Palpitatiile cardiace: simptome, tratament

Palpitatiile cardiace: simptome, tratament

Descriere generala

Palpitatiile cardiace sunt un simptom si reprezinta perceperea batailor cardiace puternice, grabite, senzatia unei pauze in activitatea cardiaca sau senzatia de „gol”, falfaire” sau „rasucire” a inimii.

Palpitatiile sunt cel mai des resimtite in piept dar pot fi localizate de catre pacienti si in gat sau epigastru. Palpitatiile pot fi resimtite neplacut, deranjant si uneori produc chiar panica si frica de moarte desi de cele mai multe ori acestea nu sunt expresia unei situatii grave si dispar spontan.

Cauze

In majoritatea cazurilor palpitatiile apar pe fond de stres sau anxietate, dupa un consum exagerat de cofeina, alcool, nicotina. Uneori, totusi, palpitatiile apar pe fondul unor boli cardiace si in asemenea situatii pot avea semnificatia unor tulburari de ritm serioase sau chiar grave.

De aceea, in cazul aparitiei palpitatiilor, examenul medical se impune, mai ales cand acestea sunt insotite de lipsa de aer, durere toracica, ameteala sau lesin.

Cauzele palpitatiilor fara un substrat cardiac de cele mai multe ori sunt: emotiile puternice (anxietatea, teama, stresul, atacurile de panica, emotiile positive puternice), consumul de cofeina, nicotina, alcool, droguri ilicite (amphetamine, cocaina), activitatea fizica viguroasa, stari patologice noncardiace (hipertiroidia, anemia, febra, deshidratarea, tulburarile electrolitice, hipoglicemia, febra, etc), sarcina.

Cand palpitatiile apar in contextul unor boli cardiace, acestea sunt cel mai adesea expresia unei tulburari de ritm cardiac. Toate celulele miocardice, fie ca sunt specializate in producerea sau conducerea semnaleleor electrice care declanseaza contractia inimii, fie ca sunt celule miocardice de lucru, toate sunt capabile sa produca un semnal electric care, in anumite conditii, se pot propaga la celelalte miocite, declansand o bataie premature a inimii sau o tulburare de ritm. In mod normal activitatea cardiaca este coordonata de o „central electrica”- nodul sinusal, cu localizare in atriul drept care suprima prin activitatea sa activitatea electrica a celorlalte miocite.

Bolile cardiace structurale pot crea conditii de „scurtcircuitare” a semnalului electric intracardiac, promovand diverse tulburari de ritm grabit. Toate bolile cardiace pot asocia palpitatii dar mai ales: cardiopatia ischemica, infarctul miocardic  cardiomiopatiile, valvulopatiile, bolile cardiace „electrice” (sindromul de QT lung, sindromul de preexcitatie, s.a.).

Bataile cardiace anormale, raspunzatoare de aparitia palpitatiilor, sunt clasificate in functie de originea lor in structurile cardiace si de durata lor: batai izolate, in salve sau tulburari de ritm cu durata mai lunga. Acestea sunt: extrasistole (batai premature in ritmul cardiac) atriale, extrasistole ventriculare, tahicardia supraventriculara, fibrilatia atriala si flutterul atrial, tahicardia ventriculara.

Exista si situatii cand palpitatiile pot fi produse de diverse tratamente medicamentoase. Printre clasele de medicamente care pot da palpitatii se numara: medicamentele inhalatorii pentru astm (salbutamolul), medicamentele pentru hipertensiune (minoxidilul), medicamentele antihistaminice (terfenadina), anumite antibiotice (eritromicina), medicamentele antidepresive sau cele antifungice.

Palpitatiile cardiace: simptome

Extrasistolele sunt resimtite de cele mai multe ori ca o pauza in activitatea inimii sau ca o bataie puternica a inimii, aceasta fiind produsa de contractia cardiaca care urmeaza pauzei post extrasistolice.

Palpitatiile produse de hipertiroidie, febra, anxietate, care produc accelerarea ritmului cardiac normal, sunt resimtite ca batati grabite, regulate si puternice. Cand palpitatiile sunt expresia unei boli cardiace,ele se pot asocia cu dispnee, durere toracica, ameteala, stari de lesin, transpiratii.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Electrocardiograma (ECG) poate surprinde extrasistolele sau alte tulburari de ritm sau poate avea modificari sugestive pentru o anumita boala cardiac sau necardiaca. Inregistrarea electrocardiografica (ECG) Holter pentru 24-48 de ore surprinde adesea tulburari de ritm care pot fi corelate cu simptomatologia pacientului.

Testul ECG de efort poate precipita sau suprima extrasistolele sau alte tulburari de ritm sau poate diagnostica o cardiopatie ischemica ca substrat al palpitatiilor. Ecocardiografia este utila pentru diagnosticul sau excluderea unei patologii cardiace. Testele de sange pot pune in evidenta o tulburare electrolitica, o hipetiroidie, hipoglicemie. In functie de rezultatul acestor investigatii, pot fi necesare si altele: coronarografie, studio electrofiziologic, RMN cardiac.

Palpitatiile cardiace: diagnostic

DIAGNOSTICUL se face pe baza datelor obtinute in urma anamnezei si examinarii fizice a pacientului, a investigatiilor imagistice si de laborator.

Palpitatiile cardiace: tratament

TRATAMENTUL palpitatiilor se face in functie de substratul si boala care le produce. Adoptarea unui stil de viata echilibrat, evitarea fumatului, consumului de alcool, cafea; administrarea de medicamente sedative si anxiolitice sunt necesare in cazul palpitatiilor fara substrat patologic cardiac.

Uneori este necesara administrarea de medicamente cu rol antiaritmic cum ar fi alfa sau betablocantele. Tratamentul starilor patologice nononcardiace care produc palpitatii (diselectrolitemii, anemie, febra, hipertiroidie, etc) duce la disparitia palpitatiilor.

Tratamentul palpitatiilor din contextual bolilor cardiace variaza in functie de boala si tipul tulburarii de ritm care le produce, mergand de la administrarea de antiaritmice pana la implantarea de defibrilatoare cardiace, ablatie cu radiofrecventa, terapii de revascularizare miocardica percutana sau chirurgicala.

Evolutie, Complicatii

Palpitatiile din cadrul anxietatii sau a altor stari fara substrat cardiac au un prognostic bun si se remit odata cu incetarea starii anxioase, a febrei sau a altor conditii care le-a produs.

Semnificatia palpitatiilor din cadrul bolilor cardiace este in directa legatura cu boala care le-a produs si semnifica de obicei o severitate mai mare sau o agravare a bolii.

Recomandari Medicale

Prin urmare, daca aveti palpitatii, este bine sa va adresati medicului (de familie, generalist, de medicina interna, cardiolog) si s-o faceti cu atat mai repede daca acestea se insotesc de durere toracica lipsa de aer, ameteala sau stari de lesin (medic cardiolog.)

Surse: www.nhs.uk, www.hopkinsmedicine.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Lila Martin
STUDII UNIVERSITARE:  1992-1998 Universitatea de medicina si farmacie  ”CAROL DAVILA”  Bucuresti, Faculatatea de Medicina STAGIATURA: 1998-1999 Spitalul constructorilor, (actual Spitalul Clinic Prof. Dr. OVIDIU MARINA) PREGATIRE POSTUNIVERSITARA:  2001-2007 Rezidentiat in cardiologie ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”