La o nastere prematura, un copil vine pe lume inainte de saptamana 37 de sarcina.
Cu cat viitoarea mama recunoaste din timp semnele unui travaliu prematur, cu atat medicii pot interveni si preveni nasterea prematura. Astfel, principalele simptome sunt:
• Contractii uterine la fiecare 10 minute
• Crampe în zona abdominala (asemanatoare celor de la menstruatie)
• Presiune pelvina
• Secretii vaginale abundente (daca s-au rupt membranele) sau cu sange
• Dureri intense de spate
Factorii de risc ai nasterii premature sunt numerosi si tin atat de starea de sanatate a mamei si a fatului, cat si de urgente medico-chirurgicale.
Complicatiile travaliului si al nasterii premature pot fi atat pentru mame, cat si pentru copil.
Astfel, pentru mame, travaliul prematur este asemeni celui normal, dar folosirea unor tratamente pentru amanarea sau intarzierea travaliului implica niste riscuri: acumularea de lichid in plamani, stare accentuata de oboseala si slabiciune musculara, palpitatii, modificarea nivelului de zahar din sange, dureri de cap, ameteala, stari de greata.
Pentru copil, complicatiile nasterii premature pot include dificultati de respiratie, apnee, sangerari la nivelul creierului, acumulari de lichid in creier, probleme neurologice, tulburari gastrointestinale si de vedere, intarzieri in dezvoltarea ulterioara, probleme ale auzului.
Uneori, din motive medicale, copilul trebuie sa se nasca prematur, astfel ca travaliul va fi indus sau este nevoie de operatie cezariana. Medicul decide nasterea prematura atunci cand copilul are o malformatie sau cand nu creste asa cum ar trebui sau atunci cand mama prezinta o afectiune care ar putea pune in pericol viata copilului, a suferit un traumatism abdominal sau sufera de preeclampsie.
Dupa nasterea prematura, copilul nu va avea nevoie de tratament specializat daca s-a nascut intre saptamanile 34 si 36.
Daca nasterea a avut loc intre 32 si 33 de saptamani, copilul are nevoie de ingrijire specializata, deoarece ar putea avea probleme de respiratie, alimentatie sau vreo infectie.
Nasterea intre saptamanile 28 si 31 implica ingrijiri specializate pentru cel mic in unitati de terapie intensiva neonatala, deoarece prezinta risc moderat de hipotermie, hipoglicemie sau infectii.
Sub 27 de saptamani, copilul are un risc crescut de hipotermie, hipoglicemie, hipotensiune arteriala si infectii, are nevoie de suport respirator.
Foto: 123rf.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.