Infectiile pleoapelor

Descriere

La nivel palpebral infectiile pleoapelor pot fi intalnite, la toate categoriile de varsta, aceleasi tipuri de infectii ca si in alte regiuni ale corpului. Acestea pot fi produse de multiplii agenti patogeni (ex: bacterii, virusuri, fungi).

Leziunile intalnite pot varia de la o simpla hiperemie cutanata, la zone cu modificari de culoare (hipo sau hiperpigmentare) si pana la colectii purulente care in cazuri grave se pot extinde spre tegumentele fetei, orbita, sau pot fuza pe calea nervului optic spre zona sinusului cavernos cerebral (in cazuri exceptionale, mai ales la bolnavii imunodeprimati, se poate ajunge pana la tromboflebita de sinus cavernos)

Cauzele infectiilor pleoapelor

Infectiile palpebrale pot avea o etiologie variata –agentii patogeni cel mai adesea de origine bacteriana (ex: streptococ sau stafilococ auriu) sau virala (ex: Herpes simplex, Herpes zoster, moluscum contagiosum) putandu-se cantona la nivelul pleoaplei prin intermediul unor leziuni cutanate minore abia perceptibile.

Unele afectiuni pot avea un mecanism de producere alergic (cu implicarea imunitatii celulare sau umorale), leziunile initiale putandu-se suprainfecta ulterior in lipsa unui tratament corect si promt.

Infectiile pleoapelor – simptome

Bolnavii pot avea simptome foarte diferite de la o usoara jena, durere, usturime, prurit, senzatie de corp strain pana la colectii purulente masive cu edem palpebral important, ce face imposibila deschiderea pleoapei, febra si stare generala alterata.

Diagnostic

Acesta trebuie pus de un medic oftalmolog ce poate diferentia tipul afectiunii, poate identifica eventualele complicatii si poate institui tratamentul adecvat.

Diagnosticul este sustinut si de investigatiile paraclinice si de laborator  (de exemplu, un examen bacteriologic si virusologic al secretiei conjunctivale sau din colectia purulenta, hemoleucograma, VSH, fibrinogen etc.) individualizat fiecarui caz in parte.

Complicatiile infectiilor pleoapelor

In lipsa unui tratament corespunzator, infectiile palpebrale se pot croniciza. Ele pot evolua ca o leziune strict localizata, sau in cadrul unor boli cu afectare sistemica, ce trebuie sa beneficieze de un tratament complex.

Colectiile purulente localizate se pot inchista, fiind nevoie de interventie  chirurgicala pentru evacuarea lor.

Alte leziuni se pot extinde la tegumentele din jur sau la orbita. Din punct de vedere estetic, sechelele postinflamatorii pot fi importante si deranjante, aparand cicatrici retractile care pot necesita interventii de chirurgie plastica si reconstructiva.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Stanescu
Dna. Diana Stanescu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital inca din 2011. Dna. Dr. Stanescu se ocupa cu efectuarea consultatiilor oftalmologice generale, consultatii complete pentru chirurgia refractiva, investigatii, interventii cu laser YAG (capsulotomii, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”