Păduchii de cap: cauze, simptome, tratament

Păduchii de cap: cauze, simptome, tratament
Foto: 123rf.com

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizează la nivelul scalpului, unde se hrănesc cu sânge; în momentul când își iau prânzul, ei injectează în piele salivă, cauza mâncărimii.

Păduchii sunt frecvenți la copii, din cauza interacțiunii directe în colectivități. Nu sunt un semn al igienei precare sau al sărăciei. Necesită un tratament corect aplicat, informarea celor cu care s-a intrat în contact pentru limitarea infecției.

Păduchii (pediculus humanus capitis) sunt paraziți strict umani, transmiterea de la animale nefiind posibilă.

Păduchi de cap: cauze

Păduchele are o culoare gri/maro și este de mărimea unei semințe de susan. Femelă secretă o substanță prin care asigura aderența ouălor la firul de par; ouăle se atașează la 3-4 milimetri de baza firului de par, pentru că acolo sunt condiții prielnice de temperatura (30 de grade Celsius); dacă temperatura e mai joasă, incubația va fi mai lungă.

În general, evoluează spre formă adultă în circa 8-10 zile; la temperaturi scăzute se opresc din evoluție și pot rezistă așa până la o lună (pe haine, perii de par). Oul eclozat este mult mai vizibil, bej albicios și la distanță ceva mai mare de rădăcina firului de păr.

Transmitere este facilitată de traiul în comun; nu sar de pe o persoană pe altă, se transmit prin contact direct la nivelul scalpului. Transmiterea prin intermediul obiectelor de îngrijire și vestimentație (perii de păr, pălării, șepci, prosoape, perne) nu poate fi exclusă.

Simptomele apariției păduchilor

De obicei sunt identificați la nivelul firelor de păr de părinți, personalul din grădiniță, școală. Pruritul, mai ales pe timpul nopții, este simptomul principal. Se localizează cel mai frecvent occipital (zona cefei) și postauricular (în spatele urechilor); la debut, la prima infecție, mâncărimea poate lipsi. Gratajul leziunilor crește riscul suprainfecției.

Păduchii sunt dificil de identificat, deoarece sunt mici și se mișcă rapid; eventual pot fi “prinși” prin aplicarea unei benzi adezive pe zona infestată.

Ouăle viabile sunt mai puțin vizibile și stau la 2-3 mm de rădăcina firelor de păr; cele eclozate sunt deschise la culoare, la distanță ceva mai mare de rădăcina firelor de par; nu sunt mereu semn al infecției active.

Umezirea părului și pieptănarea cu un pieptăn poate evidenția mai ușor atât ouăle cât și parazitul. Pot fi identificate leziuni de grataj, cruste hematice pe suprafață scalpului cât și pe gât, în zona urechilor. În infecțiile vechi, firele de păr pot lipsi în zona afectată.

Diagnostic și analize de laborator

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic; evaluarea cu dermatoscopul poate fi utilă, mai ales pentru a diferenția ouăle vii de cele eclozate.

Lampa Wood identifica o fluorescent galben verzuie determinată de parazit. Examinarea “sub microscop” completează diagnosticul. Alte evaluări nu sunt necesare.

Păduchii: tratament

În farmacii există produse care omoară parazitul; cele mai la îndemână produse sunt cele care se bazează pe mecanismul de “sufocare” a păduchelui; ele trebuie aplicate conform recomandărilor, cel mai adesea săptămânal pentru trei săptămâni. Trebuie tratați toți membrii familiei.

Obiectele de vestimentație, cele de îngrijire trebuie spălate în apă fierbinte (minim 60 grade), iar dacă acest lucru nu este posibil, pot fi depozitate în saci de plastic pentru 2 săptămâni. Zonele cu care s-a venit în contact (saltele, canapele) vor fi aspirate.

Umezirea părului cu o soluție de apă și oțet (1:1) și învelirea cu un prosop pentru 15 minute va înlesni operațiunea de îndepărtare. Raderea părului poate fi o soluție, însă este greu de acceptat. În general, îndepărtarea mecanică a parazitului asociată aplicării de substanțe care omoară parazitul s-a dovedit superioară tratamentului ca atare.

Nu aplicați gaz pe par pentru că riscați o iritație severă. Produsele care se acceptă a fi puse pe cap pentru a omorî păduchele sunt cele grase, uleioase, că maioneză, uleiul de măsline, vaselină. Lăsate peste noapte ele sufocă, deprivează de oxigen parazitul.

Copii vor fi învățați să nu folosească obiecte de toaletă în comun; folosirea șampoanelor repulsive este recomandată pe perioada tratamentului și în cazul prezenței infecției în colectivitate.

Eșecul în tratarea păduchilor este cauzat de nerespectarea modalității de aplicare a produselor dedicate eradicării, lipsa tratării contacților, prezența în colectivitate a unei surse de infecție.

Există un mic risc de dermatită iritativă ca urmare a aplicării tratamentului (mai ales în mod excesiv). Consultarea medicului poate orienta cel mai bine pentru aplicarea unor modalități de tratament și îngrijire cât mai adaptate.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”