Menoragie hipermenoree: tratament

Menoragie hipermenoree: tratament

Descriere generala

O menoragie hipermenoree, denumirea sub care mai este cunosctuta afectiunea, reprezinta cresterea cantitativa a menstruatiei.

Cauzele si factorii de risc ai menoragiei

Printre cele mai cunoscute cauze ale menoragiei se numără:

• Fibromul uterin sau polipii uterini care pot provoca aceste cresteri cantitative ale menstruatiei.
• Disfunctia ovarelor (anovulatia)
• Dezechilibrul hormonal este cel care poate duce la cresterea in exces a tesutului endometrial (care captuseste uterul femeii, pregatind-o pentru o eventuala sarcina), consecinta fiind cresterea abundenta a menstruatiei.
• Folosirea unui dispozitiv intrauterin ca metoda de contraceptie (cum este steriletul)
• Folosirea regulata a medicamentelor anticoagulante si antiinflamatorii
• Boala inflamatorie pelvina
• Afectiuni ale tiroidei, rinichilor sau ficatului
• Diagnosticul de cancer ovarian sau de col uterin

Factorii de risc

Fiecare femeie aflata la varsta reproductiva poate avea episoade de menstruatie abundenta. Astfel, femeile tinere, la care ovulatia nu se produce regulat, sunt predispuse la menoragie in intervalul dintre luna a 12-a si luna a 18-a care urmeaza menarhei (prima menstruatie).

Femeile trecute de 45 de ani, care se apropie de menopauza, au deseori de patimit din cauza tulburarilor hormonale ce pot cauza menoragie. De asemenea, femeile cu tulburari hemostatice prezinta risc mare de menoragie.

Menoragie hipermenoree: simptome

Menoragia poate fi recunoscuta destul de usor dupa cateva simptome caracteristice. Acestea sunt:
• Fluxul menstrual include si cheaguri de sange
• Menstruatia dureaza mai mult de 7 zile
• Nevoia de a schimba absorbantul foarte des (aproape la ora) pe timpul zilei, dar si noaptea
• Dureri acute in zona abdomenului inferior (in timpul menstruatiei)
• Oboseala, stare generala alterata

Investigatii radioimagistice si de laborator

Testele de laborator in cazul menoragiei includ:

Analize de sange – pentru a verifica aparitia unei eventuale anemii (din cauza mentruatiilor abundente)
Testul Papanicolau – prelevarea unor celule de la nivelul colului uterin in vederea depistarii din timp a cancerului de col uterin, a unor infectii, inflamatii sau modificari ale celulelor
Biopsia endometrială – recoltarea unor probe de la nivelul uterului

Diagnosticul de menoragie hipermenoree

Prezentarea la medicul ginecolog este obligatorie atunci cand sangerarile vaginale sunt abundente si/sau neregulate. Medicul iti va cere un istoric al ciclurilor si se va interesa si de eventuale cazuri in familie. Dupa un control fizic, medicul poate cere cateva investigatii de laborator (vezi mai sus), dar si unele suplimentare, cum sunt:
Histerescopia – este o metodă uzuală de diagnostic pentru cazurile de infertilitate feminină. Aceasta implică vizualizarea cavităţii uterine prin endoscopie.
Dilatarea si chiuretarea – in timpul procedurii, medicul insereaza o chiureta in uter pentru a lua o mostra de testut din endometru pentru a fi examinat ulterior.

Menoragie hipermenoree: tratament

Terapia cu medicamente pentru hipermenoree include suplimentele pe baza de fier, medicamente inflamatoare, contraceptive orale, progesteron (ajută la corectarea dezechilibrelor hormonale, reducând menoragia).

Daca terapia cu medicamente nu da roade, se apeleaza la tratamentul chirurgical. Acesta include dilatarea si chiuretarea, histeroscopia operativa (poate ajuta la indepartarea polipilor uterini, care ar putea cauza aceste sangerari mari), ablatia endometriala (cu ajutorul energiei ultrasonice se distruge intregul endometru, iar dupa interventie, fluxul menstrual revine, de cele mai multe, la normalitate, dar reduce posibilitatea de a ramane insarcinata), rezectia endometriala, histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului si cervixului; cauzeaza sterilitate). Toate interventiile, mai putin histerectomia, nu necesita internarea.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Aceste sangerari, pe langa disconfortul pe care-l creaza pacientelor, pot duce la:
Anemie feripriva – sangele are un continut scazut de hemoglobina, acea substanta care ajuta globulele rosii sa transporte oxigenul la tesuturi. Anemia are cateva simptome usor de recunoscut: paloare, ameteli, stare de oboseala accentuata, batai neregulate ale inimii, dureri de cap.
Crampe menstruale – de cele mai multe ori, zilele de menstruatie sunt insotite de crampe menstruale puternice, care impiedica pacientele sa-si desfasoare ziua in conditii bune.

Recomandari medicale
Evita aspirina ca tratament medicamentos. Aceasta favorizeaza formarea de cheaguri. Acorda o atentie marita igienei personale (schimba foarte des tampoanele si foloseste-le mai mult pe cele externe) si odihnei.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”