Pneumonia lobară la copil este o formă de pneumonie bacteriană caracterizată de inflamarea alveolelor pulmonare, ceea ce poate afecta unul sau ambii lobi pulmonari. De regulă, pneumonia lobară afectează cu precădere copiii cu vârsta sub 2 ani, dar şi persoanele vârstnice sau care suferă de alte afecţiuni ce slăbesc sistemul imunitar. De asemenea, fumătorii sunt mai expuşi riscului de pneumonie lobară.
Numită şi pneumonie nonsegmentală sau focal nonsegmentală, pneumonia lobară se manifestă la fel ca orice altă formă de pneumonie: dispnee, tuse productivă, febră sau frisoane, dureri în piept etc. Principala cauză a pneumoniei lobare este infecţia cu pneumococul Streptococcus pneumoniae, dar şi alte microorganisme pot favoriza apariţia acestei afecţiuni.
Simptomele pneumoniei lobară depind de stadiul bolii şi includ:
Cea mai frecventă cauză a pneumoniei lobare este reprezentată de infecţia cu pneumococul Streptococcus pneumoniae. Alte bacterii ce pot favoriza dezvoltarea pneumoniei lobare sunt: Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Haemophilus influenza (virusul gripal), Mycobacterium tuberculosis.
Aceste microorganisme se pot dezvolta necontrolat în organism în cazul în care:
În vederea diagnosticării corecte a pneumoniei lobare, medicul poate decide efectuarea mai mult teste, precum:
Desigur, sunt luate în calcul istoricul medical al pacientului, simptomele manifestate de acesta, precum şi rezultatele oferite de examenul clinic.
Tratamentul pneumoniei depinde de cauza descoperită în urma diagnosticului, mai precis de bacteria care a cauzat-o. De aceea este foarte importantă efectuarea antibiogramei, care poate stabili cea mai bună metodă de tratament pentru o infecţie bacteriană. De asemenea, în vederea stabilirii tratamentului potrivit, medicul va ţine cont de gravitatea simptomelor, de vârsta şi starea generală de sănătate a pacientului.
Scopul tratamentului este eliminarea infecţiei care a dus la apariţia complicaţiilor, respectiv a pneumoniei lobare. Este foarte important ca pacientul să urmeze întocmai tratamentul cu antibiotice recomandat de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar în acest interval. Dacă tratamentul este întrerupt, există riscul ca infecţia să recidiveze şi, mai rău, organismul să devină rezistent la acţiunea antibioticelor pe viitor.
În cazul pneumoniei lobare cauzată de virusuri nu sunt indicate antibioticele, deoarece nu au niciun efect. În schimb, se vor prescrie medicamente antivirale pentru ameliorarea simptomelor, hidratarea cu apă, supe, evitarea mediilor aglomerate şi a fumatului şi odihna la pat.
Atenţie! Aspirina este contraindicată copiilor!
Dacă simptomele nu se ameliorează şi persistă, poate fi necesară internarea în spital, pentru hidratare intravenoasă, terapie cu oxigen etc.
În lipsa unui tratament adecvat, există riscul unor complicaţii severe, chiar fatale. Copiii mici şi vârstnicii, cei care suferă de diabet sau boli hepatice (ciroză) sunt mai expuşi riscului unor complicaţii precum: sindrom de detresă respiratorie acută, abces pulmonar, insuficienţă respiratorie, sepsis (infecţia ajunge în circulaţia sangvină şi poate duce la insuficienţa multiplă de organe).
Pentru a reduce riscul de pneumonie, se recomandă vaccinarea antipneumocică şi antigripală la copii şi adulţi.
Autor: Paula Rotaru
Surse: hopkinsmedicine.org, lung.org, hiacode.com, radiopaedia.org
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.