Lordoza afectează deopotrivă copiii şi adulţii şi se manifestă prin curbura exagerată care se formează la nivelul coloanei vertebrale, în special în zona lombară (scobitura rinichilor), motiv pentru care mai este numită şi „spate în şa”. De asemenea, lordoza poate fi localizată şi în zona cervicală, la nivelul gâtului. Postura incorectă, moştenirea genetică, anumite traume, afecţiuni sau intervenţii la nivelul coloanei vertebrale se numără printre principalele cauze ale lordozei.
Durerea lombară, disconfortul în poziţia şezut, abdomenul ieşit în afară, fesele proeminente şi pieptul „umflat” sunt cele mai frecvente simptome ale lordozei. Tratamentul lordozei depinde de tipul acesteia, de cauză, precum şi de gradul de evoluţie a afecţiunii.
Principalul simptom al lordozei este durerea musculară survenită în special în zona lombară, ca urmare a presiunii exercitate de coloana vertebrală curbată anormal. În cazul lordozei cervicale, durerea se manifestă în zona gâtului, umerilor şi partea din spate a trunchiului superior.
Cea mai simplă metodă de „diagnosticare acasă” a lordozei constă în aşezarea în poziţia culcat pe spate pe o suprafaţă dură, plată – dacă spatele stă lipit de suprafaţă, nu sunt motive de îngrijorare; în schimb, dacă între spate şi suprafaţa există un spaţiu prin care puteţi strecura mâna, cel mai probabil suferiţi de lordoză.
Amorţeala, furnicăturile în zona lombară sau cervicală, durerile pătrunzătoare, incontinenţa urinară şi slăbiciunea musculară sunt, de asemenea, simptome specifice lordozei.
Lordoza juvenilă, apărută la copii, se corectează de obicei de la sine, odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi şi un semn al unei afecţiuni mai grave, precum: paralizia cerebrală, mielomeningocel, distrofie musculară, atrofie musculară spinală, artrogripoză.
În cazul femeilor însărcinate, curbura exagerată din zona lombară, simptom, de altfel, specific lordozei, este o ajustare firească a coloanei vertebrale, ca urmare a poziţionării fătului. După naştere, această curbură şi restul simptomelor se ameliorează.
Lordoza afectează persoanele de orice vârstă, însă anumiţi factori sau diverse afecţiuni pot creşte riscul de apariţie a acestei probleme, cum ar fi:
Pentru stabilirea diagnosticului de lordoză, medicul va examina clinic pacientul, va nota istoricul medical şi familial şi va recurge la anumite teste, cum ar fi îndoirea trunchiului înainte sau într-o parte, pentru a observa dacă mişcarea pacientului este limitată, coloana vertebrală se aliniază corect, curbura este flexibilă sau nu etc. De asemenea, medicul va recomanda efectuarea CT sau RMN.
Majoritatea pacienţilor cu lordoză nu necesită tratament de specialitate decât dacă simptomele sunt severe. Opţiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii şi inflamaţiilor, kinetoterapie (exerciţii speciale pentru întărirea musculaturii), scăderea în greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, intervenţie chirurgicală (rareori).
Pentru a reduce la minimum riscul de lordoză, se recomandă:
Orice curbură a coloanei vertebrale trebuie semnalată medicului ortoped, mai ales în cazul copiilor. În cazul adulților, viciile de postură se pot agrava. De aceea, orice persoană care lucrează mult la birou sau are o meserie în care postura este vicioasă trebuie să solicite un consult la medicul ortoped.
Surse: www.healthline.com, www.nhs.uk
Articol actualizat în 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.