Panariţiul: ce este, cauze, simptome, tratament

Panariţiul: ce este, cauze, simptome, tratament
Foto: 123rf.com

Panariţiul este o infecţie virală contagioasă care cauzează apariţia unor vezicule dureroase umplute cu lichid în jurul degetelor de la mâini sau de la picioare. Virusul herpes simplex este cel care stă la baza dezvoltării acestei afecţiuni, acelaşi care determină apariţia herpesului genital. Din acest motiv, este foarte important să se cunoască simptomele panariţiului şi să se ia măsuri care pot reduce riscul de transmitere.

Panariţiul: simptome

Panariţiul poate apărea la oricare dintre degetele de la mâini ori de la picioare şi se manifestă prin apariţia unor vezicule cu lichid, dar şi prin inflamarea prealabilă a pielii din jurul degetului, care se umflă şi este roşie.

Simptomele panariţiului apar de regulă la 1-2 săptămâni de la expunerea la virusul herpes simplex şi pot trece în decursul a 3-4 săptămâni. În acest interval pot apărea manifestări precum febră, umflarea nodulilor limfatici (la subraţ sau în zona coatelor), senzaţie de arsură sau furnicături şi durere, pete roşii în jurul veziculelor, durere la atingere, spargerea veziculelor şi eliberarea de puroi.

Din cauza naturii contagioase a infecţiei, zona afectată trebuie ţinută acoperită cu un plasture sau tifon curat până se vindecă. În caz contrar, există riscul de răspândire a infecţiei în alte zone ale corpului sau chiar de a infecta alte persoane.

Se recomandă purtarea mănuşilor chirurgicale în timpul schimbării pansamentului, dar şi evitarea purtării de lentile de contact, deoarece virusul poate ajunge în zona oculară sau chiar la creier, favorizând apariţia unor complicaţii severe, encefalită herpetică.

Cauze

Panariţiul este cauzat de contactul direct cu o persoană care are deja o infecţie cu virusul herpes simplex (VHS) de tip 1 sau 2. Însă acest virus poate rămâne în stare latentă în organism, fără să cauzeze simptome, până în momentul în care sistemul imunitar este slăbit. Anumiţi factori pot declanşa infecţia cu virusul herpes simplex, cum ar fi:

  • Febra sau îmbolnăvirile frecvente
  • Stresul emoţional
  • Dezechilibrele hormonale
  • Anumite intervenţii chirurgicale
  • Leziunile fizice (tăieturi, zgârieturi etc.)

Infecţia cu VHS este frecventă în rândul copiilor şi adolescenţilor, dar nici adulţii nu sunt feriţi de aceasta. De asemenea, personalul medical este mai expus riscului de a contracta acest virus. Virusul herpes simplex se transmite şi prin contact sexual neprotejat.

Diagnostic

În funcţie de aspectul şi localizarea veziculelor sanguinolente ori cu puroi, medicul poate suspecta infecţia cu virus herpes simplex, cea care determină apariţia panariţiului. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare teste de sânge sau analize cutanate care pot depista prezenţa virusului în organism.

Panariţiul: tratament

Panariţiul nu dispune de un tratament care să elimine virusul din organism, dar pot fi administrate medicamente antivirale care grăbesc vindecarea pielii. De asemenea, acestea reduc riscul de răspândire a infecţiei la alte persoane. Atenţie! Aceste medicamente îşi fac efectul doar dacă sunt luate în primele 48 de ore de la debutul simptomelor.

Important de menţionat este însă faptul că medicamentele antivirale ajută la ameliorarea infecţiei, dar asta nu înseamnă că previn recidivele. Aceste medicamente tratează doar simptomele, nu şi cauza – adică virusul herpes simplex.

În cazul în care veziculele se sparg şi zona se infectează, medicul poate recomanda unguentele topice sau comprimatele care conţin substanţe antibiotice.

Pentru ameliorarea durerilor şi a febrei, pot fi luate analgezice (acetaminofen, ibuprofen), iar pentru diminuarea umflăturilor pot fi aplicate comprese reci pe zona afectată, de câteva ori pe zi.

De asemenea, se recomandă igienizarea exemplară a zonei şi acoperirea acesteia cu un pansament steril până la vindecare.

Autor: Paula Rotaru

Surse: healthine.com, medicalnewstoday.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”