Orhiepididimita (OE ) este un proces infectios epididimar care se propaga in mod obligatoriu la testicul, unde provoaca leziuni similare, chiar daca nu de aceeasi intensitate.
Variatii: Se cunosc doua forme evolutive de OE (acuta si cronica)
Aproximativ 70% din OE acute apar intre varstele de 20 si 40 de ani.
Aproape in totalitate, OEA (orhiepididimitele acute) sunt provocate de un proces infectios. Foarte putine sunt consecinta traumatismelor scrotale sau a eforturilor fizice, ca de pilda ridicarea unei greutati, care provoaca refluxul urinei sterile prin canalele deferente pana la epididim (epididimita zisa de efort ).
In functie de microorganismul care prduce infectia epididimului si a testiculului, cazurile pot fi clasificate in 3 grupe:
Factori de risc:
Intre factorii care favorizeaza aceasta patologie semnalam:
Cai de transmitere:
Infectarea testiculului si a epididimului mai poate sa aiba loc pe cale:
In general, perioada de timp dintre momentul infectarii si prima manifestare clinica a OE este scurta, de ordinul a cateva zile.
Debutul este de obicei brusc, marcat de durere scrotala pe partea afectata (orhiepididimita bilaterala se intalneste foarte rar), febra (39-40*C), frison. In unele cazuri exista scurgere uretrala, urinari frecvente, usturimi mictionale, stare generala alterata.
Diagnosticul de OE poate fi stabilit dupa:
OE netratata poate sa complice prin abcedare cu fistulizarea la piele.
Sub tratament corespunzator boala actula evolueaza spre:
Profilaxie
Prevenirea OEA comporta tratamentul oportun si eficace al infectiilor care le favorizeaza (uretrite, prostatite, cistite), evitarea manevrilor uretrale abuzive (dilatatii uretrale, sonde uretrovezicale permanente incorect supravegheate), renuntare la masajele prostatice (la prostatite acute, abcese prostatice).
La OEA aparute dupa o boala cu transmitere sexuala de asigurat ca partenerul sau partenerii sexuali au fost tratati si ca reinfectia nu este o cauza posibila.
OEA necesita urgent un consult de specialitate. Medicul urolog va stabili diagnosticul si conduita terapeutica corespunzatoare pentru fiecare caz aparte.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.