Pentru fiecare dintre noi imaginea de sine este un lucru important. Aceasta ne creşte încrederea în propria persoană şi ne ajută în legarea relaţiilor interpersonale. Cu toţii ne dorim un corp frumos şi încercăm, pe cât posibil, să ne ferim de depozitele de grăsime. Acestea sunt inestetice, iar prezenţa lor în apropierea unui organ vital poate duce la apariţia unor probleme de sănătate.
Unul dintre tratamentele inovatoare şi minim invazive ce ajută la eliminarea depozitelor de grăsime este lipoaspiraţia cu laser. Despre aceasta ne va vorbi Dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale.
Lipoaspiraţia este una dintre cele mai întâlnite intervenţii estetice realizate în România. Este cea mai rapidă şi eficientă metodă de remodelare a corpului fără a depune eforturi fizice considerabile sau a supune organismul la diete dăunătoare. Cu ajutorul lipoaspiraţiei se poate elimina excesul de grăsime din diferite părţi ale corpului: abdomen, şolduri, coapse, fese, braţe, guşă.
În prezent există mai multe tipuri de lipoaspiraţie. Acestea se realizează sub anestezie generală şi presupun, ca etapă iniţială a operaţiei, infiltrarea zonelor vizate cu o soluţie specială, ce are rol de anestezic local anticoagulant.
• Lipoaspiraţia clasică: în ţesuturi este infiltrată o soluţie specială ce are rolul de a solubiliza grăsimea şi cu ajutorul unei canule ataşate la un sistem vacumatic, prin mici incizii, chirurgul aspiră grăsimea „topită”, oferindu-vă o siluetă bine conturată.
• Lipoaspiraţia cu laser: spre deosebire de lipoaspiraţia clasică, chirurgul utilizează o canulă specială ce conţine o fibră tip laser ce încălzeşte şi lichefiază grăsimea.
• Lipoaspiraţia asistată electric – este o variantă a lipoaspiraţiei clasice, cu diferenţa că mişcarea canulei este accelerată cu ajutorul unui sistem mecanic. Principalul avantaj al acestui tip de lipoaspiraţie este viteza mare cu care înlăturată grăsimea.
• Lipoaspiraţia cu ultrasunete – utilizează energia produsă de ultrasunete. Aceasta distinge ţesutul adipos de celelalte ţesuturi (muscular, osos, vase de sânge) şi astfel se elimină cu o precizie mare depozitele de grăsime.
„Personal, recomand cu încredere lipoaspiraţia cu laser, deoarece nu doar că îndepărtează depozitele inestetice de grăsime, ci şi conferă o elasticitate sporită pielii, datorită căldurii produse de laser ce îmbunătăţeşte vascularizaţia în zonele de deasupra grăsimii lipoaspirate, conferind astfel şi un aspect mai ferm zonelor operate.” – ne spune Dr. Cristian Niţescu.
Nu toţi pacienţii care îşi doresc lipoaspiraţie sunt candidaţi pentru cea cu laser, aceasta fiind adresată unor depozite mici ca dimensiuni în abdomen, coapse, fese, braţe, guşă şi zona mamară la bărbaţi.
Candidatul perfect pentru lipoaspiraţia cu laser este acela care:
• Are depozite adipoase localizate în abdomen, coapse, fese, braţe, guşă şi zona mamară la bărbaţi;
• Este într-o stare bună de sănătate fizică şi mentală;
• Are aşteptări realiste în ceea ce priveşte rezultatul acestei intervenţii;
• Are peste 18 ani.
Lipoaspiraţia cu laser implică infiltrarea cu o soluţie specială a zonelor vizate şi introducerea unui tub special (canulă) în ţesutul adipos, prin incizii de doar 3-4 mm. Aceste incizii sunt de obicei ascunse în cute ale pielii sau în zone ce pot fi mascate prin lenjerie intimă.
Cu ajutorul căldurii emise de laser, grăsimea se lichefiază, limitând sângerarea, deoarece produce coagulare la nivelul vaselor mici. Ulterior prin aceleaşi incizii se introduce o altă canulă, ataşată la un sistem de vacuum, cu ajutorul căreia se aspiră grăsimea “topită”.
Lipoaspiraţia cu laser are câteva avantaje clare ce fac din această intervenţie cea mai sigură metodă de a elimină depozitele inestetice de grăsime:
• Scapi de grăsime fără diete stricte ce pot afecta sănătatea organismului;
• Grăsimea este topită uniform – fără a exista umflături sau hematoame inestetice;
• Pielea devine mai netedă – datorită stimulării producţiei de colagen subtegumentar, prin această intervenţie pielea devine mai fermă şi mai netedă (în zona în care se face lipoaspiraţia cu laser);
• Nu doare – liposucţia cu laser se face sub anestezie generală şi nu lasă umflături dureroase sau care să necesite spitalizare;
• Stresul psihologic şi fizic este redus, iar recuperarea se poate face la domiciliu.
Liposucţia nu poate fi efectuată persoanelor care au probleme cardiace grave, tulburări de coagulare a sângelui (trombofilie) sau în timpul sarcinii.
Complicaţiile acestei intervenţii apar cu o incidenţă redusă, sunt tratabile şi urmările sunt aproape inexistente. Există cazuri citate în literatura medicală în care apare edemul, hematomul, seromul sau suprainfectarea zonei liposucţionate. Mult mai rar, pot apărea tromboflebita sau trombembolismul pulmonar.
„Este important ca pacientul să aibă încredere în informaţiile pe care i le oferă medicul despre această procedură. Cu ajutorul acestei intervenţii se pot elimina doar depozitele mici de grăsime şi este recomandat să nu se insiste pe eliminarea unei cantităţi mari de grăsime, deşi este de înţeles această dorinţă. În plus, pentru a elimina din calcul orice complicaţie, pacientul trebuie să urmeze cu stricteţe indicaţiile pre şi postoperatorii pe care i le comunică medicul.” – ne sfătuieşte Dr. Cristian Niţescu.
Recuperarea, în cazul lipoaspiraţiei cu laser, se face gradual, durata variind de la zonă la zonă.
După intervenţia chirurgicală, zona aspirată va fi uşor edemaţiată şi pacientul poate avea mici senzaţii de înepături. Temporar, va resimţi stări de amorţeală şi îngreunare. Durerile pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor, iar pentru prevenirea infecţiei se vor administra antibiotice.
Pacientul va putea merge după 1-2 zile, iar suturile se vor îndepărta după 5-10 zile. Îţi va putea relua ritmul obişnuit şi se va putea întoarce la lucru după 10-14 zile. Evoluţia va fi monitorizată periodic de medicul chirurg, iar dacă apar simptome ce conduc la un oarecare disconfort, acestea trebuie aduse la cunoştinţa medicului.
Rezultatele sunt stabile, iar după operaţie, pacientul trebuie să urmeze o dietă normală, echilibrată şi să aibă un program regulat de exerciţii fizice în activităţile sale. Cicatricile rămase în urma inciziilor vor fi invizibile în câteva luni după operaţie şi este recomandată purtarea hainelor compresive în primele 2 luni de la intervenţie (ex. burtiera, mânecuţele sau pantalonaşii elastici etc.)
„Pacienţii ce apelează la intervenţia de lipoaspiraţie pot obţine o siluetă bine conturată şi pot scăpa de acele depozite „încăpăţânate” de grăsime. Atenţie, această intervenţie estetică este o metodă de remodelare şi nu una de slăbire!” – încheie Dr. Cristian Niţescu.
Foto: 123rf.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.