Onicoliza: simptome, tratament

Onicoliza: simptome, tratament
Foto: 123rf.com

Onicoliza este o afecţiune a unghiei care constă în separarea acesteia de patul unghial. Deşi este cauzată de regulă de o lovitură puternică sau de căderea unui obiect greu pe unghie, detaşarea unghiei de stratul de piele poate fi şi un simptom al unor afecţiuni mai grave. În mod normal, onicoliza se vindecă de la sine pe măsură ce unghia creşte. În general, unghiile de la mâini cresc integral în 4-6 luni, iar cele de la picioare, în 8-12 luni, recăpătându-şi forma naturală.

Onicoliza: simptome

Onicoliza constă în desprinderea unghiei de patul unghial, proces care nu este dureros, dar care afectează aspectul unghiei. Aceasta devine galbenă, verzuie, violet, albă sau chiar gri, în funcţie de cauza care a dus la apariţia acestui simptom. De asemenea, în funcţie de cauze, poate surveni un alt simptom, şi anume durerea.

Cauze

Onicoliza poate fi o consecinţă a purtării de încălţăminte inadecvată, strâmtă, care blochează creşterea normală a unghiei. De asemenea, onicoliza poate fi şi reacţie adversă la anumite substanţe chimice din lacurile de unghii ori din gelurile folosite pentru aplicarea unghiilor false sau la acetonă.

Citeşte şi: Manichiura cu gel: obţii unghii frumoase, dar cunoşti riscurile?

O altă cauză a onicolizei poate fi o infecţie fungică sau chiar psoriazisul. Alte posibile cauze ale onicolizei sunt:

  • Loviturile puternice, căderea unui obiect greu pe unghie sau prinderea acesteia la uşă
  • Carenţe de vitamine şi minerale, în special fier
  • Substanţele chimice din produsele de curăţenie
  • Eczeme
  • Dermatită
  • Anumite medicamente (tetraciclină, imunosupresoare, anticoncepţionale)
  • Lupus
  • Anemie prin carenţă de fier
  • Infecţia cu Candida, Pseudomonas, cu virusul herpes simplex
  • Diabet
  • Hiperhidroză
  • Hipo- sau hipertiroidism
  • Sclerodermie
  • Mielom multiplu
  • Amiloidoză

Diagnostic

Onicoliza este mai frecventă în rândul femeilor, care obişnuiesc să folosească regulat lacuri de unghii şi substanţe de îndepărtare a acestora (acetona), dar poate apărea la orice vârstă şi la orice sex.

Deoarece cauzele onicolizei sunt diverse, medicul va efectua un examen fizic complet, dar va recomanda şi alte teste suplimentare, pentru a stabili cu certitudine care este sursa acestei afecţiuni şi a institui tratamentul potrivit.

Dacă se suspectează o infecţie fungică, de exemplu, medicul va preleva o probă de ţesut, care va fi examinată la microscop. Dacă rezultatele confirmă existenţa unei infecţii fungice sau bacteriene, specialistul va recomanda un tratament în consecinţă.

În schimb, dacă simptomele onicolizei sunt însoţite de manifestări specifice afecţiunilor tiroidiene, sunt indicate teste de sânge care relevă nivelul hormonilor tiroidieni.

Onicoliza: tratament

Tratamentul onicolizei depinde de cauza care a dus la apariţia acestei afecţiuni. Cel mai bun tratament este cel care înlătură sau ameliorează cauza predispozantă. De exemplu, dacă onicoliza este o consecinţă a hipertiroidismului, tratarea celei din urmă va duce la creşterea normală a unghiei, iar infecţiile fungice sau bacteriene pot fi tratate cu antibiotice sau antifungice.

Nu este ceva neobişnuit ca onicoliza să fie o consecinţă a psoriazisului. Potrivit statisticilor, peste 50% dintre pacienţii cu psoriazis se confruntă cu probleme la nivelul unghiilor. Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute pot fi recomandate unguentele sau soluţiile cu corticosteroizi şi vitamina D.

Infecţiile fungice pot fi tratate prin creme şi unguente specifice aplicate pe şi în jurul unghiei, iar onicoliza cauzată de carenţe vitaminice sau minerale poate fi corectată prin adoptarea unui regim special şi administrarea unor suplimente alimentare recomandate de medic

În cazul în care onicoliza este cauzată de o traumă fizică la nivelul unghiei, tratamentul nu este necesar, deoarece unghia va cădea de la sine şi va creşte în decursul următoarelor câteva luni. Pentru a evita apariţia complicaţiilor, este nevoie însă de o igienă exemplară a unghiei lezate. Aceasta trebuie curăţată cu un tampon steril şi ser fiziologic, dar nu trebuie aplicate creme sau alte unguente, pentru că există riscul dezvoltării de bacterii sub unghie. Pentru cele mai bune sfaturi, nu ezitaţi să cereţi opinia unui medic!

Prevenţie

Pentru a reduce riscul de onicoliză şi de recidivă, pot fi luate măsuri precum:

  • Tăierea corectă a unghiilor
  • Evitarea încălţămintei strâmte, care nu lasă pielea să respire
  • Purtarea de mănuşi chirurgicale în timpul folosirii produselor de curăţenie
  • Evitarea manichiurii cu gel şi a substanţelor de curăţare a lacurilor de unghii, precum şi a adezivilor specifici
  • Regimul alimentar echilibrat, bogat în vitamine şi minerale
  • Ţinerea sub control a afecţiunii de bază

Când trebuie mers la medic

Orice persoană care se confruntă cu orice modificare la nivelul unghiei ar trebui să meargă la medicul dermatolog. Modificările periculoase sunt cele de culoare, formă, dar și apariția inflamației și înroșirii pielii din jurul unghiei.

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, health.harvard.edu

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sauna cu ozon, aliatul pentru recuperarea fizică, problemele de piele și rejuvenare