Nevralgia de trigemen, cunoscută şi sub denumirea de tic Douloureaux, este o afecţiune care decurge din perturbarea funcţiei nervului trigemen, unul dintre principalii nervi ai feţei. Acesta poartă denumirea de „trigemen” datorită celor trei ramuri terminale ale sale: nervul oftalmic, nervul maxilar şi cel mandibular. Cu alte cuvinte, nervul trigemen controlează senzaţiile tactile şi dureroase de la nivelul creierului la faţă, musculatura folosită pentru mestecat, producţia salivară şi pe cea lacrimală.
Simptomul dominant al nevralgiei de trigemen este durerea pătrunzătoare, care poate apărea oriunde la nivelul feţei, având intensitatea asemănătoare unui electroşoc. Această durere se poate manifesta inclusiv după acţiuni aparent inofensive, precum periajul dinţilor sau bărbieritul.
Nevralgia de trigemen afectează în principal persoanele cu vârsta peste 50 de ani, femeile având un risc mai mare de a suferi de această problemă în comparaţie cu bărbaţii. Potrivit Institute of Neurological Disorders and Stroke, 12 americani din 100.000 se confruntă anual cu nevralgia de trigemen. O anomalie a vaselor de sânge, hipertensiunea arterială şi scleroza multiplă se numără printre principalele cauze ale acestei afecţiuni.
Deşi nevralgia de trigemen nu poate fi vindecată, tratamentele care vizează cauza afecţiunii şi anumite medicamente pot ameliora durerea profundă pe care o resimt pacienţii. În cazul în care medicamentele nu îşi fac efectul sau pacienţii prezintă simptome severe ori reacţii adverse, intervenţia chirurgicală poate fi o opţiune de luat în calcul.
Durerea cauzată de nevralgia de trigemen este localizată, de regulă, pe o parte a feţei şi durează câteva secunde ori minute, dar sunt şi cazuri în care poate persista până la câteva zile sau luni, cu scurte perioade de remisie. Particular nevralgiei de trigemen este durerea intensă care survine spontan sau care poate fi provocată de anumiţi stimuli, precum masticaţia, respiraţia, deglutiţia, curentul de aer rece, periajul dinţilor, spălatul feţei etc.
Durerea specifică nevralgiei de trigemen, localizată de regulă în obraji, maxilar, gingii, buze, ochi sau frunte, poate urma astfel de tipare:
Alte simptome care pot însoţi durerea specifică nevralgiei de trigemen sunt:
Dacă durerile faciale persistă, se agravează sau nu cedează ca urmare a administrării analgezicelor, adresaţi-vă de urgenţă medicului pentru un diagnostic corect şi un tratament care vă poate ameliora simptomele. Cu cât nevralgia de trigemen este depistată mai devreme, cu atât riscul de complicaţii este mai redus, iar tratamentul este mai eficient.
Majoritatea persoanelor consideră că durerea este provocată de un abces dentar, mai ales că aceasta debutează după sau în timpul periajului dentar. Realitatea este însă că, de multe ori, nevralgia de trigemen este cauzată de cu totul alte probleme de sănătate.
Cauza nevralgiei de trigemen este reprezentată de presiunea exercitată de un vas de sânge anormal pe nervul trigemen, care nu mai funcţionează corect. Înaintarea în vârstă poate fi un factor care determină rigidizarea vaselor sanguine şi, implicit, afectarea nervului trigemen, la fel şi scleroza multiplă, care deteriorează teaca de mielină care are rolul de a proteja anumiţi nervi.
Însă există şi alte posibile cauze ale nevralgiei de trigemen. Acestea sunt reprezentate de:
O serie de afecţiuni pot mima simptome specifice nevralgiei de trigemen, însă cu mici diferenţe, precum:
Anumiţi factori pot declanşa durerea specifică nevralgiei de trigemen, cum ar fi:
Diagnosticul de nevralgie de trigemen se stabileşte pe baza mai multor investigaţii, care includ anamneză, examen fizic şi, eventual, analize imagistice.
În primul rând, medicul va evalua starea actuală a pacientului, îl va întreba pe acesta unde se manifestă mai exact durerea şi în ce circumstanţe apare.
De asemenea, va realiza anumite teste neurologice pentru observarea reflexelor şi va recomanda efectuarea unor analize imagistice – imagistică prin rezonanţă magnetică, tomografie computerizată sau angiografie cu substanţă de contrast – care pot identifica eventuale tumori sau alte cauze ale presiunii exercitate pe nervul trigemen, cum ar fi scleroza multiplă, de exemplu.
Tratamentul nevralgiei de trigemen are drept scop ameliorarea simptomelor, deci nu vindecă. De asemenea, se va prefera tratarea cauzei, nu a consecinţei, respectiv nevralgia de trigemen. Altfel spus, în urma rezultatelor oferite de investigaţiile medicale, medicul va decide care este cea mai indicată metodă terapeutică, astfel încât pacientul să se bucure de o ameliorare a simptomelor, dar şi de o posibilă vindecare a afecţiunii cauzatoare de nevralgie de trigemen.
Tratamentul poate consta în:
Administrarea anumitor medicamente – anticonvulsivante, antidepresive, antispasmodice, injecţii cu botox. Acestea pot prezenta însă şi reacţii adverse, precum ameţeală, confuzie, letargie, greaţă etc. Persoanele care au un istoric de afecţiuni renale, hepatice sau hematologice trebuie atent monitorizate în timpul unui astfel de tratament, deoarece există un risc crescut de toxicitate.
Intervenţie chirugicală – decompresie microvasculară, radiochirurgie stereotactică Gamma Knife, rizotomie (injecţii cu glicerol steril, compresiune percutanată cu balon, ablaţie cu radiofrecvenţă)
Medicul este cel care poate oferi cele mai bune sfaturi în ceea ce priveşte tratamentul pentru nevralgia de trigemen, în funcţie de simptomele, istoricul medical şi preferinţele pacientului. De asemenea, înaintea oricărei opţiuni terapeutice, medicul îi va aduce la cunoştinţă pacientului care sunt beneficiile şi potenţialele riscuri.
Orice durere faccială persistentă trebuie semnalată medicului. Aceasta mai ales dacă nu cedează la antialgice clasice sau la antiinflamatoare precum paracetamolul sau ibuprofenul. În primă fază, medicii vor evalua sănătatea dentară. Dacă nu este vorba despre nicio afecțiune stomatologică, specialiștii vor recomanda o serie de investigații pentru a vedea dacă nu este vorba despre nevralgia de trigemen.
Surse: www.nhs.uk, www.ninds.nih.gov
Articol revizuit în 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.