Tiroida are un rol important în organism, hormonii secretaţi de aceasta influenţând fiecare organ din corp, în special inima. Hormonii tiroidieni T3 şi T4 au rol în reglarea presiunii arteriale, a nivelului colesterolului din sânge, dar influenţează şi ritmul cardiac. Prin urmare, orice disfuncţie a glandei tiroide, fie că vorbim de exces sau de deficit de hormoni tiroidieni, poate cauza apariţia unor boli cardiovasculare sau agravarea unora deja existente.
Cei mai cunoscuţi factori de risc implicaţi în apariţia bolilor tiroidiene sunt: istoricul familial de disfuncţii ale tiroidei, sexul (femeile prezintă un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta probleme cu tiroida comparativ cu bărbaţii), vârsta peste 60 de ani, existenţa unor boli precum diabetul de tip 1, boala Addison, anemia pernicioasă, artrita reumatoidă, vitiligo sau tratamentele agresive, precum radioterapia sau chimioterapia în zona capului şi gâtului.
Printre cele mai frecvente manifestări cardiovasculare ale disfuncţiilor tiroidiene se numără aritmia cardiacă, ateroscleroza, dislipidemia şi insuficienţa cardiacă. În peste 80% dintre cazurile de disfuncţii tiroidiene există un nivel redus de hormoni tiroidieni, afecţiunea purtând numele de hipotiroidie. Aceasta se manifestă prin oboseală, creştere în greutate, intoleranţă la frig, constipaţie şi piele uscată. Află aici mai multe despre hipotiroidism! Însă şi excesul de hormoni tiroidieni poate afecta sănătatea inimii.
Deficitul de hormoni tiroidieni afectează inima şi sistemul circulator în diverse feluri. În primul rând are loc o încetinire a ritmului cardiac, ceea ce duce la rigidizarea arterelor şi, în consecinţă, la creşterea presiunii arteriale.
O altă cauză a hipotiroidiei este nivelul crescut de colesterol, care la rândul său favorizează instalarea bolilor cardiovasculare. Prin urmare, o scădere a funcţiei tiroidei poate creşte riscul de a dezvolta boli cardiace, ca urmare a creşterii nivelului de colesterol „rău”.
Printre afecţiunile cardiovasculare induse de deficitul de hormoni tiroidieni şi excesul de colesterol se numără hipertensiunea arterială, boala arterială coronariană (ateroscleroza), angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, pericardita, insuficienţa cardiacă.
Deşi este mai puţin comună, hipertiroidia poate avea, la rândul ei, consecinţe negative asupra inimii. Printre simptomele care pot semnale un exces de hormoni tiroidieni amintim somnolenţa, intoleranţa la căldură, transpiraţia abundentă, creşterea în volum a glandei tiroide şi roşeaţa în jurul gâtului, scăderea în greutate, apetitul crescut şi diareea.
Producţia excesivă de hormoni tiroidieni poate duce la creşterea tensiunii sistolice şi scăderea tensiunii arteriale diastolice, ceea ce favorizează accelerarea pulsului şi a sarcinii cardiace. Astfel, creşte riscul de apariţie a fibrilaţiei atriale, cea mai cunoscută tulburare de ritm cardiac care poate mări semnificativ riscul de complicaţii severe, precum atacul cerebral.
În timp, această presiune asupra cordului poate cauza insuficienţă cardiacă, hipertensiune, hipertrofie ventriculară (creştere în volum a cordului) şi infarct miocardic.
Printre simptomele de hipertensiune indusă de excesul hormonilor tiroidieni se numără presiunea sau durerea în regiunea tâmplelor sau ochilor, perceperea unor sunete ascuţite în urechi (tinitus), dureri de timpan, tulburări de vedere, lăcrimare abundentă, vertij, ameţeală, agitaţie, nervozitate sau depresie.
Autor: Paula Rotaru
Surse: ahajournals.org, health.harvard.edu, liebertpub.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.