Presbiopia este pierderea treptată a capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere. Ați putea observa asta când citiți un ziar sau o carte. Presbiopia face parte din procesul natural de îmbătrânire. Presbiopia devine de obicei vizibilă la începutul până la mijlocul anilor 40 și continuă să se agraveze până la vârsta de 65 de ani. Un control oflalmologic de rutină poate diagnostica presbiopia. Soluțiile cele mai la îndemână sunt ochelari de vedere sau lentile de contact. Ați putea lua în considerare și o intervenție chirurgicală.
Cu varsta cristalinul isi pierde elasticitatea si devenind din ce in ce mai rigid, nu isi mai poate bomba suprafata pentru a creste refractia la privirea de aproape.
Este vorba deci despre cu fenomen fiziologic de “imbatranire” a cristalinului care incepe sa se manifeste in jurul varstei de 40 de ani.
Trecand de aceasta varsta constatam ca pentru a citi un text este nevoie sa il indepartam din ce in ce mai mult de ochi. Este semnul ca incepem sa avem nevoie de ochelari pentru activitatile de aproape.
Diagnosticul se determina de catre medicul de specialitate (oftalmolog) la un simplu control oftalmologic prin masuratori specifice.
Corectarea presbiopiei se face cu ajutorul ochelarilor, al lentilelor de contact sau uneori pe cale chirurgicala.
Se incepe de obicei cu niste dioptrii mici (cu plus) urmand ca acestea sa creasca progresiv pana la varsta de 60 de ani. Schimbarea ochelarilor se face de obicei la interval de 1,5 – 2 ani.
In cazul pacientilor anterior hipermetropi sau astigmati apare necesitatea unei a doua perechi de ochelari pentru aproape. Exista si posibilitatea inglobarii valorilor de distanta si aproape pe aceeasi rama sub forma ochelarilor bifocal sau progresivi.
In situatia pacientilor anterior miopi, dioptriile de distanta (cu minus) incep sa ii deranjeze la aproape, iar acestia incep sa isi scoata ochelarii la citit. Excesul de dioptrii de care ochiul miop dispune ii permite vederea de aproape fara efort, fara a mai avea nevoie de focalizare.
Pentru pacientii pe care dependenta de ochelari ii incomodeaza foarte tare exista si posibilitatea purtarii unor lentil de contact progresive. Ele au totusi niste limite si nu se preteaza oricarui viciu de refractie, motiv pentru care sunt prescrise destul de rar.
Se cauta si solutii chirurgicale pentru presbiopie prin interventii cu laser asupra corneei. Nu sunt insa unanim acceptate iar rezultatele nu au ajuns inca la nivelul asteptarilor.
Pacientii care se opereaza de cataracta au posibilitatea sa scape de ochelari atat la distanta cat si la aproape prin inlocuirea cristalinului cu un implant multifocal. La aceasta interventie recurg chiar si pacientii hipermetropi trecuti de 45 de ani care prefer sa renunte la cristalinul natural pentru a nu mai purta ochelari, chiar daca nu au cataracta (inlocuirea cristalinului in scop refractiv).
Actualizat: 2022
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.