Orbirea (cecitatea)

Descriere

Orbirea (cecitatea) consta in absenta vederii cauzata de unele leziuni ale mediilor transparente  oculare, ale retinei sau nervului optic, cailor optice retrooculare sau centrilor nervosi vizuali.

Cecitatea poate fi congenitala sau dobandita, partiala sau totala.

Cecitatea partiala  este reprezentata de o acuitate vizuala cuprinsa intre 1/20-1/50 (pentru cel mai bun ochi).

Orbirea aproape totala: acuitatea vizuala mai mica de 1/50, pana la p.l. (percepe lumina), iar orbirea totala este caracterizata prin absenta perceptiei luminoase.

Cauzele orbirii

-afectiunii retiniene (degenerative, dezlipire de retina, afectiuni vasculare retiniene)
-glaucom si alte neuropatii optice

-retinopatie  diabetica
-uveitele

-degenerescenta maculara legata de varsta
-traumatism
-cataracta

-accidente vasculare cerebrale, anevrisme cerebrale
-tumori cerebrale.

Orbirea: diagnostic

Slabirea brusca a vederii (sau pierderea brusca a vederii) constituie o urgenta. De aceea, este importanta prezentarea la un consult de specialitate cat mai repede (camera de garda, cabinete oftalmologice).

O parte dintre afectiunile care produc scaderea marcata a vederii pot fi tratate sau vindecate daca sunt diagnosticate precoce.

Este necesar un examen oftalmologic complet si in functie de cauza presupusa se indica alte investigatii: ecografie oculoorbitara, OCT, perimetrie  computerizata (camp vizual), RMN/TC.

Orbirea: tratament

1. In cazul scaderii bruste a acuitatii vizuale se cauta si se identifica preciscauza (ex: obstructii de artere sau de vene retiniene, dezlipirea de retina, nevrita optica, accident vascular cerebral, hemoragie vitreana) si se instituie un tratament medical sau chirurgical adecvat si urgent!

2. In cazul scaderii/pierderii propriu-zise a vederii ca urmare a  cataractei, degenerescentei maculare, glaucomului, retinopatiei diabetice, retinopatiei pigmentare, foarte importante sunt controalele periodice si tratamentul adecvat (chirurgical, laser, medical).

Prevenire

Oribirea poate fi prevenita prin:

-evitarea accidentelor (de munca, rutiere, casnice)

-tratamentul adecvat (medical,chirurgical) al bolilor degenerative, infectioase, tumorale care pot produce orbirea

-tratamentul precoce al dezlipirii de retina, cataractei (exclusiv chirurgical)

-vaccinari (vezi bolile infectioase care pot afecta vederea)

-profilaxia conjunctivitei (ex: gonococice) la nou nascut.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Atanasiu
Dna. Doctor Diana Atanasiu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital din 2011. Este specializata in consultatii de oftalmologie generala, consultatii de chirurgie refractiva, prescrie lentile de contact si realizeaza diverse investigatii precum topografie corneana, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”