Osteofitoza: cauze, simptome, tratament

Osteofitoza: cauze, simptome, tratament

Osteofitoza este o afecţiune ce constă în apariţia unor osteofite, adică excrescenţe osoase, numite şi „ciocuri de papagal”, care se pot dezvolta în regiuni precum coapsele, umerii, coloana vertebrală, genunchii, mâinile sau călcâiele, în general la nivelul articulaţiilor cel mai des utilizate.

Simptomele, în special durerea la locul cu pricina, apar doar dacă aceste fragmente osoase cresc în dimensiune, se freacă de alte oase şi pun presiune pe anumiţi nervi. Acest lucru se întâmplă însă în timp, motiv pentru care simptomele minore pot trece neobservate ani de-a rândul.

Cauza principală a osteofitozei este osteoartrita, o afecţiune specifică persoanelor vârstnice, dar care poate fi diagnosticată şi mai devreme de vârsta de 60 de ani.

Osteofitoza: simptome

În majoritatea cazurilor, osteofitele sunt mici şi nu prezintă simptome. De altfel, aproape jumătate din persoanele diagnosticate cu osteofitoză nu se confruntă cu simptome atât de neplăcute încât să necesite tratament.

Cu toate acestea, osteofitele care se dezvoltă la nivelul genunchilor, umerilor, coloanei vertebrale, călcâielor sau degetelor pot pune probleme, deoarece împiedică mişcarea naturală a articulaţiilor, cauzând durere, amorţeală, rigiditate articulară, furnicături, spasme musculare şi inflamaţie în zona respectivă.

Osteofitoza: cauze

Cauza principală a osteofitozei este reprezentată de degradarea articulaţiilor ca urmare a osteoartritei, o afecţiune în care cartilajul care protejează şi înveleşte suprafeţele articulare se deteriorează odată cu trecerea timpului. Organismul reacţionează la acest proces încercând să protejeze zona respectivă prin dezvoltarea unor excrescenţe osoase.

De regulă, vârsta înaintată este principalul factor de risc implicat în apariţia osteofitozei, dar şi accidentele sau leziunile sportive suferite la nivelul articulaţiilor pot duce la dezvoltarea precoce a acestei afecţiuni. Alţi factori de risc sunt scolioza şi moştenirea genetică (riscul de a dezvolta osteofitoză este mai ridicat dacă o rudă de gradul I s-a confruntat cu această problemă).

Osteofitoza: diagnostic

Dacă aveţi simptome ce pot indica prezenţa osteofitozei, se recomandă consultul unui medic reumatolog sau ortoped. Pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului de osteofitoză, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii a zonei dureroase, IRM, CT sau a unui test de conducţie nervoasă, care poate identifica eventuale leziuni nervoase cauzate de excrescenţele osoase prin măsurarea timpului de reacţie a nervilor la impulsurile electrice.

Osteofitoza: tratament

Durerile uşoare sau moderate cauzate de osteofite pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antialgice sau antiinflamatoare (acetaminofen, ibuprofen, naproxen), administrate pe cale orală sau intravenos, dar numai la recomandarea medicului, deoarece pot avea şi reacţii adverse, mai ales dacă sunt luate pe termen lung.

Folosirea unor plasturi sau talonete inserate în încălţăminte ajută, de asemenea, la diminuarea durerilor şi disconfortului cauzate de osteofite.

Scăderea în greutate, fizioterapia (în special exerciţiile pentru întărirea musculaturii din jurul articulaţiei afectate) şi menţinerea unei posturi corecte la birou sunt măsuri care pot ameliora, la rândul lor, simptomele specifice osteofitozei.

În cazul în care simptomele sunt severe şi împiedică mişcarea, este posibil ca medicul să decidă înlăturarea pe cale chirurgicală a excrescenţelor osoase.

Când trebuie mers la medic

Orice disconfort la mers, amorțeala și durerile trebuie investigate medical la ortoped sau reumatolog pentru a descoperi cauza acestora.

Surse: medicalhealthcareinfo.com, healthline.com

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”