Manifestări cutanate ale infecţiei cu Neisseria gonorrhoeae (Gonococcemia)

Manifestări cutanate ale infecţiei cu Neisseria gonorrhoeae (Gonococcemia)

Despre infecţia cu Neisseria gonorrhoeae

Infecţia cu bacteria Neisseria gonorrhoeae este cauza gonoreei, o boală cu transmitere sexuală din ce în ce mai greu de tratat, care poate cauza complicaţii severe, precum infertilitate, aritmie cardiacă, avort spontan sau chiar meningită. Odată contractată, bacteria este foarte greu de tratat, deoarece nu mai răspunde la tratamentele clasice cu antibiotice, precum cefalosporine, penicilină, sulfonamidă, tetraciclină, chinolonă sau macrolidă. De altfel, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că gonoreea ar putea deveni curând o boală netratabilă, ca urmare a rezistenţei bacteriei la acţiunea antibioticelor.

Din acest motiv, este necesar să se ia măsurile necesare de prevenţie – contactul sexual vaginal, anal sau oral protejat, cu prezervativ – şi să se acorde importanţa cuvenită simptomelor acestei afecţiuni.

Manifestările gonoreei survin la aproximativ 14 zile de la contractarea bacteriei şi pot include:

  • La femei: secreţii vaginale apoase sau cu textură cremoasă, de culoare uşor verzuie, durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina frecvent, menstruaţie dureroasă sau neregulată, dureri în gât, durere în timpul actului sexual, febră, durere în zona pelviană
  • La bărbaţi: durere în timpul urinării, frecvenţă ridicată a urinării, secreţii de culoare albă, galbenă sau verzuie din penis, umflarea şi roşeaţa capului penisului, durere sau tumefiere a testiculelor,  durere persistentă în gât

În lipsa unui tratament adecvat, infecţia cu Neisseria gonorrhoeae poate favoriza apariţia unor complicaţii precum: boală inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină, infertilitate, avort spontan, artrită, inflamaţia creierului (meningită) sau a măduvei spinării (mielită), stenoză valvulară aortică.

Cum se manifestă infecţia cu Neisseria gonorrhoeae la nivelul pielii

Până la 3% dintre pacienţii cu gonoree dezvoltă gonoccemie, adică infecţia se răspândeşte în circulaţia sangvină şi duce astfel la apariţia unor manifestări cutanate. Cele mai expuse persoane sunt gravidele şi femeile aflate la menstruaţie, cele cu boala HIV sau cu lupus eritematos sistemic. Odată diseminată în fluxul sangvin, infecţia cu Neisseria gonorrhoeae este foarte periculoasă, chiar ameninţătoare de viaţă.

Iniţial, infecţia duce la tenosinovită – o inflamaţie a tendoanelor aflate pe lateralele încheieturii mâinii, la baza degetului mare –, artralgie (durere la nivelul unei articulaţii) şi dermatită, după care poate provoca diverse complicaţii clinice, precum osteomielita, meningita, endocardita, sindromul de detresă respiratorie, vasculită, şoc septic sau poliomiozită.

În astfel de situaţii, manifestările cutanate includ:

  • Papule hemoragice acrale (pe degetele de la mâini, palme, patul unghial etc.)
  • Eritem hemoragic
  • Vezicule pline cu lichid (care supurează) la nivelul articulaţiilor
  • Leziuni dureroase pe faţă, scalp, palme, degete, tălpi, trunchi
  • Urticarie

Infecţia cu Neisseria gonorrhoeae: diagnostic

Infecţia cu Neisseria gonorrhoeae se diagnostichează pe baza simptomelor observate la examenul clinic, dar şi prin prelevarea unei mostre de ţesut cutanat afectat şi examinarea acesteia la microscop. Obţinerea rezultatelor finale la acest test poate dura până la 3 zile.

Infecţia cu Neisseria gonorrhoeae: tratament

Tratamentul infecţiei cu Neisseria gonorrhoeae presupune administrarea de antibiotice, după efectuarea antibiogramei. Acesta durează 7 zile şi constă în administrarea unei combinaţii de antibiotice – de obicei, azitromicină şi doxiciclină.

În prezent, oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un vaccin care poate preveni gonoreea. Momentan însă, singura metodă eficientă de prevenire a gonoreei este abstinenţa sexuală sau folosirea prezervativului în cazul contactului sexual.

Autor: Paula Rotaru

Surse: cancertherapyadvisor.com, escholarship.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”