O neuropatie diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului zaharat de tip 1 sau 2, care survine pe fondul tratamentului incorect şi al hiperglicemiei manifestate pe termen lung.
Nivelul crescut de glucoză din sânge poate afecta grav terminaţiile nervoase de la nivelul membrelor inferioare, dar nu numai.
În funcţie de nervii afectaţi, simptomele neuropatiei diabetice variază de la durere şi amorţeală în picioare până la tulburări digestive, probleme de tract urinar sau ale vaselor de sânge. În cazurile grave, neuropatia diabetică poate duce la infecţii severe şi la amputarea membrului afectat. Aproximativ jumătate din pacienţii cu diabet dezvoltă o formă de neuropatie diabetică, însă simptomele apar şi se înrăutăţesc treptat, pe măsură ce afecţiunea evoluează.
Din fericire, această complicaţie a diabetului zaharat poate fi prevenită prin controlul eficient al glicemiei şi prin anumite schimbări în stilul de viaţă.
Există patru tipuri de neuropatie diabetică, în funcţie de nervii afectaţi:
Simptomele neuropatiei depind de tipul acesteia şi de gradul de evoluţie a bolii. Manifestările pot apărea treptat, motiv pentru care de multe ori trec neobservate.
Iată care sunt principalele simptome ale neuropatiei, în funcţie de tipul acesteia:
Simptome neuropatie periferică
Simptome neuropatie autonomă
Simptome neuropatie proximală
Simptome mononeuropatie
Neuropatia diabetică este cauzată de degradarea nervilor şi a vaselor de sânge din anumite zone ale corpului şi este o complicaţie frecventă a diabetului scăpat de sub control.
Alţi factori care pot duce la neuropatie diabetică sunt:
Diagnosticul de neuropatie diabetică se stabileşte pe baza mai multor criterii. În primul rând, medicul va nota simptomele descrise de pacient, îi va evalua istoricul medical şi familial, apoi va efectua un examen fizic, pentru a depista eventuale leziuni sau indicii care pot sugera diagnosticul de neuropatie.
Acesta va măsura tensiunea arterială şi nivelul glicemiei, dar va efectua şi un test de sensibilitate la stimuli (durere, rece, cald). De asemenea, se vor efectua teste neurologice pentru determinarea reflexelor.
În completarea acestora, pot fi recomandate analize precum electromiograma sau testul de velocitate.
Neuropatia diabetică nu poate fi vindecată, dar există terapii prin care simptomele pot fi ameliorate, iar evoluţia afecţiunii poate fi încetinită, astfel încât riscul de complicaţii să fie redus la minimum.
Astfel de terapii presupun, în primul rând, restabilirea şi menţinerea nivelului glicemiei. Potrivit American Diabetes Association, valorile normale ale glicemiei în cazul pacienţilor diabetic trebuie să se încadreze în următoarele limite:
Durerile specifice neuropatiei diabetice pot fi ameliorate cu ajutorul anumitor medicamente, dar acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului, deoarece pot prezenta şi reacţii adverse.
De asemenea, tulburările digestive şi cele din sfera tractului urinar pot fi remediate cu medicaţie specifică. Exerciţiile fizice uşoare (înotul, aerobicul), masajul, evitarea consumului de alcool şi odihna sunt opţiuni de tratament care pot îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului cu neuropatie.
Cea mai bună cale de a preveni neuropatia diabetică este ţinerea sub control a glicemiei, prin respectarea cu stricteţe a tratamentului indicat de medic. Pentru a evita oscilaţiile bruşte ale glicemiei, măsuraţi-vă zilnic glicemia, luaţi medicamentele conform indicaţiilor, urmaţi regimul alimentar recomandat în caz de diabet şi fiţi cât mai activi fizic.
Pentru a preveni complicaţiile neuropatiei diabetice – cum ar fi ulcerele sau chiar amputaţia –, sunt indicate examinarea şi îngrijirea temeinică a membrelor inferioare, precum şi controalele medicale periodice.
Vă puteţi proteja picioarele de diverse răni care pot provoca infecţii printr-o igienă zilnică riguroasă, aplicarea de creme hidratante care repară crăpăturile din piele, tăierea corectă a unghiilor, cu instrumente sterilizate, purtarea de încălţăminte adecvată, care nu strânge, de şosete curate din materiale naturale, cum este bumbacul, şi prin evitarea mersului desculţ.
Ţineţi cont că infecţiile cauzate de neuropatie se vindecă foarte greu sau pot duce chiar la amputarea unui deget ori a unei porţiuni de picior, aşa că respectaţi măsurile de prevenţie pentru a evita o astfel de situaţie.
Pacienții cu diabet ar trebui să meargă de urgență la medic dacă se confruntă cu dureri, pierderea sensibilității, furnicături la nivelul picioarelor, slăbiciune, pierderea echilibrului sau o rană care nu se vindecă.
Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov
Articol actualizat în 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.