Mastoza fibrochistica: tratament

Mastoza fibrochistica: tratament

Descriere generala

Cunoscuta si sub denumirile de mastoza chistica, mastita chistica, displazia fibrochistica mamara, distrofia fibrochistica mamara, mastopatia fibrochistica, boala fibrochistica mamara, mastoza fibrochistica este o afectiune benigna a sanilor caracterizata de prezenta nodulilor la sani.

Apare la aproximativ 60% dintre femei, iar incidenta mai mare apare la femeile cu varsta intre 25 si 45 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, afectiunea fibrochistica regreseaza.

Cauzele aparitiei mastozei fibrochistice

Cu toate ca nu este pe deplin cunoscuta cauza aparitiei afectiunii, mastoza fibrochistica este strans legata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual.

Simptome de mastoza fibroschistica

Mastoza fibroschistica poate afecta un singur san, dar si pe amandoi. Simptomele si disconfortul se intensifica inaintea ciclului menstrual, dar pot diferi de la luna la luna.

Cele mai comune manifestari sunt:
– Inflamarea sanilor (cresterea in volum)
– Sensibilitate crescuta la atingere si, de cele mai multe ori, durere
– Senzatie de greutate a sanilor
– Detectarea unor noduli la palparea sanilor. Acestia pot fi unici sau mai multi, mobili, isi pot modifica dimensiunile pe parcursul zilelor in care este prezenta menstruatia

Investigatii radioimagistice si de laborator in mastoza fibrochistica

Aceasta afectiune nu are nici o legatura cu cancerul mamar. Multe femei cu dureri la nivelul sanilor si noduli mamari, care apar si dispar pe parcursul zilelor de menstruatie, sunt diagnosticate cu mastoza fibrochistica.

Examenul clinic si istoricul bolii sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru a pune diagnosticul. In cazul in care medicul suspecteaza o alta patologie asociata ori doar pentru o mai mare siguranta a pacientei, poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii (dupa implinirea varstei de 40 de ani).

De asemenea, in unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unei punctii aspirative (o procedura nedureroasa care consta in introducerea unui ac subtire si lung in centrul formatiunii si trimiterea la laborator pentru analiza a compozitiei) sau a unui RMN, care poate evidentia posibile infectii, traumatisme, inflamatii sau tumori ce nu au putut fi depistate la mamografie.

Diagnosticul de mastoza fibrochistica

Palparea sanilor se face cu palmele, prin miscari circulare, succesive. Se palpeaza toate zonele sanilor. Majoritatea modificarilor apar la nivelul cadranului supero-extern al sanilor, dar pot pot fi localizate oriunde la nivelul sanilor.

In mastoza fibrochistica, formatiunile sunt bilaterale, de marimi diferite si foarte bine delimitate. Palparea sanilor se face postmenstrual. Diagnosticul final este pus in urma examinarii de catre medicul specialist.

Tratamentul pentru mastoza fibrochistica

Majoritatea femeilor diagnosticate cu mastoza fibrochistica nu necesita tratament de specialitate. Este recomandat insa sa se faca autoexaminarea lunara a sanilor dupa menstruatie, un consult anual la medicul ginecolog si, foarte important, prezentarea la medic imediat ce apare o modificare la nivelul sanilor sau simptome inexplicabile.

In cazul unor simptome severe, se pot prescrie contraceptive orale. Daca in urma punctiei exista suspiciune de carcinom, chistul din care s-a facut punctia se reface ori este de dimensiuni mari, se poate recomanda tratament chirurgical, ce consta in excizia locala cu examen histopatologic.

Evolutie, complicatii, profilaxie

Desi nu cauzeaza cancer, mastoza fibrochistica poate ingreuna detectarea intr-o faza incipienta a unei tumori la acest nivel. Autoexaminarea atenta a sanilor si examenul clinic anual pot imbunatati rata de detectare a unor eventuale formatiuni canceroase.
In cazuri rare, unele chisturi se pot infecta, astfel ca pacienta va prezenta dureri continue si de intensitate ridicata, inrosirea sanului sau doar a unei portiuni, stare febrila.

Recomandari medicale

Femeile cu mastoza fibrochistica vor purta sutien, de preferat fara arcuri metalice, dar care sa mentina sanul intr-o pozitie fixa, comoda. Reducerea grasimilor din alimentatie, astfel incat totalul lipidelor din alimentatia zilnica sa fie doar de 15-20%.

Tot din recomandarea unei alimentatii echilibrate, face parte si evitarea cofeinei. Multi dintre cercetatori sustin ca aceasta favorizeaza aparitia modificarilor fibrochistice. Cofeina se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, bauturi acidulate. Pentru calmarea durerilor se recomanda tratamentul antialgic, ibuprofenul fiind foarte des folosit.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”