Bronşiolita acută: simptome, tratament

Bronşiolita acută: simptome, tratament

Ce este bronşiolita acută

Bronşiolita este o boala acuta infectioasa, predominant virala, a tractului respirator, caracteristica sugarului şi copilului mic şi care este consecinţa unei obstructii inflamatorii la nivelul cailor aeriene mici.

Virusul sincitial respirator este agentul etiologic major în peste 60% din cazurile de bronşiolita acuta.

Au fost identificati şi alti agenti patogeni care cauzeaza bronşiolita acuta: virusuri (adenovirusuri, virusuri gripale şi paragripale), Mycoplasma pneumoniae (in special si randul copiilormai mari şi adulţilor).

Exista o serie de factori de risc pentru bronşiolită pecum: greutatea mica la naştere (nou-născut şi prematur), displazia bronhopulmonară sau alte boli cronice cardio-pulmonare, deficite imune congenitale sau dobandite, absenta alimentaţiei naturale, fumatul prental, condiţii socio-economice precare.

Obstructia bronşiolară are ca rezultat creşterea rezistentei la fluxul de aer în expir, cât şi în inspir. Rezistenţa crescută în expir va genera dispnee expiratorie. Obstructia bronşiolara parţială determină producerea emfizemului printr-un mecanism de supapă, iar cand obstructia este completa, aerul acumulat substenotic se resoarbe, producandu-se atelectazii. Sunt alterate schimburile gazoase şi
apar hipoxemie precoce în funcţie de gravitatea obstructiei bronsiolare, pentru ca ulterior să se instaleze hipercarbia şi acidoza respiratorie.

Cum se manifestă bronşiolita acută

Debutul este precedat în perioada de incubaţie (2-5 zile) de un prodrom caracterizat prin agitaţie psiho-motorie, diminuarea apetitului, rinoree, tuse, eventual febră.

Ulterior (în 2-5 zie), infecţia progresează spre tractul respirator inferior, cu accentuarea tusei (care devine spastică, cu caracter spasmodic), şi treptat apar semne clinice de insuficienţă respiratorie acuta: tahipnee (peste 50-60 respiraţii/minut), wheezing, tahicardie, tiraj intercostal şi subcostal, bătăi preinsiratorii ale aripioarelor nazale.

Examenul cliic al aparatului respirator arată: torace bombat, hipersonoritate la percuţie, murmur vezicular diminuat sau abolit-semn de obstrucţie bronşiolară severă, expir prelungit, raluri bronsice şi uneori raluri subcrepitante şi chiar crepitante fine. Ficatul şi splina sunt coborâte din cauza emfizemului obstructiv generalizat, ceea ce poate conduce la diagnosticul eronat de insuficienţă cardiacă congestivă.

Forme clinice

  1. Bronşiolita acuta emfizematoasă– caracterizată prin febră, anorexie, insuficienţă respiratorie progresivă, evoluţie benigna, cu vindecare în 7-8 zile
  2. Bronşiolita edematoasă este mai rară, precedată de un prodrom rinofaringian, caracterizată prin asocierea la sindromul respirator sever a unui sindrom cardiovascular, unui sindrom neurologic, unui sindrom de coagulare intravasculară diseminată şi a varsaturilor

Cum se tratează bronşiolita acută

Tratamentul profilactic consta în evitarea persoanelor cu infecţii virale mai ales în perioadele epidemice, creşterea rezistenţei generale a organismului prin alimentaţie corespunzatoare varstei, calirea orhganismului.

Tratamentul presupune:

1. Spitalizarea: se va face atunci cand nu se poate monitoriza atent starea bolnavului, cand vârsta copilului este mai mică de 3 luni, când pacientul este prematur sau are o patologie respiratorie sau cardiovasculară subiacenta, precum şi în situatia în care se impune monitorizarea hidroelectrolitica, acidobazica şi atunci cand hipoxemia sau detresa respiratorie impun reglarea saturaţiei în oxigen.

2. Pozitia pacientului este în decubit dorsal, cu trunchiul ridicat.

3. Aportul de lichide în bronşiolita trebuie reglat cu precauţie, existand riscul deshidratarii (prin aport insuficient, polipnee sau vărsături), când din cauza secreţiei inadecvate de ADH apare hiponatremia care poate cauza convulsii şi apnee recurenta. Trebuie evitata şi hiperhidratarea, care poate accentua obstrucţia bronşică. Lichidele vor fi administrate pe cale orala.

4. Oxigenoterapia trebuie sa mentina valorile saturatiei în oxigen >92%

5. La un procent mic de cazuri se impune ventilaţia mecanică.

6. Aerosolii cu clorura de sodiu 3% în asociere cu un bronhodilatator (adrenalina) sunt benefici în bronşiolita acută.

7. Medicaţia bronhodilatatoare intervine asupra spasmului bronşiolar suprapus peste edem şi hipersecreţie.

Bronșiolita acută: când trebuie mers urgent la pediatru

Părinții trebuie să ajungă de urgență cu copiii într-un serviciu medical dacă micuții se confruntă cu următoarele simptome:

  • temperatură de peste 38 de grade care persistă;
  • oboseală, iritabilitate;
  • copilul a mâncat mai puțin de jumătate la ultimele 3 mese sau are scutece uscate în decurs de 12 ore.

Surse: Tratat de pediatrie, coord. Constantin N. Iordache, Editura „Gr. T. Popa” , U.M.F. Iaşi, 2011, www.nhs.uk

Articol actualizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Shiseido Spa, o destinație specială pentru relaxare și îngrijire