul hepatitei C.

Tratamentul pentru lichenul plan

Multe din cazurile de lichen plan au o evolutie limitata, putandu-se vindeca spontan in 8-12 luni; afectarea mucoaselor, unghiala asociaza un prognostic mai prost cu complicatii si evolutie cu durata indelungata; functie de tipul de afectare, tratamentul se face local sau sistemic.

Local se folosesc dermatocorticoizi, corticoizi intralezional, imunosupresoare de tipul pimecrolimusului sau tacrolimusului, derivati de vitamin D sau A (retinoizi); sistemic se folosesc aproximativ aceleasi clase de medicamente: corticosteroizi, retinoizi, ciclosporina, metotrexat, azatioprina.
Expunerea la ultraviolete cu sau fara medicatie fotosensibilizanta este de ajutor in terapia lichenului.

Evolutie, complicatii, prognostic

Evolutia este in mare majoritate a cazurilor limitata, mai ales daca vorbim de afectarea cutanata, leziunile putandu-se remite dupa un interval variabil de timp.

In cazul afectarii mucoaselor sau fanerelor evolutia cunoaste o durata ceva mai indelungata.

Leziunile de la nivelul mucoaselor sau cele ingrosate de pe piele au risc de malignizare, necesitand, functie de aspect, biopsie pentru a exclude eventuala suprapunere a unui carcinom. La fumatori riscul de cancer dezvoltat pe leziunile de lichen este mai mare. Leziunile ulcerate, dureroase din cavitatea bucala pot interfera cu alimentatia. Cele situate la nivel genital pot afecta mictiunea sau contactul sexual.

Leziunile de la nivelul pielii se vindeca cu depigmentari sau hiperpigmentari influentand aspectul estetic al pielii; la fel, afectarea firelor de par duce la alopecie permanenta.

In general, prognosticul lichenului plan este unul bun, mai ales cand afectarea este strict la nivelul pielii; nu se exclude riscul recaderilor.

Cand trebuie mers la medic

Vizita la dermatolog este recomandata pacientilor care se confrunta cu:

  • clustere de pete roșii, stralucitoare, aparute pe brate, picioare sau alte zone din corp;
  • pete albe pe gingii, limba sau interiorul obrajilor;
  • senzaia de intepatura sau arsura la nivelul gurii;
  • pete rosii, dureroase vulvare;
  • pete albe pe penis;
  • zone de alopecie pe scalp
  • ingrosarea unghiilor.

Surse: www.nhs.uk, www.hopkinsmedicine.org

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”