Ce este prurigo de sarcina? Odata cu aparitia sarcinii, pielea viitoarei mame sufera si ea cateva transformari. Unele dintre acestea fiind induse de evolutia hormonala (vergeturile, melasma, dilatatiile vasculare, modificarea texturii parului si unghiilor), altele de agravarea unor boli existente (psoriazisul, acneea, dermatita atopica) sau pur si simplu unele sunt boli de piele specifice perioadei de sarcina. In aceasta ultima categorie se inscrie si prurigo de sarcina sau gestational.
Afectiunea poate debuta la 25-30 de saptamani de sarcina, persista pe toata perioada si dispare la scurt timp dupa nastere. Prurigo gestational se manifesta prin mici proeminente grupate, persistente, insotite de prurit si afecteaza 1 din 300 de sarcini. Papulele apar in partea superioara a trunchiului si a bratelor, progresand apoi pe abdomen si, uneori, pe regiunea fesiera.
Nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei aceste afectiuni.
Eruptiile cutanate sunt precedate si insotite de un prurit intens. Tocmai de aceea, eruptia este greu de surprins de catre medic, fiind rupta prin grataj (scarpinatura). S-a observat insa ca prurigo-ul de sarcina apare mai frecvent la femeile cu teren atopic si se asociaza cu un nivel crescut de IgE – acesti anticorpi sunt un tip de imunoglobuline produse de organismul uman si sunt implicati in reactiile alergice.
Principalul scop al medicatiei locale este de a accelera vindecarea leziunilor cutanate si eliminarea sau macar atenuarea simptomelor foarte suparatoare (pruritul). Se recomanda folosirea lotiunilor si mixturilor mentolate si a dermatocortizoizilor. Pentru igiena zilnica se recomanda folosirea apei la o temperatura medie – caldura si temparaturile ridicate accentuează mancarimile.
Afectiunea nu reprezinta un risc nici pentru mama, nici pentru fat, dar este o problema suparatoare si foarte incomoda, mancarimile fiind foarte greu de suportat. Prognosticul fetal nu este afectat de prurigo gestational, iar greutatea la nastere este una normala.
Afectiunea nu a fost asociata cu alte riscuri materne. La o sarcina viitoare, afectiunea poare sa reapara.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.