Conform OMS, malnutriţia este o tulburare cronică a stării de nutriţie datorată dezechilibrului între apo rtulnutritiv (caloric si/sau proteic) şi necesitatile organismului pentru asigurarea cresterii şi dezvoltariiarmonioase şi indeplinirea functiilor specifice.
Alături de deficitele majore în nutrimente apar şi carenţe în vitamine şi săruri minerale,determinând anemie carenţială, rahitism, avitaminozele. Malnutriţia este principala cauză de morbiditate şi mortalitate în ţările în curs de dezvoltare.
Malnutriţia este direct responsabilă de decesul a 300.000 copii/an cu vârsta sub 5 ani şi indirect responsabilă pentru decesele a 50% din copii. Se constată o tendinţă de creştere a incidenţei şi în ţările dezvoltate (ex. SUA) la copiii plurispitalizaţi sau cu boli cronice.
Deprimarea imunităţii celulare produsă de malnutriţie favorizează sensibilitatea crescută la infecţii, care agravează deficitul iniţial, infecţia fiind adesea cea care produce decesul.
Nutriţioniştii includ în termenul de malnutriţie şi stările de obezitate, nu numai subnutriţia. Pediatrii prin termenul de malnutriţie (anglo-saxon) sau distrofie (francez) definesc stările de subnutriţie prin aport deficitar alimentar calitativ şi/sau cantitativ.
Acest fapt face necesară specificarea şi departajarea următoare:
– malnutriţie protein-calorică (MPC);
– malnutriţie proteică (MP).
Clasificarea OMS a malnutriţiei
– Malnutriţia primară
– Malnutriţia secundară
Malnutriţia primară prezintă următoarele caracteristici:
Cauzele malnutriţiei primare: organice (malformaţii grave renale, digestive, cardiace), boli condiţionate genetic (cromozomiale, metabolice), infecţii fetale (toxoplasmoză, lues, citomegalovirus).
Malnutriţia secundară (exogenă) se datorează deficitului de aport alimentar calitativ sau cantitativ, are prognostic în general bun prin corectarea cauzei şi aportului alimentar şi nu există, de regulă, deficite mentale.
Factori favorizanţi: greutate mică la naştere (prematuritate, dismaturitate), vârstă mică de debut (sub 4 luni), condiţii nefavorabile de mediu social (venit scăzut, familii dezorganizate, asistenţă medico-sanitară nesatisfăcătoare).
În cazul malnutriţiei protein-calorică (MPC) privarea de aport nutriţional este bine suportată de organism un oarecare timp, astfelîncât în formele uşoare şi medii duce la apariţia unor fenomene reversibile de slăbire.
În formele severe în care deficitul nutriţional depăşeşte o anumită limită, consecinţele sunt severe:
Toleranţa digestivă foarte scăzută şi aportul exogen care nu poate acoperi nevoile energetice de întreţinere duc la procese de autofagie (metabolism de inaniţie). Astfel, lipsa severă de aport caloric şi proteic → hipoglicemie, scăderea aminoacizilor în ser →
reacţie pancreatică → hipoinsulinism (principala modificare endocrină în inaniţie) → scăderea insulinei periferice şi apariţia reacţiilor adaptative.
Consecinţele clinice ale malnutriţiei sunt:
Prevenirea malnutriţiei:
Obiectivele tratamentului malnutriţiei sunt:
Practic, recuperarea MPC parcurge trei etape:
I. Faza iniţială
II. Faza de recuperare
III. Convalescenţa
Sursa: Tratat de pediatrie, coord. Constantin N. Iordache, Editura „Gr. T. Popa” , U.M.F. Iaşi, 2011
Foto: 123rf.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.