Onicomatricom: cauze, simptome, tratament

Onicomatricom: cauze, simptome, tratament

Ce este onicomatricomul

Onicomatricomul este o tumoră benignă rară subunghială care apare cu precădere la femeile cu vârsta peste 50 de ani şi a cărei cauză nu este pe deplin cunoscută, deşi este posibil ca traumele la nivelul unghiei şi micozele să joace un rol în apariţia acestei afecţiuni. Principalele simptome ale acestei tumori constau în îngroşarea unghiei, îngălbenirea acesteia şi curbarea ei, manifestări care survin de-a lungul timpului şi nu sunt însoţite de durere.

Onicomatricomul afectează în special degetul mare de la picior sau de la mână (în peste 75% dintre cazuri – de regulă pe partea dreaptă a corpului), iar până în prezent au fost raportate doar 30 de cazuri de onicomatricom, afecţiunea fiind pentru prima dată descrisă în literatura de specialitate în anul 1992.

În doar două cazuri au fost afectate două degete simultan. Tratamentul onicomatricomului este unul chirurgical şi constă în excizia tumorii.

Onicomatricom: simptome

Cele mai comune simptome ale onicomatricomului sunt: îngălbenirea unghiei afectate, îngroşarea longitudinală a acesteia şi hemoragia care survine prin fisurare sau curbare.

Onicomatricomul nu prezintă simptome similare unghiei încarnate, precum durere la nivelul degetului afectat, înroşire, inflamaţie sau infecţie în zona de lângă unghie.

În schimb, onicomatricomul se poate asocia deseori cu o infecţie fungică, aşa cum este onicomicoza. Este important de ştiut însă că cele două afecţiuni sunt distincte şi se tratează diferit.

Onicomatricom: cauze

Chiar dacă nu se cunoaşte cu certitudine cauza apariţiei onicomatricomului, istoricul de micoze şi traumele locale sunt asociate cu această tumoră, fiind descoperite la peste jumătate dintre pacienţi.

De asemenea, onicomatricomul ar putea avea origine fibroproliferativă, fiind provocat de alte tumori benigne (hamartoame), susţin studiile electronomicroscopice care asociază tumora cu originea matriceală.

Cu toate acestea, cercetările în domeniu continuă, în vederea descoperirii unei teorii care să ateste cu certitudine cauza apariţiei acestei tumori benigne, dar al cărei caracter malign nu este complet exclus, având în vedere că nu se cunosc foarte multe aspecte în ceea ce priveşte originea acesteia.

Onicomatricom: diagnostic

Diagnosticul de onicomatricom se stabileşte pe baza examenului histopatologic şi a investigaţiilor imagistice (ultrasunete, RMN) ce pot releva formaţiunea tumorală.

De asemenea, în cadrul investigaţiilor se va realiza un diagnostic diferenţial care exclude afecţiuni ce se pot manifesta similar onicomatricomului, precum:

  • verucile,
  • boala Bowen
  • onicomicoza
  • keratoacantomul
  • fibrokeratoamele
  • carcinomul scuamos celular
  • sindromul unghiilor galbene

Onicomatricom: tratament

Tratamentul onicomatricomului constă în excizia chirurgicală a unghiei şi a ţesutului afectat, ceea ce va permite creşterea normală a unghiei.

Riscul de recurenţă este foarte scăzut, însă este posibil ca unghia să fie distrofică şi nu este exclusă nici posibilitatea dezvoltării unei tumori maligne în locul în care s-a intervenit chirurgical sau în zone apropiate.

Autor: Paula Rotaru

Surse: ncbi.nlm.nih.gov, escholarship.org, dermnetnz.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”