Icterul si sarcina – tipuri, cauze, simptome si complicatii

Icterul si sarcina - tipuri, cauze, simptome si complicatii

 Una din consecinte o reprezinta aparitia icterului care, din fericire, nu are o incidenta mare.

Exista doua mari categorii:

1. Icterul legate de sarcina – apare in trimestrul trei de sarcina, din cauza stazei biliare, a cantitatii crescute de bila ce are o consistenta vascoasa. Factorii care cresc riscul aparitiei sunt istoricul familia sau personal de colestaza de sarcina, afectiuni hepatice preexistente sarcinii, sarcina gemelara.

Este caracterizat prin prurit (mancarime), urina inchisa la culoare, scaun decolorat, ingalbenirea ”albului” ochilor si a pielii. Efectele asupra fatului sunt importante. Complicatiile ce apar includ insuficienta placenetara, mortalitate perinatala, suferinta fetala cronica si nastere prematura.

2. Icterul independent de sarcina – este acea forma ce se poate agrava in timpul sarcinii.

Cele mai frecvente cauze ale icterului in timpul sarcinii sunt:

  • hepatitele virale – apar ca urmare a infectarii cu virusurile hepatice A (ce apar in timpul epidemiilor) si B si C (ce apar in urma transfuziilor de sange sau dupa injectii). Pot avea forme scurte, de maximum 20 de zile, sau forme prelungite, ce prezinta risc de cronicizare. In cazuri grave, se poate ajunge la coma hepatica si deces, cazuri in care se impune avortul terapeutic. Se recomanda ca, odata cu luare in evidenta a sarcinii, fiecare viitoare mamica sa efectueze screeningul pentru hepatita B.
  • litiaza biliara – cunoscuta si ca ”pietre la bila”, afectiunea poate reprezenta de multe ori o urgenta chirurgicala. Simptomele afectiunii in sarcina sunt similare cu ale pacientelor non-gravide: dureri foarte mari si bruste in zona stomacului si in partea dreapta, subcostal, ce poate iradia in spate si umarul drept, ce se pot asocia cu senzatie de greata si varsaturi.
  • ficatul gras acut de sarcina – are o incidenta scazuta si apare, in cele mai multe dintre cazuri, spre sfarsitul sarcinii. Factorii de risc sunt preeclampsie, sarcina gemelara, sarcina cu feti de sex masculin. Simptomele, ce pot debuta in saptamana 35 sau mai devreme, sunt reprezentate de dureri abdominale severe, greata si varsaturi, febra, cefalee si mancarimi ale pielii.
    Printre principalele complicatii ale afectiunii se numara hemoragia gastrointestinala, coma hepatica, pancreatita, insufucienta renala si hepatica.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”