Ce se întâmplă dacă stai pe TikTok? Boli pe care le poți face în doar opt minute!

Ce se întâmplă dacă stai pe TikTok? Boli pe care le poți face în doar opt minute!

Cercetătorii subliniază necesitatea unor reglementări mai stricte pentru a proteja utilizatorii TikTok, vulnerabili de astfel de conținut dăunător.

TikTok, un pericol pentru tinerele fete?

Un flux constant de videoclipuri despre pierderea în greutate pe TikTok poate avea un impact grav asupra sănătății mintale, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Charles Sturt din Australia. Studiul sugerează că vizionarea frecventă a conținutului pro-anorexie pe platforma de socializare poate scădea stima de sine a tinerelor și poate crește riscul acestora de a dezvolta tulburări alimentare.

Potrivit studiului publicat în revista PLOS ONE, chiar și o expunere de mai puțin de 10 minute la conținut explicit sau implicit pro-anorexie a avut consecințe imediate negative asupra imaginii corporale.

„Deteriorarea psihologică poate apărea chiar și atunci când utilizatorii nu caută în mod activ conținut pro-anorexie și atunci când timpul petrecut pe TikTok este scurt,” au declarat cercetătorii.

Atitudini nesănătoase după vizionarea videoclipurilor

Platforma TikTok a devenit un mediu influent pentru tinerii din întreaga lume. În acest studiu, cercetătorii au recrutat 273 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Ei au evaluat utilizarea TikTok, imaginea corporală și atitudinile față de standardele de frumusețe.

O parte dintre participante au fost expuse la videoclipuri care promovau comportamente de alimentație dezordonată și metode nesănătoase de pierdere în greutate, cum ar fi mâncatul de gheață sau mestecatul gumei pentru a suprima foamea.

Cealaltă jumătate a vizionat conținut neutru, legat de natură, gătit, animale sau comedie.

Ambele grupuri au raportat o scădere a satisfacției legate de imaginea corporală după vizionarea videoclipurilor. Cu toate acestea, femeile expuse la conținut pro-anorexie s-au simțit în mod special mai rău în legătură cu ele însele.

De asemenea, utilizatoarele care petreceau mai mult de două ore pe zi pe TikTok au raportat mai frecvent comportamente alimentare dezordonate, deși acest lucru nu a fost considerat un tipar semnificativ.

Măsuri necesare pentru utilizatorii TikTok

Pentru a combate această problemă, autorii studiului recomandă implementarea unor controale și reglementări mai stricte privind conținutul legat de anorexie, alimentație dezordonată și imaginea corporală pe TikTok. Deși platforma a făcut deja pași pentru a bloca căutările pentru termeni precum „#anorexie”, există modalități prin care utilizatorii ocolesc aceste măsuri, ceea ce indică necesitatea unor reglementări suplimentare.

Datele pentru acest studiu au fost colectate la mijlocul anului 2021, cu aproape trei ani înainte ca TikTok să-și actualizeze liniile directoare ale comunității în aprilie 2024 pentru a combate conținutul dăunător legat de pierderea în greutate.

Deși TikTok nu permite promovarea comportamentelor alimentare dezordonate și a metodelor periculoase de pierdere în greutate, cercetătorii consideră că eforturile actuale sunt insuficiente și necesită îmbunătățiri continue pentru a proteja utilizatorii vulnerabili.

Sursă – https://nypost.com/2024/08/07/lifestyle/just-8-minutes-of-tiktok-can-have-negative-consequences-study/

Sursă foto – alexandrabeganskaya / Envato

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”